banner177

banner193

ETE ZAM GELECEK! Bursa Kasaplar Odası Başkanı açıkladı

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, “Türkiye’de et krizi mutlaka gerçekleşecek. Şu anda kasaplar kıymadan hiç para kazanmıyor. En az yüzde 10 zam öngörüyoruz. Bu zammı yapamazsak biz de ayakta duramayız. Bir ay içinde bu zammın olması lazım” dedi.

BURSA 07.12.2021, 13:46
ETE ZAM GELECEK! Bursa Kasaplar Odası Başkanı açıkladı

Olay Gazetesi'ne konuk olan Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, “Türkiye’de et krizi mutlaka gerçekleşecek. 1 liradan 4 liraya çıktı yem fiyatları. Son üç yıl içinde yüzde 400 oranında yeme zam geldi. Ben abartılmasın diye yükseltmek istemiyorum üç yıl önce 50 liraydı yemin çuvalı şu an 250 lira. Yani yüzde 500 aslında… Yani bunu fazla şişirmemek için, insanların da paniğe kapılmaması için bize zarar vermesin diye her zaman kısıtlı hareket ediyoruz. Ette de fiyatların çok geride kaldığı mutlaka görülüyor. Kaba yemin çok pahalı girişinden dolayı hayvancılar birer birer tesisleri bırakıyorlar ve bırakacaklar da. Sebebi kaba yem, maliyet ve hükümet politikası. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın almış olduğu yanlış kararlar bizi buraya getirdi. Sık sık bakanlarımızla, siyasilerimizle görüşüyoruz. İnanın bunları tek tek anlatıp, uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

Köylü tarlasını sürmüyor”

Yıldız, “Vatandaş tarımı, hayvancılığı bırakırsa biz ithalata bağlı kalırız. Tamam kalalım, peki, ithalat olunca ucuz mu yiyeceğiz? Bugün 3.75, 4.00’e gelen dolar ve euro ile canlı hayvan satışı var yurt dışında. Bunun maliyetini hesapladığınız zaman Türkiye’deki fiyattan ucuz getirme şansınız artık yok döviz kuru arttığı için. Ya devlet kendi kesesinden zarar ederek getirir dağıtım yapar; buğdayda, arpada, gübrede yaptığı gibi ama gerek yok buna. O zararı köylüye destek olarak kullansa ete, süte zam verse sorun çözülür. Düne kadar sütün kilosu 2.80’di yeni oldu 4 lira. İthal et şu anda daha pahalı. Şu anda canlı hayvan maliyeti 55-60 lira ithalin. Yerli 45-50 lira. İthal çok ileride. Yerli üretim de talebi karşılamıyor. Eğer ki yerli et talebi karşılasaydı ithal eder miydik? Neden ithal edelim. İhtiyaç olduğundan demek ki talep karşılanmıyor yerlide. Yerli desteğimizi her geçen yıl azaltıyoruz. Hayvancılık yapanı çökertiyoruz. Çiftçiyi bitiriyoruz. Bunu sık sık gündeme getiriyorum. Hükümet bir karar alıp mutlaka tarıma, yeme, mazota çok büyük destek vermeli. Mazot 10 liraya dayandı. Ben köyde oturuyorum. Köylü tarlasını sürmüyor. Köylü bu sene tarlasını sürmezse yeni seneye biz yemi hiç bulamayacağız. Samanı da bulamayacağız. Kaba yem deyince bir yemle bitmiyor iş. Bunun mısır silajı var, küspesi var, samanı var, yoncası var bunlar ayrı bir kaba yem. Arpası, buğdayı, mısırı, ayçiçeği… Bunlar da bir kaba yem. Onun için 5-6 kalemle biz hayvan besliyoruz. Bunların çok zor duruma geldiğini görüyoruz. İnşallah iyileşir” ifadelerini kullandı.

Kasaplar kıymadan hiç para kazanmıyor”

“60 liraya karkas et alıyoruz, 75 liraya kıyma satıyoruz. 15 lira bir fark var. Bu yüzde 20 kemik 12 lira yapar. 60’da 72 lira oldu. Bunun KDV’si ile beraber 75 lira olur. Yani şu anda kasaplar kıymadan hiç para kazanmıyor” şeklinde konuşan Başkan Yıldız, “Kıymetli etlerden biraz para kazanıyorlar ayakta durmaları için. Yani bifteğinden, bonfilesinden, kuşbaşısından, pirzolasından kazandıkları parayla ayakta duruyorlar. Yani kıymanın maliyeti şu anda zarar. Ama kesinlikle bu böyle kalmayacak. Kıyma en az 80, 85 lira olmalı ki kasap para kazansın. En az yüzde 10 zam öngörüyoruz. Bu zammı yapamazsak biz de ayakta duramayız. Bir ay içinde bu zammın olması lazım. Yeni yıla etimiz zamlı olacak mutlaka. Çünkü ayakta duracak halimiz kalmadı. Kasaplar şu anda çok zor durumda” dedi.

Zam yapmak zorundayız”

Yıldız, “Etin zam alması demek etin yükselmesi demek değildir. Et fiyatlarının çok tabanda kaldığı görülmektedir. Bugün baklavanın kilosu 150 lira, kestanenin kilosu 40-50 lira. Bir kestane ya… Neyin fiyatı artmadı ki… Fiyatı yüzde 200, 300 artan oldu ette fiyatlar yüzde 20 arttı. Vatandaş zannediyor ki et çok pahalandı. Aslında artış yok. Keşke ucuz üretim yapsak da ucuz satsak. Bakın biz çok mutlu oluruz. Yani vatandaşın yarım kilo kıymanın yerine bir kilo kıyma alması bizi mutlu eder. Onun için biz ete zam gelmesini istemeyiz ama mecburuz. Zam yapmak zorundayız. Beyaz ette de bir zam söz konusu olacak. Kırmızı etle beyaz et birbirine endekslidir. Beyaz etin şu anda durumuna baktığımızda onlar da yemden şikayetçi” değerlendirmesinde bulundu.

Vatandaşın alım gücü düştü”

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

“Et alımları düştü. Emekliye zam yaptık mı, işçiye zam yaptık mı, sigortalı, memur zam aldı mı? Yani etin fiyatının yükselmesi, tüketicinin, memurun ve işçinin maaşının geride kalması, insanların geçim kaynağının zorlaşması bunun sebebi. Et pahalı değil. Alım gücüne bağlı bu iş. Ne ucuz ki? Mazot 6 liradan 10 liraya gelmiş. Arabaya binemeyip isyan edenler var. Binemeyecekler ama gıdayı mutlaka alacaklar önemli. Arabayı bırakıp yayan yürüyebilirsin ama karnını doyurmak zorundasın. Gıdaya dikkat edeceğiz. Et de en önemli gıdalardan birisi. Olmazsa olmazlardan birisi. Onun için tabii ki vatandaşın alım gücü düştü, satışlarımız, cirolarımız eskiye göre biraz daha geriledi ama bu et fiyatları yüksek olduğu için gerçekleşmedi. İnsanların alım gücünün düşmesi temel sebep.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:04
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:27
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P