BursaHaberdar
2024-02-06 13:35:43

“EMPATİ” İNSAN İLİŞKİLERİNDE GÜÇLÜ BİR BAĞ KURMANIN ANAHTARI

Psk. Melike Şahin

06 Şubat 2024, 13:35

İki insan arasında bağ kurmanın temel unsurlarından biri olan empati, bir kişinin diğerinin duygularını anlaması ve onlara karşı anlayışlı bir tutum sergilemesi anlamına gelir.

İnsanlar doğası gereği sosyal varlıklardır ve başkalarıyla olan ilişkilerimiz, yaşamımızın her alanında belirleyici bir rol oynar. Ancak, bu ilişkiler sadece yüzeyde değil, derinlikte ve anlamda zenginleştiğinde gerçek bir bağ kurabiliriz. İşte bu noktada empati devreye girer.

“Empati, birinin diğerinin ayakkabılarını giymesi değil, onların ayak izlerini izlemesi demektir.” Yani, sadece başkalarının deneyimlerini paylaşmak değil, onların duygularını anlamak ve onlara karşı saygı göstermek anlamına gelir. Bu, karşılıklı güvenin, anlayışın ve bağlılığın gelişmesine olanak tanır.

Ancak empati sadece insan ilişkileri için değil, aynı zamanda kişisel gelişim ve psikolojik iyileşme için de hayati bir öneme sahiptir. Kendimizi başkalarının yerine koymak ve onların duygularını anlamak, kendi duygusal zekamızı geliştirir ve daha sağlıklı ilişkiler kurmamıza yardımcı olur.

Konu daha iyi anlaşılsın diye ayna nöronlara dikkatinizi çekmek istiyorum.

Ayna nöronlar, kişinin yaşadığı olumlu veya olumsuz olaylar karşısında, beyindeki motor bölgelerde aktif hale gelen nöronlardır. Ancak, ilginç bir şekilde, ayna nöronlar aynı zamanda karşısındaki kişinin de yaşadığı durumlar sonucunda aktif hale gelebilirler. Bu nedenle, ayna nöronlar, gözlemlenen başkasının davranışını veya hareketini içselleştiren ve bu nedenle o hareketi kendi başlarına gerçekleştirmiş gibi hissetmelerini sağlayan bir mekanizma olarak işlev görebilir.

Empati ile ilişkili olarak, ayna nöronlar insanların başkalarının davranışlarını, duygularını ve deneyimlerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Örneğin, bir kişi bir başkasının acı çektiğini gözlemlediğinde, ayna nöronlarının aktive olması, kişinin o acıyı içselleştirmesine ve empati kurmasına neden olabilir.

Yani Empati, bir insanın kalbinin sesini duymaktır, onun gözlerinden bakmaktır ve onun duygularını hissetmektir. Aynı zamanda empati içimizdeki gözümüzdür.

"İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır. Başkasının acısını duyabiliyorsa insandır." Tolstoy bu sözüyle empatinin insanlık duygusuyla nasıl iç içe geçmiş olduğunu vurguluyor.

Çünkü, başkasının derdini hissetmek insanlığın doğal bir getirisidir.

Acıların paylaştıkça daha katlanılabilir olduğunu da unutmayalım.

Başarılı bir çoban bile koyunları gibi düşünür…

Psikolog Melike Şahin

Yorumlar (17)

archse 4 Ay Önce

harika bir bakış acısı

Cansel 4 Ay Önce

Muhteşem mutlaka herkesin okuması gereken bir yazı emeğinize sağlık ❤️

Selin 4 Ay Önce

Empati.. keşke herkes yapabilse

Begüm S. 4 Ay Önce

İnsanların hayatının anlaşılabileceği en önemli yöntem. Empati bilgisi çok güzel verilmiş. Emeğine sağlık..

A. Şahin 4 Ay Önce

Tebrikler çok güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık

Sumeyra 4 Ay Önce

Ayna nöronlar hakkındaki bilgi çok çarpıcı, emeğinize sağlık Melike Hanım.

Mustafa Doğan 4 Ay Önce

İnsan ilişkilerinde empati artık yok oldu maalesef, insanlar kendileri ile bile empati kurmuyorlarken başlarıyla hiç kurmazlar. Bencillik almış başını gitmiş. Çok öğretici bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık…

Elif K. 4 Ay Önce

Çok güzel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık

İG 4 Ay Önce

Güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.

Berna B. Girgin 4 Ay Önce

Ne güzel anlamışsınız Melike Hanım, Bu yazıyı görünce bir halk masalı geldi aklıma. Göğsü Kinalı Serçe : Gögsü kinali bir serçe varmis. Gök gürledigi zamanlar tir tir titreyerek yere yatar, gök yikilmasin diye de ayaklarin havaya kaldirirmis. Bir yandan da "korkumdan kirk kantaryaim eridi" dermis. Birqün birisi demis ki "sen kendin bes dirhém gelmezsin; nerden oluyor da kirk kantar yagin eriyor?"Bunun üzerine serçe su cevabi vermis: herkesin kendine göre dirhemi,kantari var; siz ne anlarsiniz". Her insanin -hatta her canlinin- olaylara kendine özgü bir bakis açiSi vardir. Disardan baktiğimizda bunu göremeyiz ve bu yüzden de onun bazı davranislarina anlam veremeyiz. Kendimizi karsidakinin yerine koyup olaylara onun gözüyle bakabilirsek, ancak bu durumda onun duygularini ve düsüncêlerini anlamamiz, dolayisiyla da davranislarina anlam vermemiz mümkün olur.

Lale doruk 4 Ay Önce

Çok güzel anlatılmış

Naz 4 Ay Önce

Harika bir yazı empati daha güzel anlatılamazdı

S.E 4 Ay Önce

Çok hassas konular ve mükemmel bir anlatım

Müge 4 Ay Önce

Ülkemiz için böyle anlamlı bir günde yazınıza denk gelmek bana çok iyi geldi. Malesef bazı insanlar empatiden yoksun

M.T.O 4 Ay Önce

Hayatta yaşamamızı aslında ne kadar kolaylaştıracak bir şey Empati, ne güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık.

Şeyma Kaya 4 Ay Önce

Melike hanım kaleminize sağlık. Uzun zamandır empati hakkında okuduğum en kaliteli yazıydı

E.Durmuş 4 Ay Önce

Empati bir insanlık görevidir ,herkes yapabilse güzel bir yazı olmuş tebrikler

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.