GÜNDEM

2026’da 1500 MW Lisanssız Enerji Kapasitesi Tahsis Edilecek

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) 26 Şubat 2026 tarihli ve 14353 sayılı kararı doğrultusunda, 2026 yılı için iletim seviyesinden bağlanacak lisanssız üretim kapasitelerine ilişkin tahsis listesini yayımladı.

Abone Ol

EPDK’nın belirlediği çerçeveye göre, iletim gerilim seviyesinden şebekeye bağlanacak lisanssız güneş ve rüzgar enerjisi santralleri için toplam 1500 megavatlık kapasite ayrıldı. Yeni düzenlemeye göre, bir gerçek ya da tüzel kişiye iletim seviyesinden en fazla 75 megavat, dağıtım seviyesinden ise en fazla 10 megavat kapasite tahsis edilebilecek. Belirlenen üst limitlerin aşılması durumunda yeni kapasite verilmezken, limitin üzerinde tahsis yapıldığının tespit edilmesi halinde ilgili kapasitenin iptal edileceği belirtildi.

Kararda kapasite tahsisinde uygulanacak teknik öncelik kriterleri de netleştirildi. Buna göre, üretim ve tüketim tesislerinin aynı ölçüm noktasında bulunması, aynı trafo merkezine bağlı olması ve aynı iletim veya dağıtım bölgesinde yer alması başvuruların değerlendirilmesinde öncelikli kriterler arasında yer alacak.

Kapasite farklı bölgelere dağıtıldı

İletim seviyesinden bağlanacak projeler için ayrılan 1500 megavatlık kapasite, Ankara, Eskişehir-Kütahya, Afyonkarahisar-Uşak, Konya-Karaman, Sivas, Kayseri-Niğde, Malatya-Elazığ, Aydın-Muğla, Şanlıurfa-Diyarbakır ve Van başta olmak üzere çeşitli bölgelerde dağıtıldı.

Henüz teknik değerlendirmesi yapılmamış başvuruların, 30 Nisan 2026’ya kadar yapılacak yeni başvurularla birlikte ele alınacağı bildirildi. Evrak incelemelerinin Mayıs ayında, teknik değerlendirmelerin ise Haziran ayında tamamlanması planlanıyor. Bu iki aylık süreçte yeni başvuru alınmayacak.

Kapasitenin tamamen tahsis edilememesi durumunda ise TEİAŞ’ın Temmuz ayının ilk 10 günü içerisinde yeniden duyuru yaparak kalan kapasite için yeni başvuru süreci başlatması bekleniyor.

Loading...

Öte yandan EPDK, 2026 yılı için dağıtım seviyesinden trafo merkezi bazlı lisanssız güneş ve rüzgar enerjisi üretim kapasitesini de toplam 2000 megavat olarak kamuoyuna açıkladı. Bu kapasite listesi de ilgili sektör paydaşlarıyla paylaşıldı.

İstersen bu metni daha gazeteci diliyle kısa bir ekonomi haberi, sektörel analiz içeren bir haber ya da sosyal medya için kısa bir duyuru formatına da dönüştürebilirim.