banner204

banner177

banner193

banner205

Barbaros Onulay, "6 milyon konut risk taşıyor,  tek çare kentsel dönüşüm"

Bursa Beton Genel Müdürü Barboros Onulay ‘Deprem Haftası’ nedeniyle yaptığı açıklamada,  özellikle 1988 yılından önce yapılan binaların depreme karşı dayanıksız yapılar olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de 6,7  milyon konutun yenilenmesi gerektiğini ifade ederek acilen kentsel dönüşüme gidilmesi çağrısında bulundu. Onulay, ayrıca binalarını depreme karşı dayanıklılığını test ettirmek isteyen vatandaşlara risk tespitinin Bakanlık tarafından lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara yaptırılabileceğini ve Türkiye Hazır Beton Birliği’ne de başvuruda bulunabileceklerini hatırlattı.

BURSA 05.03.2020, 11:19 05.03.2020, 13:09
Barbaros Onulay, "6 milyon konut risk taşıyor,  tek çare kentsel dönüşüm"

Tarihimiz boyunca büyük acılara neden olan depreme, ülke genelinde 1-7 Mart ‘Deprem Haftası’ olarak dikkat çekilirken, depreme hazırlığa odaklanan özel hafta, ülkemizdeki pek çok noktada çeşitli etkinliklerle deprem gerçeği hatırlatılıyor. Beton endüstrisindeki gelişmelere öncülük etmeye devam eden Bursa Beton; topluma, ekonomiye, çevreye değer katan, güvenilir yapılar inşa edilebilsin diye işin harcına kalite katan bir marka olarak hayatın temelinde yer almaya en önemlisi deprem gerçeğine karşı can güvenliğimizi sağlamaya devam ediyor.

1988 Yılı Öncesi Binalar Tehlikede

Bursa Beton Genel Müdürü Barbaros ONULAY ‘Deprem Haftası’ nedeniyle yaptığı açıklamada 1988 yılından önce inşa edilen yapıların en büyük riski taşıdığını hatırlatarak, “Türkiye’de hazır beton kullanımı 1988 yılından itibaren başladı. 1988 yılından önceki dönemde el ile yapılan betonlar kullanılıyordu. Depremlerde yıkılan binalara baktığımız zaman genellikle bu tarihten önce yapılan yapıların olduğunu görüyoruz.  İyi bir denetimi yapılmamış binalarda depremin yıkıcı etkilerine rastlıyoruz.   Yapıların yıkılmasının ardından test amaçlı alınan numunelerde, beton örneklerinin büyük çoğunluğunun C8-C12 mertebesinde olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla hazır betonun önemine bir kez daha vurgu yapmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Deprem değil, Kalitesiz Beton Öldürüyor

Deprem gerçeğine karşı kaliteli betonun önemine vurgu yapan Onulay, “Bursa Beton ’unda arasında bulunduğu Türkiye Hazır Beton Birliği’nin KGS sistemine tabi olan firmalarda üretilen betonlar, piyasada güvenilir bir şekilde kullanılmaktadır. Kaliteli betonun güvenli yapılar üzerindeki etkisi tartışılmaz. Deprem öldürmüyor, kalitesiz beton ve uygun olmayan zeminlere yapılan inşaatlar sonucunda depremin ölümcül etkisi ortaya çıkıyor.” dedi.

Büyük bir depremde korkunç sonuçlarla karşılaşmamak için kentsel dönüşüm çağrısında bulunan Onulay şöyle konuştu, “Kentsel dönüşüm projelerinin yavaşlaması bu yapıların güvenilir hale getirilememesinde de büyük bir engel teşkil ediyor. Acil olarak kentsel dönüşüm kapsamına alınması gereken yüzbinlerce yapı stoğu risk altında. Şu anda Türkiye tespit edilen projesine uygun olmamış 3 milyondan fazla yapı stoğu bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca bildirilen yenilenmesi gereken 6.7 milyon konut mevcut. Bakanlık tarafından açıklanan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ile 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağı ifade ediliyor. Yeniden bir deprem felaketiyle karşılaşmamak için depreme hazır bir vaziyette bu yapı stoklarının güvenilir hale getirilmesi gerekiyor.”

RİSK TESPİTİ YAPTIRIN!

Özellikle yaşlı binalarda yaşayan vatandaşların oturdukları binanın sağlamlığının test edilmesi amacıyla risk tespiti yapabileceklerini aktaran Onulay, “Türkiye Hazır Beton Birliği risk tespiti konusunda Türkiye’de en güvenilir kuruluşların başında geliyor. Beton laboratuvarında yapıların güvenli olup olmadığına dair denetimler yapılmaktadır. Yapılacak işlemlerin ardından  Binaların Deprem Performansı Analiz Raporu ile mülk sahipleri binasının depreme karşı ne kadar hazır olduğunu öğrenebileceklerdir. Türkiye Hazır Beton Birliği önemli bir görev üstlenmiş durumdadır.’’

Tarihimiz boyunca birçok depremde binlerce can kaybı yaşayan Türkiye’de son günlerde üst üste yaşadığımız depremler ile yaşlı binalar ve depremin oluşturabileceği hasarlar bir kez daha acı bir şekilde gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, 2023 yılına kadar 1.5 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini  ve 6,7 milyondan fazla konutun depreme dayanıksız olduğunu ve bu konutların yenilenmesi gerektiğini açıklamıştır.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) olarak özel ve kapsamlı Deprem Performans Raporu hazırlıyor. 30 yılı aşkın süredir, kaliteli beton üretimi ve kullanımı için çalışan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) güvencesiyle özel ve kapsamlı Deprem Raporu almak için 0212 483 73 68 ve 0212 483 73 69 no.lu hatlardan veya  https://www.thbb.org/ internet adresi üzerinden iletişim formu doldurarak risk tespiti için bilgi alabilirsiniz

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P