banner204

banner177

banner193

banner205

Hasan Eker’den turizmde çağ atlatacak öneriler!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 24. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimi, mevcut başkan Firuz Bağlıkaya kazandı. Firuz Bağlıkaya’nın Yönetim Kurulu’nda asil üye olarak BURKON Turizm & Kongre Genel Müdürü Hasan Eker de yer aldı. Eker, turizmin çözüm bekleyen sorunlarını TÜRSAB’ta ki hedeflerini, amaçlarını ve gündeme getireceği konuları BursaHaberdar’a anlattı.

BURSA 07.12.2019, 03:24
Hasan Eker’den turizmde çağ atlatacak öneriler!

ÖZEL HABER SERCAN GÜLER 

TÜRSAB Yönetim Kurulu’nda yer almanın mutluğunu yaşadığını dile getiren Hasan Eker, “Uzun yıllardır turizm sektöründe faaliyet gösteren birisi olarak ülke turizmine TÜRSAB Genel Merkezi çatısı altında ve Sayın Firuz Bağlıkaya liderliğinde ülke turizmi ve mesleğimizin gelişimi için çalışacak olmanın heyecanını hissediyorum.” İfadelerini kullanırken TÜSAB’ta ki hedeflerini aktardı.

BELGESİZ YERLER BÜYÜK SORUN

TÜRSAB ile ilgili olarak hedefini aktaran Eker,  “Seyahat acentelerinin sorunlarını çözmek hem de onların gelişimini sağlayarak daha da güçlenmesi yönünde  çalışmalar yapmak istiyorum. Ana misyonumuz, üyelerimize TÜRSAB üyesi olmaktan çok daha fazlasını kazandırmak.  Belgeleri olmayan kişilerin, yerlerin; turlar düzenlenmesi, acentelerimize rakip olmaları büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu yerlerin denetimlerini arttırıp kaçak turları engellemeye yönelik faaliyetler yapacağız.” ifadelerini kullandı.hasan eker.docx

UYGULAMASI ZOR PROSEDÜRLER ELE ALINACAK

Yönetmeliklerde, prosedürde olup ancak uygulaması zor  olan bir takım konuları ele alacağını da aktaran Eker, “Bazı yönetmelikler, prosedürler acenteler için sıkıntılar doğurabiliyor. Örnek verecek olursak; Rehber ile aramızda anlaşma imzasının olması, yolcu listesinin bulunması ve benzeri konularda yaşanan  yönetmeliklerden kaynaklanan sıkıntıları ele alacağız. Mevcut yasalara göre servis araçlarının,  güzergahlarını bildirmesi gerekiyor. !Aracı şu otelden şu havalimanına bırakacağım’ gibi açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Fakat seyir halinde yolcuların istekleri doğrultusunda belirtilen güzergah dışına çıkıldığında cezası var. Pratikte mümkün olmayan ancak yönetmeliklerde yer alan konuları düzelteceğiz” dedi.

ACENTELER DANIŞMANLIK OLARAK ALGILANMALI

Acentelerin  danışman olarak algılanması gerektiğine vurgu yapan Eker görüşlerini şöyle aktardı, “Acente personellerini daha fazla eğitimli ve nitelikli personellerden oluşması  gerekiyor.  Vatandaşlarımız acenteden bir hizmet aldığında bunun kalitesinden çok emin olması gerekiyor. Hayalini kurduğu isteklerine uygun otele tatile gitmeleri için gerekli hizmetler doğru şekilde verilmeli ve kişiler doğru şekilde bilgilendirilmeli. Acentelerin vatandaşların isteklerine en iyi şekilde cevap verebilecek hale gelerek imaj olarak acenteleri vatandaşların danışman olarak algılanmasını sağlayacağız.”

TÜRKÇE REHBERLİĞE İNGİLİZCE ENGELİ

Türkçe rehberlik konusunda da sıkıntıların olduğunu gündeme getiren ve TÜRSAB’ta da gündeme getireceğini aktaran Eker, “Türkçe rehberlik konusunda sıkıntı yaşanıyor, ciddi derece rehber azlığı var. Rehber olmak için İngilizce sınavına girme şartı bulunuyor ama yerli müşterilerinin rehberlerinin yabancı dil bilmesine gerek yok.  Dolayısıyla Türkçe rehberlik konusunda gerekli çalışmaların bir an önce yapılması, bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor.” Açıklamasında bulundu.

 KALICI ÇÖZÜMLER ŞART!

“TÜRSAB üyelerinin gelişimini sağlayarak daha ileri gitmesini sağlarken sorunların çözümü noktasında kalıcı çözümler ile hareket etmek istiyoruz.” ifadeleriyle TÜRSAB’ın amaçlarından bahseden Eker, “Öte yandan da halkımızın seyahat acentelerinden daha iyi hizmet almasını sağlamak ve ülkemize halkımıza faydalı olmak için çalışacağız.  TÜRSAB’ın temel amacı ve misyonu budur” dedi.

TURİZMİN CAN DAMARI ACENTELER!

Türkiye’nin turizm potansiyelinin büyüklüğüne vurgu yapan Eker, “Bizlerde Turizm gemisinde olduğumuzdan dolayı, turizmin en önemli paydaşlarından biri olmak ile birlikte turizm aşçısıyız. Bu turizm potansiyelini ürün haline getirmek gerekiyor. Ülke turizmini geliştirmek için çalışmaların yapılması şart. TÜRSAB, ülke turizmini geliştirmek için en önemli kurumların arasında geliyor.  Seyahat acenteleri turizmin aşçıları.  Turların; oteli, ulaşımı, ürün ve hizmetleri bir paket haline getirilip büyük grupların faydalanacağı şekilde tasarlanarak kapsamlı bir şekilde sunulması gerekiyor.  İyi planlanmamış eksik içeriklerin olduğu paketlerden büyük gruplar faydalanamıyor.  Otellerimiz, havayollarımız, rehberlerimiz, turistik restoranlılarımız, tarihi ve doğal değerlerimiz turizmin en büyük parçaları. Yerli ve yabancı turistleri; fiyatıyla, sunumuyla doğru şekilde bilgilendirme ve yönlendirme görevi de seyahat acentelerinin en büyük görevi.  Bu anlamda acentelerimize gereken önemi verdikten sonra ülke turizminin gelişimine büyük katkı sağlayacağız.”

TURİZM GELİRLERİNİ ARTIRMALIYIZ”

Turist sayısı ve turizm gelirleri arasındaki farka dikkat çeken Eker şu bilgileri paylaştı, “2018 yılı verilerine göre Türkiye turist sayısına göre dünyanın en fazla turist çeken 6. ülkesi oldu bu çok büyük bir başarıdır. Ancak turizm gelirlerine baktığımızda ise Türkiye ilk 10 sıra içerisinde kendine yer bulamadı. Bu anlamda burada  çarpıcı bir sonuç ortaya çıkıyor. Türkiye’ye daha fazla turist getirilmesini sağladıktan sonra getirilen turistlere daha fazla ürün satarak turizm gelirlerini arttırmamız gerekiyor. Türkiye’nin bu potansiyelini üst düzeye çıkarak turizm gelirlerini arttırarak üst sıralarda yer almalıyız. Türkiye’ye gelen turistlerin konaklama sürelerini uzaması, Türkiye’den yapacağı alışveriş miktarının artmasını sağlamak bizim ana hedefimiz ve stratitelerimiz arasında yer alıyor.”

MARKALAŞARAK  DOĞRU TANITIMLAR YAPILMALI

Türkiye’nin tarihi, doğal güzelliklerini yanı sıra kültürü, Türk mutfağı ve bir çok bileşeni ile zenginliklerle dolu bir ülke olduğunun altını çizen Eker, tanıtım ve markalaşmanın önemine dikkat çekerek şöyle konuştu, “Tanıtım yönünde daha doğru işlerin yapılması gerekiyor. Marka algısı burada çok önemli. Çok basit ürünler dünyadaki insanların zihinlerinde o ülkeyi çağrıştırıyor. Örneğin İtalya’ya pizza yemek için giden milyonlarca insan var.  Bizim zengin Türk Mutfağının yanında pizza aslında çok basit bir ürün ancak tanıtım ve markalaşma bu anlamda büyük önem arz ediyor.  Basit şeyler daha fazla popüler olabiliyor, bizimde ülke olarak bazı ürün veya hizmetler üzerine yoğunlaşarak markalaşmamız gerekiyor. Lüks değil çok satan burada büyük önem arz ediyor.”

 YÖNETİMLER BÖLGERE KAYDIRILMALI

Türkiye turizminin merkezden yönetildiğini ifade eden Eker,  “Merkezdeki yönetimlerin görev yetkilerinin bazılarını bölgelere kaydırmak gerekiyor. Bölgelerin denetim yetkileri ve bütçeleri, ekipleri olması lazım. Ana stratejiler merkezden belirlenmeli ama yönetim ve denetimlerin yanı sıra bütçelerin yerinde yönetilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

EKER’DEN TEŞEKKÜR MESAJI

TÜRSAB 24. Olağan Genel Kurulu’nun 1 Aralık Pazar günü gerçekleşen seçimde, başkan ve yönetim kurulu üyeleri belirlendi. Kullanılan 4 bin 65 oyun, 2 bin 510’unu alan Firuz Bağlıkaya, yeniden başkan seçilerek güven tazelerken, TÜRSAB Yönetim Kurulu Asil Üyeleri ; Firuz Bağlıkaya (Başkan) Ali Bilir, Abdulhamit Kuk, Hasan Eker, Diyaeddin Şahin, Ceren Anadol, Soner Bacaksız ve Nalan Yeşilyurt isimlerinden oluştu.  TÜRSAB’ın 24. Olağan Genel Kurulu ve seçimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan BURKON Turizm & Kongre Genel Müdürü ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, “Başarılı bir Genel Kurul süreci tamamladık. Sektörümüz için hayırlı olmasını dilerim. TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu’na seçilmiş olmaktan dolayı da mutluyum. Uzun yıllardır turizm sektöründe faaliyet gösteren birisi olarak ülke turizmine TÜRSAB Genel Merkezi çatısı altında ve Sayın Firuz Bağlıkaya liderliğinde ülke turizmi ve mesleğimizin gelişimi için çalışacak olmanın heyecanını hissediyorum. Bu vesileyle bizleri destekleyen tüm meslektaşlarımıza teşekkür eder; aday olan, oy vermeye gelerek mesleğine sahip çıkan üyelerimizi de kutluyorum. Bu göreve beni uygun gören Başkanımız Sayın Bağlıkaya’ya, önceki yönetimimize ve özveri ile çalışan seçim çalışma grubumuza, desteklerini esirgemeyen BTK Başkanımız Sayın Murat Saraçoğlu ve bağlı üyelerine çok teşekkür ederim.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P