banner204

banner177

banner193

banner205

"DEPREM RİSKİ PANDEMİDEN DAHA KORKUTUCU"

İMSİAD Başkan Yardımcısı, Lik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt konut kredilerinde artan faiz oranının sektörü ve vatandaşları olumsuz etkilediğine işaret ederken bazı firmaların kendi içinde kredilendirme sistemine geçtiğini aktardı. Mehmet Kurt, Bursa’da kentsel dönüşümün şu ana kadar yapılması gereken yerlerde yapılmadığını ifade ederken; “Mudanya’da kentsel dönüşümün öncüsü olmaya hazırız” dedi. Riskli yapılarda oturan vatandaşları risk tespiti yaptırmaya davet etti.

BURSA 01.12.2020, 16:55 01.12.2020, 17:12
"DEPREM RİSKİ PANDEMİDEN DAHA KORKUTUCU"

ÖZEL HABER: FETİH BAĞCI 


“Bu yıl 0.99, 0.84 ve 0.64 faiz oranıyla verilen konut kredilerinin aynı zamanda bir yıl ertelemeli olması ciddi anlamda konut stoğunu eritti. Faiz indirimleri tarihi bir fırsattı. Konut kredi faiz oranları 0.99’a ardından 1.10 seviyesine şimdi de 1.50 faiz oranına kadar yükseldi. Bu faiz oranlarıyla ev alma imkanı ciddi anlamda zorlaştı. Güvenilir, marka firmalar kendi içerisinde taksitlendirme yapıyor. Kendi kredilendirmemiz kendimiz yaparak ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmayı sürdürme hedefindeyiz. Bu faiz oranlarıyla vatandaşlarımız ev sahibi olması imkansız.”

KONUT FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK

Konut fiyatlarındaki yükselişin süreceğini aktaran Mehmet Kurt, “İnşaat maliyetlerinde yüzde 60’lık bir artış var. Döviz kurunun yüksek olmasıyla da alakalı bir durum. İmar yönetmeliğinin ve müteahhitlik yasasının değişmesinden kaynaklı olarak müteahhitler köklü bir değişim içerisinde.”

LİKOĞLU RESİDANCE

fotoğraf: Likoğlu Residance 

KONUT SEKTÖRÜ KABUK DEĞİŞTİRİYOR

“Konut sektörü bundan sonra kabuk değiştirecek. Orta gelirli vatandaşlarımıza göre üretilen konutların sayısı artacak. Maliyetlerin arttı. Sat-yap dönemi artık bitti. Bundan sonra yap-sat dönemi olacak. Herkes öz sermayesi ile inşaat sektöründe olacak. İnşaat sektöründe bir daralma olacak gibi görünüyor.”

“RİSKLİ YAPI DEĞİL MEZARLIK” 

Mehmet Kurt şöyle devam etti, “Riskli yapı değil artık o yapıların adı mezarlık…  Kentsel dönüşüm en önemli konu. Oturdukları evlerin riskli ve depreme dayanıksız olduğunu düşünen vatandaşlarımız riskli yapı testi yaptırabilir. Risk tespiti için belediyelere veya özel kuruluşlara başvurabilirler. Ortalama bir bina için risk tespitinin maliyeti 5-6  bin lira civarındadır. İhtiyaç duyulan binalarda risk tespitini herkesin yaptırması gerekiyor. Dışarıdan çok güzel görünen bir bina büyük risk taşıyor olabilir. Bu yüzden binaların dış görünüşüne aldanmamak gerekiyor. Depremin ne zaman olacağını kimse bilmiyor. Türkiye’nin birçok bölgesi büyük risk altında. ‘Bir şey olmaz’ demek çok yanlış.

“HERKES KENTSEL DÖNÜŞÜM DİYOR AMA BAŞLATILAMIYOR”

“Kentsel dönüşüm sürekli konuşuluyor ancak bir türlü gerçek anlamda başlatılamıyor. Kentsel dönüşümün hızlı ilerlemesi için; Mimarlar Odası, Mühendisler Odası, Valilik, Belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan temsilcilerin oluşturulacağı bir heyet biran önce kurulmalı.  Dönüşüm kapsamında faaliyet gösterebilecek firmaların belirlenerek, riskli binaların tespitleri yapılmalı. Şu anda riskli yapılar belirleniyor, binaların içerisinde insanlar ikamet ederken dönüşüm konusunda pazarlıklar devam ediyor. Uzun yıllar süren bu süreç yanlış ve riskli. Çürük binaların kurulacak heyetin kararının ardından hızlı bir şekilde tahliye edilmesi şarttır. Çürük raporu olmasına rağmen yıllardır boşaltılmayan yapılar var. Bu evlerin hepsi mezarlık bu mezarlıktan bir an önce çıkılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Lik Yapı Dikilitaş Konakları 

DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKEN YERLER DÖNÜŞTÜRÜLMEDİ

“Kentsel dönüşüm ile ilgili mağduriyetlerin yaşanmaması için kurulacak heyet tarafından işini sağlam ve doğru bir şekilde yapan inşaat firmalarının önerilmesi gerekiyor. Evleri dönüşüm kapsamında yenilecek olan vatandaşlara da destek olmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm yapmak çok zor. Kimse para kazanmayacağı bir işi yapmıyor. Kentsel dönüşüm hep ticaret alanlarının olduğu bölgelerde oldu. Nüfusun en yoğun olduğu Yıldırım’da, Osmangazi’de riskli ve eski yapıların olduğu mahallerde kentsel dönüşüm yapılmadı. Mudanya’da sahilde eski bir binaların birçoğu çürüyor ama dönüşüm olmadı. Vatandaş evini vermek daha küçük bir evde oturmak istemiyor. Müteahhitlerde para kazanamadıkları işi yapamıyor. İş uzuyor ve son depremde olduğu gibi üzücü olaylar yaşanıyor.”

Lik Yapı olarak Mudanya’ya 2 bine yakın konut kazandırdık. Şimdi de Mudanya’da kentsel dönüşümün öncüsü olmak için biz hazırız.”

BÜYÜK BİR DEPREMDE KORKUNÇ SONUÇLAR GÖREBİLİRİZ

“İzmir depreminde şahit olduk arama kurtarma çalışmaları günler sürdü. Deprem sonrasında yıkılan binalarda arama kurtarma yapmak iğneyle kuyu kazmak gibi zor. Enkaz altındakilere zarar vermemek için iş makinesi çalıştırılamıyor. Allah korusun daha büyük bir deprem olduğunda İzmir’de, İstanbul’da, Bursa’da yani yaşlı binaların yüksek olduğu yerlerde korkunç sonuçlar görebiliriz.”

MUDANYA’DA DÖNÜŞÜM ŞART!

Mudanya Güzelyalı’da imar planları ilçe ve büyükşehir belediyelerinde onaylandı . Gerekli şartlar sağlandıktan sonra projemize başlayacağız. Mudanya’da imar alanları hemen hemen bitti. Yeni imar alanlarının açılması şuan da biraz zor görünüyor ancak kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm önü açılıp işin hızlandırılması gerekiyor.  Mudanya Bursa’nın denize açılan kapısı, İstanbul’un arka bahçesi, turizm kenti ve muhteşem lokasyonu ile İstanbulluların ve yabancıların en çok tercih ettiği bölge havalimanlarına otoyola ve İstanbul’a ulaşım çok kolay. Kentsel dönüşüm burada da başlarsa herkes için iyi olur. Ayrıca bir sağlık merkezi olan Mudanya’da resmi verilere göre şuan da 10 bin kişi havası sağlıklı olduğu için yaşıyor.

"Riskli ve depreme dayanaksız binada oturduklarını düşünenler hiç beklemeden risk tespitlerini yaptırmalıdırlar.”

Lik Yapı’nın tamamı Mudanya’da satışı devam eden projelerini anlatan Mehmet Kurt, “Seyirtepe Konakları projemizde son dairelerimiz yeni sahipleriyle buluşuyor. Dikilitaş Konakları projemiz, muhteşem lokasyonu ve deniz manzaralı birçok çeşit oda seçenekleriyle satışı devam ediyor. Beştetepe Konakları, Likoğlu Plaza, LikoğluResidance, Lik City projelerimizde aynı şekilde devam ediyor. 3 ay içerisinde 300 yeni dairemizi daha teslim etmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Likoğlu Plaza 

Tamamı Mudanya’da Beştetepe Konakları, Likoğlu Plaza, LikoğluResidance, Lik City projelerimiz de devam ediyor. 3 ay içerisinde 300 yeni dairemizi teslim etmeyi hedefliyoruz.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:38
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:21
Yatsı 20:40
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P