banner204

banner177

banner193

banner205

BURSA’NIN İNOVASYON ÜSSÜ TÜRKİYE’Yİ GELECEĞE TAŞIYOR

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) Genel Müdür Yardımcısı Nihal Sağlam Bursa’nın tek teknoloji geliştirme bölgesi olan 140 firmanın faaliyet gösterdiği ULUTEK’te firmaların devlet desteklerinden yararlanabildiğinin altını çizdi. TTO’ların Türkiye’nin geleceği için tek çıkış kapısı olduğunu da ifade eden Sağlam, TÜBİTAK’ın genç girişimcilere verdiği 200 bin TL’lik hibe desteğini anlattı. Sanayi ile üniversite arasında köprü olduklarını belirtti. Öte yandan Nihal Sağlam, “Burada bir öğrencinin fikrinin değer bulacağı en son aşama patent yoluyla lisanslanarak ürüne dönüşüp ülke ekonomisine katkı sağlamasıdır. Ne kadar fazla fikir bir ürüne dönüşüp satışa sunulursa biz hedefimize ulaşmış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

BURSA 29.12.2020, 10:44 29.12.2020, 11:02
BURSA’NIN İNOVASYON ÜSSÜ TÜRKİYE’Yİ GELECEĞE TAŞIYOR


Özel Haber: Bursahaberdar – 

140 FİRMA TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞIYOR

“Bursa’nın tek teknoloji geliştirme bölgesi olan ULUTEK’in kuruluş yapısında;  Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ İhracatçı Birlikleri bulunmaktadır.  Yakın zamanda yeni bir bina projesi var. Şu anda yüzde 99 doluluk oranıyla faaliyet gösteriyor. Ar-Ge, Bilişim, Biyoloji-Gıda, Biyoteknoloji, Çevre Teknolojileri, Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Enerji, Havacılık, İmalat Sanayi, İnşaat, Kimya, Madencilik, Makine, Mühendislik, Otomotiv, Sağlık, Savunma Sanayi, Tarım, Tekstil, Ulaştırma-Lojistik ve benzeri alanlarda olmak üzere 140 firma yer alıyor.”

BAKANLIĞIN DESTEK VE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA İMKANI

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı burada yer alan firmalara çok önemli desteklerde bulunuyor. Erken aşama girişimlerin bünyemize dahil olabilmesi için; ön kuluçka ve kuluçka dönemlerini başarıyla tamamları gerekiyor. Burada kalıcı olmak için devamlı olarak Ar-Ge çalışmaları yapmaları şart!  5 yıldır yürüttüğümüz ULUKOZA programından girişimci olarak ofis hakkı kazanan girişimci adaylar ön kuluçka döneminde ofis imkanlarından faydalanabiliyor. Başvurusu onaylanan firmalara da kuluçkada yer veriliyor. Belirli bir süre ofislerden yararlanıyorlar. Ar-Ge projelerinde süreklilik olmadığında Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nden ayrılıyorlar. Burada kalabilmek için sürekli bir AR-GE projesinin üretilmesi gerekiyor. Ar-Ge projesi yapıldığında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çok önemli desteklerinden firmalar faydalanabiliyor. Hem bu destekler ve teşviklerden dolayı hem de prestiji sebebiyle Teknoloji geliştirme bölgeleri öncelikli tercihleri oluyor.”

GİRİŞİMCİ ADAYLARINA GERİ ÖDEMESİZ TEMİNATSIZ 200 BİN TL HİBE  

“Tüm girişimcileri, öğrencileri yakından ilgilendiren ve program sonunda TÜBİTAK’tan 200.000 TL Hibe desteği verilen UULUKOZA programı hakkında bilgiler paylaşan Nihal Sağlam, “Bireysel genç girişimcilik programını Bursa’da 5 yıldır ULUKOZA adıyla yürütüyoruz. TÜBİTAK belirli periyotlarla iş fikirleri için başvuru açıyor. TÜBİTAK’ın çağrısıyla Bursa’da tüm süreci bizler yürütüyoruz. Başvuru şartları ise; lisans son sınıf öğrencileri, yüksek lisans öğrencisi, doktora öğrencisi veya bunlardan birinden mezun olmuş ise mezuniyetin üzerinden 10 yıl geçmemesi gerekiyor. Mevcutta bir şirketi olmaması şart ve iyi bir iş fikri var ise bize başvuru yapabiliyorlar. Başvuruların yarısı öğrencilerden oluşuyor. Başvurusu kabul edilenler ön kuluçka sürecinde burada yer ediniyor ve bir sonraki süreç olan kuluçka dönemine gerekli şartlarda dahil oluyor. Programı başarı ile tamamlayan girişimler TÜBİTAK’tan geri ödemesiz 200 bin TL hibe desteği almak için son değerlendirme paneline davet ediliyor. ULUKOZA, yüzde 70’e varan başarı oranıyla girişimlerine bu desteği sağlamaya devam ediyor. TÜBİTAK’ı kelimenin tam anlamıyla iş fikrine ikna edebilen girişimciler bu destekten faydalanabiliyor. İş fikri burada en büyük unsur. Şu ana kadar 5 yılda 38 şirket bu desteklerle kuruldu.”

“TTO’LAR ÜNİVERSİTELERİN SANAYİYE AÇILAN KAPISI”

“TTO’ların Türkiye için önemi çok büyük. Üniversitelerin sanayiye açılan kapısı. Bu kapı olmadan sanayi üniversiteye giremiyor. Sanayicilerin yaşadığı her sıkıntı da destek oluyoruz. Bizler de sanayi ve üniversite arasında köprü görevi görüyoruz. Sadece sanayi alanında değil belediyeler ve her türlü kurumla üniversitemizi buluşturuyoruz. Bundan başka kurtuluşumuz yok. En büyük yatırım AR-GE’ye yapılıyor. Buradaki akademik bilginin sanayiye aktarılması için mutlaka bir kurum gerekiyor. Bizde bu görevi yürütüyoruz. Her üniversitenin yapısında bir TTO yer alması şart!   Teknoloji transfer ofisi mekanizması yurtdışında, Avrupa’da, Amerika’da 50 yıldır uygulanan bir sistem. Bunu da TÜBİTAK 2013 yılında ülkemize getiriyor. 2020 yılı itibariyle TÜBİTAK’ın desteklediği 30 adet Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) yer alıyor.”

“Teknoloji Transfer Ofisi açıldıktan sonra Uludağ Üniversitesi’nin Bursa Uludağ TTO üzerinden gerçekleştirdiği 283 adet eğitim, 302 adet etkinlik, 287 adet ArGe Projesi, 281 adet Buluş Bildirimi, 169 adet patent başvurusu, 5 adet lisans sözleşmesi ve 26 sı Akademisyen şirketi olmak üzere 38 adet şirket kurulumu oldu. Bizler burada akademisyen ve öğrencilerimize bedelsiz olarak patent başvuru imkânı sunuyoruz. Tescil süreçlerini takip ediyoruz, lisanslanması ve ticarileşmesi için çalışıyoruz.”

“PANDEMİYLE YENİ İŞ FİKİRLERİ ORTAYA ÇIKTI”

Pandemi sürecini fırsata çevirdik. Ofislerimizi yeniledik. Alt yapı çalışmalarıyla sistemlerimizi güçlendirdik. Pandemi ile birlikte birçok yeni fikir ortaya çıktı. Tıp Fakültemiz tarihinde ilk defa Mühendislik Fakültemiz ile birlikte bir firmayla ortak ARGE projesi yürüttü. Tıp Fakültesi’nin patent başvurusu gerçekleşti. Üniversitenin acil biriminin girişine acil hemşiresi görevini üstlenecek bir makina geliştirildi. İlk teşhisi koyacak bir makinanın protitipi yapıldı. Her zaman gerekli olabilecek bir makine geliştirilmiş oldu. Pandemi bu anlamda birçok yeni teknolojik gelişmenin kapısını araladı.

Tüm girişimcilerimizi yatırımcılarla ve sanayicilerle mutlaka buluşturuyoruz. Patent başvurusu için bir fikri varsa ilgili sanayi kuruluşlarına bağlantılı projelerini anlatıyoruz. Patent için yatırımcı desteği sağlıyoruz. Her türlü imkândan faydalandırmaya çalışıyoruz. Tüm fikirleri değere dönüştürmek için uğraşıyoruz.

“FİKİRLERİ OLAN GİRİŞİMCİLERİ MUTLAKA BEKLİYORUZ”

Genç arkadaşlara önerim teknolojik, AR-Ge niteliği olan, inovasyon içeren bir fikirleri varsa mutlaka ama mutlaka TTO’lara başvuruda bulunsunlar. Kaybedecekleri hiçbir şey yok. Kazanacakları çok şey var. Birçok alanda birçok girişimiz çok iyi projelere imza attılar. Buradaki firmalar ve çevreleri bile onlara birçok kapıyı açıyor. Tek başına firmaların güvenliğini bile geçemeyen gençlerimiz burada gerçekten çok şey kazanıyor. Türkiye kazanıyor.

Burada bir öğrencinin fikrinin değer bulacağı en son aşama patentli bir ürüne dönüşüp satılarak ülke ekonomisine katkı sağlamasıdır. Ne kadar fazla fikir bir ürüne dönüşüp satışa sunulursa biz hedefimize ulaşmış oluyoruz.

GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON ZORUNLU DERS OLMALI

“Lise öğrencilerine girişimcilik ve patent alanında eğitimlerin verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile bir anlaşma yapıyoruz. Liselerde mutlaka zorunlu olarak okutulması öğretilmesi gereken bir konu. Özellikle meslek liselerine gönüllü olarak eğitimler vereceğiz. Lisede ortaokulda girişimcilik anlatılmalı. Kısacası zorunlu ders olarak mutlaka müfredatta yer almalı. Çünkü tek çıkış yolumuz girişimcilik ve inovasyon olacak.”

 NELER YAPIYORUZ ?

“Araştırma ve geliştirme ekosistemini geliştirecek hangi argümana ihtiyaç var ise; Kurumsal iletişim, eğitim, etkinlikler, proje yazma, patent, girişimcilik konuları başta olmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Sanayiye ve akademik çevreye ücretsiz olarak hizmet veriyoruz. Akademik camia ve sanayiyi buluşturup proje başlangıçları gerçekleştiriyoruz. Bu proje başvurular ile katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi için çalışıyoruz. Ayrıca öğrencilerimizin akademisyenlerimizin buluş fikirleri hakkında farkındalıklarını artırıp, patent başvurularına dönüşmesi için destek oluyoruz. Patenti onaylanan fikirleri de yatırım ağlarına ve sanayicilere lisanslamak ve ticarileştirmek için uğraşıyoruz.  Bu çerçevede öğrencilerimize, sanayicilerimize, vatandaşlarımıza, akademik camiaya özetle Türkiye’nin geleceğine faydalı olmak için çalışıyoruz.”

Yorumlar (1)
Yusuf 3 yıl önce
Haberinizde okudugum gibi sizlerin ülkemizin kalkınması için projelere önem verdiģinizi önemsiyorsunuz,ben sade bir vatandaş olrak ünüversiteye bir proje sundum ve Tubitak projesi olmasına ramen kabul etmediniz ve bu baģlamda sizi organize olarak kınıyorum. Çünkü sitenizde yazılan ve yaptıģınız açılamalara ramen uygun davranmadıģınızdan dolayı.
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P