BursaHaberdar

BURSA'DA YOĞUN BAKIM YATAKLARI DOLUYOR! İŞTE SON DURUM -Özel Haber

SAĞLIK

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa Haberdar Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Kasım sonu itibariyle hastanelerimizin genel doluluk oranı yüzde 60 seviyelerinde olmakla birlikte yoğun bakım doluluk oranları yüzde 80-85 seviyesindedir. Yatak kapasitemizi artıyoruz” dedi. Bursa'da günlük koronavirüs test sayısı haberimizde ...

BURSA’NIN KORONAVİRÜS SINAVI-

Özel Haber - Fetih Bağcı -Sercan Güler- Bursahaberdar 

Özel Haber: Fetih BağcıBursa’daki son durumu değerlendiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşlara uyarılarda bulunan Yavuzyılmaz Bursa’daki son durumu değerlendirdi.

BURSA’DA YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI 900’Ü GEÇTİ

“Hastanelerimizin doluluk oranları yüzde 60 seviyelerinde, yoğun bakım doluluk oranları da yüzde 85 seviyesinde ancak yatak ihtiyacı olduğunda yeni yatak ilavesi veya dönüştürülen yataklarla kapasitemizi artıyoruz. Son bir ayda Bursa’da kamu hastanelerinde yaklaşık 250 yoğun bakım yatağı ilave edildi. Bursa 650 civarında olan yoğun bakım yatak sayısı 900’ü geçti. Kamu hastanelerindeki yeni yoğun bakım yatakları dönüşüm değil yeni yatak olarak hizmete alındı.

“YATAK YOK DİYE BİR ŞEY YOK”

Bursa’da yatak yok diye yoğun bakımda veya serviste yatamayan hasta olmadığını anlatan Dr. Yavuzyılmaz şöyle devam etti, “İhtiyaç olduğunda dönüşümlü şekilde müdahale ediliyor. Ancak hastalarımızın hangi hastanelerde tedavi altına alınacağıyla ilgili gerekli organizasyonlar yapılana kadar birkaç saatlik süre geçebiliyor. Örneğin Bursa Şehir Hastanesi’nde bir doluluk olduğunda herhangi bir ilçe hastanemize hastamızı alıyoruz. Bu süreçte birkaç saat alabiliyor. Yoğun bakım ihtiyacı konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu yatak sıkıntısı olmayacağına anlamına gelmiyor ancak durumun seyrine göre yatak kapasitelerimizi arttırıyoruz. Her akşam kriz koordinasyon merkezimiz ile birlikte Bursa’nın günlük korona virüs tablosunu değerlendiriyoruz. Gerekli tedbirler ve müdahale etmemiz gereken konular ile ilgili istişare gerçekleştiriyoruz.”

POLİKLİNİK HİZMETLERİ YAVAŞLATILDI

“Şehir Hastanesi bu süreçte ciddi anlamda katkı sağlıyor. Yatan hastalarımızın birçoğu Covid hastası olduğundan oksijen cihazı ve solunum cihazı gereksinimi ve çeşitli ihtiyaçlar bu süreçte arttı. Polikliniklerimizde acil hizmetler haricindeki diğer hizmetleri bu süreçte yavaşlattık. Belli branşlarda hasta yoğunluğu düştü. Cerrahi branşlar, ortopedi, genel cerrahi, fizik tedavi gibi branşlarda çok az yoğunluk var. Bunun yanında enfeksiyon, dahiliye göğüs hastalıkları gibi branşlardaki hasta sayımız ise anormal derecede arttı. Yoğunluğu azalan branşlar, artış gösteren branşlarımıza yardımcı oluyor.”

“BURSA’DA KAMUDA 25 BİN SAĞLIK GÖREVLİSİ VAR”

 “Bursa’da kamuda şoföründen doktoruna kadar toplamda 25 bin sağlık görevlisi var. Yaklaşık 2 bin 500- 3 bin kişi şu anda filyasyon ekiplerinde görev alıyor. Yaklaşık 2 bin 500 kadar kişi de Covid sebebiyle gerek pozitif, gerek temaslı olmaları sebebiyle belli sürelerde sistemin dışında kalıyorlar. Diğer sağlık görevlilerimizi hastanelerimizde dengeli bir şekilde yönetiyoruz. Bursa’ya 300 sağlık görevlisi yeni arkadaşımız göreve başlayacak. Sağlık çalışanlarımıza bu süreçte yok büyük yük bindi. 8-9 aydır izin yapmadan dinlenmeden mesai kavramı olmadan çalışıyoruz. Normal zamanda bu personelle sağlık hizmeti çok rahat bir şekilde yürütülebilir ancak ekstra bir sorumluluk ve yük altındayız. Sağlık çalışanlarımızın emeklerini göz ardı etmemiz lazım.”

“BURSA’DA GÜNDE 11 BİN TEST YAPILIYOR”

“Vatandaşlarımız kendini şüpheli bulduğunda direkt test yaptırmaya koşuyor. Ancak aynı vatandaşlarımız evde kendini izolasyona almaya yanaşmıyor. Bir kişi test yaptıracak kadar kendinden şüpheleniyorsa sokakta gezmesi cinayettir. Test o an negatif çıksa bile o vaka misal diyorum 3 gün sonra pozitif olabilir. Dolayısıyla hemen teste girmenin bir anlamı yok. Bu sebepten evde kendimizi izole etmen Bursa’mız, ülkemiz, dünyamız için faydalı olacaktır. Hastane önünde oluşan kuyruklar gereksiz kuyruklar. Bizler evlerde de test alıyoruz. Bursa’da günde 11 bin test yapıyoruz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.