ENERJİ MALİYETLERİ TARİH OLUYOR, FİRMALAR BİR ADIM ÖNE GEÇİYOR

Güneş enerjisi santral imalatı ve montajında Türkiye’nin ilk ve tek TSE K 473 Belgesi sahibi firması Bursa TEK Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Enerji açığını kapatmak için devletimizin güneş enerjisi ile ilgili KDV muafiyet, enerji alım garantisi gibi birçok teşviği sürüyor. 25 yıl üretim garantisi olan paneller 5 yılda kendini amorti ettikten sonra 20 yıl boyunca tamamen kar sağlıyor. Her geçen gün artan enerji maliyetlerinin güneş enerjisi santralleri ile düşürülmesi veya sıfırlanması mümkündür.” dedi.

BURSA 02.08.2021, 11:46
ENERJİ MALİYETLERİ TARİH OLUYOR, FİRMALAR BİR ADIM ÖNE GEÇİYOR

 Özel Haber: Sercan Güler  

tek enerji

Bursa Tek Enerji, sektörde öncü projeler geliştirmeye devam ediyor. Geniş bir hizmet ağına sahip olan Bursa Tek Enerji,  Elektrik alanında da her sektöre yönelik hizmet veren Tek Enerji; abonelik işleri, trafo işletme sorumluluğu, elektrik mühendislik proje hizmetleri, enerji taahhüt, yer altı kablolama, yer üstü şebeke çekilmesi, proje çizilmesi, fabrika iç tesisatı, panolar gibi elektrik ve enerjiye dair tüm konularda hizmet veriyor. Tek Enerji sadece güneş enerjisi alanında değil, hidroelektrik enerji, biyogaz enerji, biokütle, rüzgar enerjisi gibi alanlarında da hizmetlerini sürdürüyor.

tek enerji

“YÜKSELEN ENERJİ FİYATLARINDAN KURTULMAK MÜMKÜN”

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında dövizdeki yükseliş nedeniyle artışa gidilmesi, yenilenebilir enerji yatırımlarının maliyeti düşürme özelliğini bir kez daha gündeme getirdi. TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Yükselişi devam eden döviz kurları, enerji maliyetlerine de yansıyarak yüksek faturalara sebep oluyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak hem çevre sorunlarının önüne geçmek, hem de tasarruf etmek mümkün” açıklamasını yaptı.

KDV MUAFİYETLERİ VE 5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDEN SİSTEM…

Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda kalıcı hamleler yaptığını da vurgulayan Şahintaş, “Yenilenebilir enerji kaynağı kullanım oranını 2020’de yüzde 49’a yükselten ülkemiz, güneşten enerji üretme kapasitesinde dünyanın en şanslı ülkelerinden biri. 1 Haziran’da yürürlüğe giren ‘Yeşil Tarife’ ile de yeni bir dönem başladı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devletin ve özel sektörün bu anlamdaki yatırım ve çalışmaları ile güneş enerjisi santrallerine ilgi her geçen gün artıyor. Devletin enerji açığını kapatmak üzere güneş enerjisinden faydalanılması için üretilen fazla enerjiyi enerji dağıtımı yaptığı fiyat üzerinden geri alma uygulaması, KDV muafiyetleri gibi teşvikler sayesinde hane ya da işyerleri çatılarına kurulan güneş enerjisi sistemleri, 5 yıl içerisinde kendini amorti ediyor. Emin adımlar attığımız bu yolda dünyada yenilenebilir enerji kullanım lideri olma şansımız var” ifadelerini kullandı.

İbrahim Şahintaş

“GES İLE FİRMALAR MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Elektrik ve enerji maliyetlerinin firmaların toplam maliyetleri içerisinde ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Şahintaş, “Meskenlerde 5 yıl, sanayide ise ortalama 4 yıl gibi bir sürede güneş enerji santralleri kendi maliyetleri karşılıyor.  25 yıl üretim garantisi olan paneller 5 yılda kendini amorti ettikten sonra 20 yıl boyunca tamamen kar etmeye çalışılıyor.  Enerji fiyatları sürekli yükseliyor.. Üretilen enerjinin fazlasını satma imkânı olduğundan şu anda birçok kişi Güneş Enerji Santrali kurup fazla enerjisini satmak istiyor. Yaptığımız araştırmaya göre firmaların en büyük maliyet kalemleri arasında elektrik giderleri ilk 3 sırada yer alıyor.  Firmalar işçi ve hammadde maliyetlerini düşüremezler ancak enerji maliyetlerini sıfırlayıp fazla enerjisine de satarak kara geçebilirler.   Rekabet anlamında öne geçecekleri gibi ürünlerin fiyatlarını düşürerek enflasyonun azalması içinde ciddi katkı sağlayacak. Türkiye’nin her köşesinden şu anda talepler alıyoruz. Her geçen gün bu trend artıyor.”

‘TÜRKİYE, AVRUPA’DA 5’NCİ SIRADA’

Türkiye’nin özellikle son dönemde büyük bir sıçrayış kaydederek yenilenebilir enerjide dünyada adından söz ettiren bir konuma geldiğini de vurgulayan İbrahim Şahintaş, “Türkiye geçen yıl toplam elektrik üretiminin yüzde 12’sini rüzgâr ve güneşten karşılayarak dünya ortalamasının (yüzde 9,4) üzerinde performans gösterdi. Ülkemizin 2020 elektrik üretiminin ise yüzde 43'ü yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. Yenilenebilir elektrik kurulu gücü olarak Avrupa'da 5'inci, dünyada da 12'nci sıradayız. Bu güzel gelişmelerin artarak sürmesi için biz de elimizden geleni yapıyoruz. Önce bireysel bilincimizi yükseltip tüm topluma yenilenebilir enerjinin önemini anlatmak ve kullanımına özendirmek gerekiyor. Kurulu gücümüzü daha da büyütüp, yenilenebilir enerjide ihracat devi olabilecek potansiyele sahibiz. Artık enerjinin yeni normali yenilenebilir enerji” dedi

‘MÜSİLAJ GİBİ ZARARLARI ENGELLEYEBİLİRİZ’

Döviz kuruna bağlı olarak her geçen gün zamlanan enerji tarifelerinin, sanayi kuruluşları ve konutlarda yenilenebilir enerji kullanımı ihtiyacını ortaya çıkardığını kaydeden TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Doğaya zarar vermemek, hepimizin öncelikli hedefi olmalı. Fosil ve nükleer yakıtlardan enerji elde etmeye çalışırken dünyamıza geri dönülmez zararlar veriyoruz. Bugün denizlerimizde ortaya çıkan müsilaj (deniz salyası) sorunu da esasında çevremize verdiğimiz büyük hasarın yansıması. Üstelik her geçen gün artan enerji maliyetleri, üretici için çok ciddi külfetleri beraberinde getiriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini kavramalı, çevreye zarar vermeden bütçe dostu uygulamalardan yararlanarak enerji üretmeliyiz” dedi.

Küçük Sanayi Prestij Plaza’da yer Bursa Tek Enerji’nin çatısında örnek güneş enerji santrallerini görmeye davet eden Şahintaş, Merak edenler iş yerimize gelip kiremit çatıda, sandviç panel çatıda, düz beton nasıl oluyor sorularına yanıt bulacaklar. İş yerimiz aynı zamanda bir GES santrali tüketim fazlası enerjimizi UEDAŞ’a satıyoruz.” dedi.

https://www.bursatekenerji.com/

Alaaddinbey Mh. 615. Sk. Prestij Plaza No:2/1E Nilüfer/Bursa

0224 274 00 16

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P