banner201

banner177

banner193

SEÇİM SONUÇLARINI ÖNCEDEN BİLEN TEK ŞİRKET: POLİTİC’S

Bursa’da faaliyet gösteren Politic’s Araştırma Şirketi, 2014 yılından bu yana yapılan seçimlerde verdiği doğru tahminlerle dikkat çekiyor. Politic’s Araştırma Genel Müdürü Recep Güven, Bursa’da son yapılan belediye seçimlerini bilen tek firma olduklarını söyledi.

BURSA 08.02.2021, 11:13 08.02.2021, 12:30
SEÇİM SONUÇLARINI ÖNCEDEN BİLEN TEK ŞİRKET: POLİTİC’S

Politic’s Dergisi olarak 2010 yılında yayın hayatlarına başladıklarını ifade eden Genel Müdür Recep Güven, ardından 2014 yılında sektördeki boşluğu değerlendirerek, Bursa’da araştırma şirketi olarak hizmet vermeye başladıklarını belirterek Bursa Haberdar Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Siyasete yönelik araştırma şirketlerinin yoğunlukla İstanbul ve Ankara’dan geldiğini belirten Recep Güven, Bursa’da yapılan araştırmaların daha doğru ve güvenilir olması için Politic’s Araştırma Şirketini kurduklarını belirtti.

POLİTİC’S 2014’DEN BUGÜNE NEREDEYSE HİÇ YANILMADI

Politic’s Araştırma Firması’nın seçim döneminde siyasi araştırmalar ve kampanyaları yapan bir firma olduğuna değinen Güven, “Politic’s, Türkiye’de 2014 yılından bugüne kadar yapılan bütün seçimleri, bir seçim hariç bire bir vermiştir. Örnek verecek olursak referandum, sonuçları Bursa’da 50,58 gelmişse, bizler 50,28 sonucunu vermişizsizdir. Yine son seçimleri Bursa’da bilen tek firmayız. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın kazanacağını 3 gün önce kamuoyuyla paylaştık. Hatta o dönem bazı kesimler bizlerle dalga geçti ama seçim sonucu geldiğinde bizler haklı çıktık. Biz hariç diğer araştırma firmaları Mustafa Bozbey’in kazanacağını iddia etti.” diye konuştu. 

BİRÇOK ARAŞTIRMADA HERKES YANILDI, POLİTİC’S BİLDİ

Diğer araştırma firmalarının Bursa’yı iyi tanımadığını ifade eden Güven, şöyle devam etti: “Bursa üzerinde seçmen profilini tam anlamıyla çıkartmış bir firma doğru düzgün yok. Bursa’nın seçmen profilini Türkiye üzerinden ölçmeye kalkarsanız, yanılırsınız. Çünkü Bursa’nın çok değişken bir yapısı var. İnegöl ile Karacabey, Nilüfer ile Osmangazi, Kemalpaşa ile Karacabey bile birbirinden çok farklıdır. Araştırma firmaları bu yüzden zorlanıyor ve sonuç olarak da ortaya yanıltıcı bir oran çıkıyor. Bugüne kadar Bursa’da Politic’s hariç sapmayan bir araştırma firması olmamıştır. 2014 yılında Bursa’da yapılan seçimde ilçelerdeki sonuçları bile bire bir olarak verdik. Politic’s araştırma şirketi artık Bursa’da belli bir yere geldi. Her ne kadar kamuoyunda sesi fazla duyulmasa da vicdanlarda biliniyor.”

“PARA İÇİN YAPILAN ARAŞTIRMALAR GÜVENİMİZİ ZEDELİYOR”

Türkiye’de kararsız seçmenleri belirlemede de yanlışlar yapıldığını ifade eden Güven, “Birkaç konu üzerinden kararsız seçmeni açmanız gerekir. Maalesef araştırma şirketleri bu kararsız kitleyi eşit oranda dağıtıyorlar. Ama bu yöntem yanlış. Sonuçlarda bunu böyle yapamazsın. Çünkü bugün bir seçim yok. Seçimlerin olacağı dönemde koşullar ve kararsız kitle değişebilir. İstatistik çalışmaları birer bilimsel çalışmadır. O yüzden çok fazla sapma imkanı yoktur. Eğer bir çalışmada yüzde 7’lik bir sapma olmuşsa çalışma yapılmamıştır. Anketlerin içinde her çalışmaya ait güven aralıkları vardır. Bunlar eksi 2, artı 2 aralığında oynamaktadır. Bunlarda en fazla 3 puan saparsınız ama 6 puan sapamazsınız. Maalesef firmalar para almak için bu işleri bu hale getirdiler. Yapılan araştırmaların güvenirliği kayboldu.” şeklinde konuştu.

ANKET YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Anket çalışmalarının talebe göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Güven, belediyelerde başarı oranını ölçmek için 2 bin kişilik bir anketin yeterli olabileceğini ifade etti. Güven, “Türkiye’nin 17 hatta 7 şehrinden genel seçim sonucu çıkarılabilir.  Bunu tabaka sistemiyle yaparsınız. İstatistiğin ana felsefesi de budur. Küçük örneklerle doğru sonuca gitmek. Aynı gruptan kişilerle anket yaparsan sonuçlar çok farklı çıkar. Her seçmen üzerinde kotalar vardır. Bunu uygulamanız gerekir. Parti kotası, etik kimlik kotası gibi etmenleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Mesela Büyükşehir Belediyesi hizmet tanıtım anketi yapmak istiyorsa, 20 bin anket yapması gerekir. Ama sadece sonuç odaklı araştırmalarda daha küçük gruplardan da istediğiniz bilgiyi elde edebilirsiniz.” şeklinde konuştu. 

“AVRUPA STANDARTLARINDAKİ TEK PROJE BİZE AİT”

Politic’s Araştırma Şirketi’nin sadece anket yapan bir firma olmadığını belirten, Güven sözlerine şöyle devam etti: “Osmangazi Belediyesi’nin ‘Hizmet Evinizde Projesi’ bizim firmamız tarafından yapıldı. Ödüle laik görüldü. Mustafakemalpaşa Belediyesi için ‘Biz Geldik Projesi’ tamamen bize ait. Bu proje ile belediye ekibini sokağa taşıdık. Türkiye’de ilk defa Avrupa standartlarında belediyeye gelen şikayet konularının, kırımını yapan firmayız. Bu ne demek; örnek verecek olursak, ‘benim çöpüm alınmadı’ dediğinizde belediyenin size kaç saatte dönmesi lazım? Ortalama bir belediye 590 ile 640 arası konu başlığında şikayet alıyor. Bunların tamamına kırılımlar getirdik. Mesela bir konuyla ilgili belediyeye şikayet geldiğinde 20 dakikada görülmek, 1 saatte içinde görevlendirme yapmak ve 1 gün içinde ise vatandaşa bilgi vermek zorunda. 4 gün de ise sorunu çözmek zorunda.  Bu sürede konu çözülmezse o birimin performansının düşük olduğu ortaya çıkıyor. Belediye başkanı da tek tuşla bunları denetleyebiliyor. Bu hem belediyenin kendi içindeki denetimi sağlayabilmesi için yapılmış bir çalışma. Sadece personel değil belediyenin içindeki materyallerin performanslarını bile bu şekilde ölçebiliyoruz. Geçekleşen çalışmada ekibimizin 620 konu başlığı hafızasında. Konularla ilgili vatandaşın belediyeyi aramasını beklemeden onların ayağına kadar gidip, sorunu yerinde çözen bir hizmetimiz var.“

31 MART 2019 SEÇİM SONUÇLARI

ALİNUR AKTAŞ – AK PARTİ   %49,62  -

MUSTAFA BOZBEY- CHP--    %47,03  -

31 MART 2019 POLİTİC’S TAHMİNİ

ALİNUR AKTAŞ – AK PARTİ   %50,36  

MUSTAFA BOZBEY- CHP--    %47,50

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P