BursaHaberdar

BU KİTAPLARI ÇOCUKLARINIZA MUTLAKA ALIN ! ÇOCUKLAR İÇİN KİTAP TAVSİYELERİ

EĞİTİM

Çocuklar için seçilen kitapların önemi son günlerde tekrar ortaya çıkmış durumda. Hem kitapların sayısının artması hem de kitap dışı bilgisayar ve tablet gibi araçların yoğunluğunun artması ebeveynlerin işini zorlaştırıyor. Velilerin daha bilinçli şekilde kitap seçimi yapması konusunda BKM Kitap Çocuk Kitapları Uzmanı Şeyda Dere’den ilköğretim dönemindeki çocuklar için kitap önerileri aldık.

PEDOGOJİK AÇIDAN DOĞRU KİTAPLARI SEÇİYOR MUYUZ?

7-10 Yaş İçin Tavsiyeler

“Okuma kazandıkları bu dönemde, farklılıklar görülmesine karşın ilgi düzeylerinde belirgin bir artış olur. Çocuklara bu dönemde kitap seçerken her kategoriden çeşitlilik oluşturmaya dikkat etmek gerekir. Bilim (kurgu olmayan) hikaye (kurgu olan), resimli kitaplar (ki bu çocuğun belleğinde kavramların imgelerini oluşturur), şiir, anı gibi eserler seçmek gerekir. Bu dönemde övgü dolu sözler söyleyerek kitaba ısındırmak gerekir. Kız ve erkek kitabı gibi bir ayrım yoktur. Sadece kitap seçimi vardır. Kitap sevmeyen çocuk da yoktur. Doğru kitapla tanışmamış çocuk vardır. Bu noktada 7-10 yaş grubu için seçilmiş önerilerim şunlardır.”

1) Doğa ve Kirlilik -Çıtır Çıtır Felsefe

2) Ayı Olmayan Ayı -Frank Tashlin

3) Küçük Kara Balık - Samed Behrengi

4) 35 Kilo Tembel Teneke -Anna Gavalda

5) Misafir Yılan -Julia Donaldson

6) Alev Saçlı Çocuk - Christine nöstlinger

7) Balino - Anıl Basılı

8) İyi Yürekli Dev Memo serisi - Arnold Lobel

10) Doğada Bir yıl -Tübitak yay.

10-14 Yaş İçin Tavsiyeler

 “Bu dönemin özellikleri bilmek kitap seçimlerini kolaylaştırır. Çevresinde gelişen adeletsizliklere tepki göstermeye başlarlar. Arkadaşlarına bağlılıkları artar. Karşı cinsi tanımaya bu konudaki duygularını anlamaya çalışırlar. Yine bu yaş döneminde bireysel ilgi alanlarına göre kitap seçmekle birlikte hem de türsel ( roman, hikaye, şiir, otobiyografi, çizgi roman ) gibi türde sanatçı bakış açısıyla oluşturulmuş eserler seçmelisiniz. Kitap seçerken her kategoriden kitap seçmeye dikkat etmek gerekir. Sadece roman değil, sadece bilim(kurgu olmayan değil). Biz yetişkinler de aldığımız her kitabı okumayız, kaynakça olarak bulundurduğumuz kitaplar olur. Çocuklardan da her kitabı bitirmesini bekleyemeyiz, bazen bazı kitapların zamanı vardır. Öncelikle öneri kitapları dikkate alırken ne kadar bireysel onu incelemeliyiz. Bu yüzden kitap seçimini çocuklarınızla yapmalısınız. Bir kitabevine gidip kitaplarla tanıştırmalı nasıl seçileceğini (arka kapağın okunması, yazarın yayınevinin nerede yazdığı, editörüne kadar herşeyi anlatıp bunun aslında kendisinin keşfedebileceği bir alan olduğunu ona anlatmalısınız. Okul listelerini öncesinde mutlaka ebeveyn olarak inceleyip, çocuğunuza uygun olup olmadığına karar vermelisiniz. Kitap seçmek çok kişisel bir olaydır. Çocuklarda da böyle olmalıdır. Öneri listelerini oluştururken bu sebeple her kategoriden kitap koymaya dikkat ediyorum. Bu yaş grubu için tavsiye ettiğim kitapları listede görebilirsiniz.”

1) Matilda (Roald Dahl)

2) Endişe Ağacı - Marianne Musgrove

3) Sen Islık Çalmayı Bilir misin? - Necdet Neydim

4) Sevdalı Bulut -Nazım Hikmet

5) Benjamin Annayı Seviyor - Peter Hartling

6) Güneşin Çocukları - Sevim Ak

7) Yeşil Kiraz - Gülten Dayıoğlu

8) Narnia Günlükleri - Clive Staples Lewis

9) Eyvah Kitap - Mine Soysal

10) Ama bu çocuk defolu - Suzan Geridönmez

11) Genç Astronotun El Kitabı - Tübitak

12) Garfield ve Arkadaşları – Jim Davis

13) Oliver Twist - Charles Dickens

14) Atatürk - İpek Çalışlar

15) 101 Deyim 101 Öykü -Can Çocuk

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.