banner177

banner193

UÇAK ASANSÖR’DEN DEPREM UYARISI

Asansör sektöründe 1997 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren ve birçok önemli projeye imza atan Uçak Asansör,  17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

BURSA 17.08.2020, 14:46
UÇAK ASANSÖR’DEN DEPREM UYARISI


Uçak Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Salih Uçak 17 Ağustos’un yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Tüm depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Unutulmamalıdır ki bir daha böylesine büyük acıların yaşanmaması için özellikle yapılarda gerekli önlemlerin alınması kaçınılmazdır. Depremler değil, kalitesiz yapılar ve sağlam temeller üzerine inşa edilmemiş binalar öldürür” dedi.

ASANSÖRLERDE RİSKLER EN AZA İNDİRİLDİ

17 Ağustos depreminin ardından birçok sektörün köklü bir dönüşüm içine girdiğini aktaran Salih Uçak, “Asansör sektörü sürekli gelişen ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir sektör, buradaki ana amaç can ve mal güvenliğini sağlamak. Binalarda olası yangınlarda ve depremlerde asansörlerin kullanılır durumda olması kabinlerde bulunan insanların mahsur kalması ve dumandan etkilenmesi riskini doğurmaktaydı. Yaşanan yangınlar sonucu bu riski en aza indirmek üzere öncelikle “yangın anında asansörleri kullanmayınız” işaretleri kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, TS EN 81-73 ve TS EN 81-77 Standartları yayınlandıktan ve yürürlüğe girdikten sonra asansörlerin yangın ve deprem anındaki davranışları belirlenen kurallar çerçevesinde otomatik olarak sağlanabilmektedir. “ dedi.

ASANSÖRLERDE OLMAZSA OLMAZ ÖZELLİKLER

Asansörlerdeki güvenlik tedbirlerini madde madde sıralayan Salih Uçak şöyle devam etti, “Yangın anında asansörün tepkisi için prensip, kabinin belirlenmiş durağa gitmesi ve yolcuların çıkmasının sağlanmasıdır. Asansörlerin, yangın uyarısı aldıklarında kapılarını açmadan doğrultuları ne olursa olsun otomatik olarak acil çıkış katına dönecek ve kapıları açık bekleyecek özellikte olması gerekir. Asansörlerin, yangın uyarısı alındığında, kat ve koridor çağrılarını kabul etmemesi şarttır. Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde bulunan yüksek binalarda, deprem sensöründen uyarı alarak asansörlerin deprem sırasında durabileceği en yakın kata gidip, kapılarını açıp, hareket etmeyecek tertibat ve programa sahip olması en önemli kurallardan biridir. Uçak Asansör olarak hem tasarım ürünlerimizle yapılara değer katarken, en üst düzey teknolojiden badanalanarak riskleri sıfıra indiriyoruz” açıklamasında bulundu.

DENETİMLER BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Apartman, plaza ve benzeri yerdeki görevlilere büyük sorumluluk düştüğünü aktaran Uçak denetimler ile ilgili şunları söyledi, “Kazalar geneli kullanıcı kaynaklı ve elektronik akşamların bulunduğu ortamlardan kaynaklanıyor.   Ayda bir defa asansör firmaları yılda bir defa bakanlığı yetkilendirdiği a tipi muayene kuruluşları  tarafından gerçekleştiriliyor. Asansör kullanımda insanların yönlendirilmesi asansöre binen kişi sayısının kontrol edilmesi önem taşıyor. Bina görevlileri  herhangi bir sıkıntıda asansör firmalarını bilgilendirilmeleri gerekiyor. Denetimlerin belirtilen aralıklarla yapılması çok büyük önem taşıyor” dedi.

ASANSÖRLERDEKİ ETİKETLER NE ANLAMA GELİYOR ?

Asansörlerin yapılan denetimlerin sonuçlarının herkesin görebileceği şekilde asansör içlerinde yer alan etiketler ile belirtildiğini ve bu etiketlerin anlamlarını aktaran Salih Uçak,

“YEŞİL ETİKET, Kontrolü yapılan asansörün kullanım açısından herhangi bir risk taşımadığı ve güvenli olduğunu ifade eder. Asansör can ve mal güvenliği açısından herhangi bir risk taşımamaktadır.

MAVİ ETİKET, Hafif riskli olarak değerlendirilmiştir. Kullanımda herhangi bir kısıtlama yoktur.

SARI ETİKET  asansörün kabul edilebilir risk seviyesinde olduğunu belirtir. Belirlenen aksaklıkların 2 ay içerisinde giderilmesi gerekmektedir.

KIRMIZI ETİKET Asansörün kullanım açısından yüksek riskli olduğunu belirten etikettir. Kontrol mühendisleri tarafından yapılan denetimde asansör kırmızı etiket aldıysa, asansörün kullanımı can ve mal güvenliği açısından uygun değildir ve kesinlikle kullanılmaması gerekir. Kontrol esnasında tespit edilen aksaklıkların 1 ay içerisinde giderilmesi gerekir, aksi takdirde asansör mühürlenerek kullanım dışı bırakılır.” dedi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:04
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:27
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P