BURSA’DA  A-PLAS’TA SIRA DIŞI İŞÇİ KIYIMININ PERDE ARKASI !

Bursa’da Demirtaş OSB’de yer alan A-Plas’ta son yılların en sıra dışı işten çıkarma olayı gerçekleşti. İşçilerin iddiasına göre yasal hakları olmasına rağmen sendikaya üye olan 80 işçi, pandemi sebebiyle işten çıkarmanın yasak olduğu dönemde ‘Kod 29’ sebebiyle işten çıkarıldı. Fabrika önünde eylemler 15 gündür devam ederken işten çıkarılan işçiler A-Plas ile ilgili çok çarpıcı iddialarda bulundu. Mobbing, ücret eşitsizliği, asgari ücretin altında maaş gibi konularda iddialarda bulunan ve sorunlarına çözüm bulmak için sendikaya üye olduklarını ifade eden işçiler şimdi hak ve adaletin yerini bulmasını istiyor. İşçilerin iddiasına göre sendikaya üye olmayan çalışanlara ise 1000’er lira maddi destek verildi.

BURSA 20.03.2021, 13:26 20.03.2021, 14:13
BURSA’DA  A-PLAS’TA SIRA DIŞI İŞÇİ KIYIMININ PERDE ARKASI !

İŞTE O AÇIKLAMALAR BURSAHABERDAR- İNSTAGRAM TAKİP ET


İşten çıkarılan o işçiler Bursahaberdar mikrofonuna çarpıcı açıklamalarda bulundu.  İşte detaylar

Osmangazi’nin Demirtaş OSB içinde bulunan ağırlıklı olarak Türk Traktör ve TOFAŞ/Ford’a yapan A-Plas’ta, 80 işçinin iş akdi feshedildi. İşçi çıkarmanın yasak olduğu bu dönemde işverenler açısından bu yasağın tek istisnası ise Kod 29.  İşçiler şimdi ‘Kod 29’ sebebiyle işten çıkarıldıkları için yeni bir iş bulamama tehlikesi ile de karşı karşıya kaldıklarını söyledi.  

A PLAS’TA HEM MOBBİNG BASKI VAR HEM DE ÜCRET ADALETSİZLİĞİ VAR”

Bursahaberdar mikrofonuna konuşan çıkarılan bir işçi, “5 mart 2021 tarihinde anayasal hakkımız olan sendikaya geçiş yaptığımızdan dolayı bizi ‘Kod 29’dan bizi işten çıkardılar. Bizim amacımız tamamen anayasal hakkımız olan sendikaya üye olmaktı. A Plas’taki mobbing baskıdan birçok arkadaşımız şikayetçiydi. Sendikaya üye olarak onların sesi olmak istedik.  A-Plas’ta hem mobbing baskı var hem de ücret adaletsizliği var. Bizim iş yaptığımız grup TOFAŞ, TOFAŞ belirli zamanlarda üretimi durduruyor. Cumartesi günleri bizi ücretsiz izne çıkarıyorlar. Şubat 28 gün çektiğinden dolayı buradaki çalışanların çoğu 2530 lira ücret aldı. Asgari ücret dahi değil. Bu sorunları çözmek için kendi hür irademizle, tamamen anayasal hakkımız olan, Türk Metal Sendikası’na üye olarak hakkımızı savunmaya çalıştık. Sendikaya üye olduktan sonra 6 arkadaşımızı işten çıkarıldığı haberi geldi. Bizde bu haberi duyduktan sonra tamamen yürüyüş yollarından yürüyerek hiçbir şekilde işverenin malına zarar vermeden, hiçbir şekilde tacizde bulunmayarak sıra bize de gelir düşüncesiyle bir şekilde sesimizi duyurmaya çalıştık.” dedi.

“İNSANLIK DIŞI MUAMELE GÖRDÜK, 3 GÜN TUVALETE GİREMEDİK”

Bursahaberdar mikrofonuna konuşan A-Plas çalışanı, “İnsan dışı muamele gördük, eksi 2 derecede fabrikanın bahçesinde bizi soğuğa terk ettiler. Yetmiyormuş gibi özel güvenlik görevlileri getirdiler. Bizlere psikolojik baskı yaptılar. Tuvalet ihtiyacımızı 3 gün boyunca hiçbir şekilde gideremedik. Bize tuvaletleri kapattılar. Bizde anayasamızın bize verdiği hak çerçevesinde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Buradaki arkadaşlarımızın amacı iş verene zarar vermek değil, tamamen emeğimizin mücadelesini veriyoruz. Mobbing baskıdan, ücret adaletsizliğinden kurtulmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SENDİKAYA ÜYE OLAN HERKESİ ÇIKARACAĞIZ”

“SENDİKAYA ÜYE OLMAYANLARA 1000’ER LİRA MADDİ DESTEK”

İşten çıkarılan ilk işçilerden biri olan A Plas çalışanı, “Gece vardiyasından sonra evimize gittiğimizde insan kaynaklarından bizi arayıp görüşmek istediklerini söylediler. Fabrikaya geldik. Sendikasal üyelikten dolayı iş akdimizin feshedildiğini söylediler. Pandemi sebebiyle işten çıkarmaların yasak olduğunu bildiğimizin için bize verdikleri hiçbir evrağı imzalamadık. Bize Kod 29 maddesi üzerinden çıkışımızın verildiğini ve hiçbir yerde iş bulamayacağımızı, mahkemelerde sürüneceğimizden bahsettiler. Sendikaya üye olanların çıkarılacağını söylediler. Hatta ve hatta milletin e-devlet şifrelerini almaya yönelik bir baskı uyguladılar. Bizi işten çıkardıktan sonra sendikaya üye olmayan kim varsa 1000’er lira maddi destekte bulundular. Hiçbir şekilde yönetimden kimseyle görüşme şansımız olmadı.  Biz kendi hakkımızı istedik. Eşitlik istedik. Biz bunları hak etmiyoruz. Sonucu inşallah hayırlı olur. Burada 80 kişiyiz. İnşallah sesimizi bir yerlere iletmiş oluruz. Gerekenin yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P