BursaHaberdar

Türk İşaret Dili Bayramı'nda 2020 hedefi Bursa!

ÖZEL HABER

Sivas Kongresi'nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında "100 İşitme Engelli Türk İşaret Dili Bayramının 12. Yıl Dönümünü Kutluyor" projesiyle 81 ilden Sivas'ta buluşan 100 engelli, şehir gezisinin ardından Sivas Valisi Salih Ayhan ile bir araya gelirken programa Bursa'yı temsilen Bursa Sağır Dilsizleri Himaye ve Yardım Derneği Başkanı Şener Baş'ta katıldı. İşitme engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla her yıl başka bir şehrin programa ev sahipliği yapması arzulanırken; Başkan Şener Baş, programın 2020'de Bursa'da yapılması için girişimlere başlandığını ifade etti.

HABER: Ömür Dilekmen

Sivas Kongresi'nin100.yıl etkinliklerine ve Türk İşaret Dili Bayramı kutlamalarına Bursa'yı temsilen kamu yararına hizmet veren Bursa Sağır Dilsizleri Himaye ve Yardım Derneği Başkanı Şener Baş'ta katıldı. Programda işitme engellilerin sorunlarından bahseden Baş, "Böylesine anlamlı bir günde aynı şekilde İşaret Dili Bayramı'nın kutlanması bizler için tarihi ve güzel bir and Bursa'mizda da işitme engelli kardeslerimiz 100. yıl çoskusunu ve Türk İşaret Dili Bayramı'nı burada olduğu gibi aynı çoskuyla kutluyor. Artık her yıl bir şehrimiz Türk İşaret Dili Bayramı'na ev sahipliği yaparak geleneksel hale getirilecek ve işitme engellilerin sorunlarına, taleplerine dikkat çekilecektir" ifadelerini kullandı. 

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENEREK DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ .

LİNKE TIKLAYARAK BEĞENEBİLİRİZ

https://www.facebook.com/BursaHaberdar/

Türk İşaret Dili Bayramı nedir?

Türk İşaret Dili ya da TİD, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki işitme engellilerin kullandığı dildir. Kesin bir başlangıç tarihi bilinmese de Türk İşaret Diline dair ilk bilgiler 9. Yüzyıla dayanmaktadır. Türk İşaret Dili bayramı ilk resmi olarak 2007 yılında kutlanmıştır.

Dünyada da 1880 yılında, Milano Kongresinde işaret diliyle eğitimden vazgeçilmiş ve sözel eğitime geçilmiştir. Fakat 1960’lardan sonra işaret dilinin öğretimi dünyada yeniden yaygınlaşmaya başlamıştır.

Türk İşaret Dilinin Tarihçesi ve Gelişimi

Fatih Sultan Mehmet döneminde sarayda ilk kez dilsizler görevlendirilmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde saray görevlilerinin işaret dili bilmesi zorunlu kılınmış, 17. Yüzyıla gelindiğinde işaret diliyle anlaşan, sayısı 60 civarı dilsiz sarayda görev almıştır.
1889 yılında Osmanlı Devletinde ilk defa saray dışındaki işitme engellilerin eğitimi için Dilsizler Mektebi açılmış, hem işaret diliyle hem de sözel olarak eğitim verilmiştir.
1923 yılında İzmir’de engelliler için okul açılmış ve sözel eğitim verilmiştir.
1944 yılında Süleyman Gök’ün girişimiyle Sağır Dilsiz ve Körler Okulu açılmış, 1953 yılında Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Bu tarihten sonra, işitme engellileri konuşturmaya yönelik çalışmalar arttırırken Türk İşaret Dilinin kullanımından vazgeçilmiş ve sözel eğitim yaygınlaştırılmıştır.
1984 yılında TRT televizyonda İşitme Özürlüler Haber Bültenini Türk İşaret Dili ile yayımlamıştır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.