banner201

banner177

banner207

ULUDAĞ OSB’DE HEDEF ENDÜSTRİYEL TESİSLER

Uludağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, gelecek yıllarda yer altı sularının tehlike altında olduğunu belirterek, bu yüzden suyun dönüşümünü sağlayacak, endüstriyel tesisler planladıklarını söyledi.

BURSA 30.04.2021, 16:25 30.04.2021, 16:34
ULUDAĞ OSB’DE HEDEF ENDÜSTRİYEL TESİSLER

(BURSAHABERDAR)

Uludağ OSB’de 2011 yılında göreve geldikten sonra bölgenin kaderini değiştiren Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin kendi yenilenebilir enerji santralini kurma konusunda adım atmaları gerektiğini vurgulayan Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, “Biz bir hidroelektrik santral (HES) projesi ürettik ancak kredilendirme konusunda şu an uygun bir ortam olmadığı için bekliyoruz. Yine yenilenebilir enerji konusunda bölgemizde güneş enerji santrali ile ilgili bir fizibilite çalışması yürüttük. Bölgedeki tüm çatıları kullandığımızda, tükettiğimiz elektriğin yüzde 20’sini karşılayabiliyoruz. Çıkan sonuç fizıbıl olmadı. Ancak enerji temini ve arzında, istikrarlı ve rekabetçi bir yapı oluşturmak önceliğimiz” şeklinde konuştu.

Tekstil sektöründe Bursa’da bir dönüşüm yaşanması gerekiyor. Üreticinin, ürünlerini İstanbul üzerinden değil direk olarak, müşteriye sunmasını istiyoruz. Bunun için Çarşı Vişne projesini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Vişne Caddesi’ndeki büyük firmaların satış temsilciliklerini bu çarşıya kurdurup, aracıları ortadan kaldırmak istiyoruz.

BUHAR MERKEZİ İLE KARBON SALINIMI YÜKSEK ORANDA AZALDI

Tekstil firmaları ağırlıklı bir organize sanayi bölgesi olarak, boyahaneler kaynaklı su tüketimi ve buhar ihtiyacının fazla olduğunu belirten Yunus Aydın, bu konudaki çalışmaları ile ilgili de şu bilgileri verdi: “60 milyon TL bir yatırımla özel sektör-OSB eşit ortaklığında buhar merkezimizi kurduk. Her firmanın tek tek buhar ihtiyacı için kontrolsüz yakıt ve su tüketimini engelleyerek çevreyi kirletmesinin de önüne geçtik. Buhar ihtiyacını merkezileştirilmiş kontrollü üretimimiz ile karşılayarak, karbondioksit salımını yüksek oranda azaltmış durumdayız.”

DSİ ile birlikte Deliçay deresinin üzerinde bir baraj kurup, sanayide kullanılan suyun arıtıldıktan sonra tekrar kullanılmasını sağlayacak bir projeyi ortaya koymaya çalışıyoruz.

“SUYUN TEKRAR DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAYACAĞIZ”

ULUDAĞ OSB’de tekstil firmalarının ağırlıklı olduğunu bunun içinde birçok boyahane fabrikasının yer aldığına dikkat çeken Başkan Aydın, şunları söyledi: “Benim çocukluğum burada geçti. Eskiden bir metre kazıldığında su çıkardı, şimdi yeraltı suları en iyi 200 metrelere indi. Bu böyle giderse, 10 yıl sonra burada bir tane boyahane çalışmaz. Dolayısıyla OSB yönetimi olarak biz suyun tekrar geri dönüşünü sağlayacak endüstriyel tesisler planlıyoruz. OSB’miz Bursa’daki Yeşil Çevre Atıksu Arıtma Kooperatifine üye. Bölge firmalarımız atık su deşarjlarını buraya yapıyor. Ancak biz kendi arıtma tesisimizi kurup çalıştırmak ve oradan çıkan suyu ileri arıtmaya tabi tutup yeniden üretimde kullanmak için projeler geliştirdik. Başka türlü kurtuluşumuzun olmadığını biliyoruz. Bu projemiz için hedefimiz 2023 yılı.” Başkan Aydın, tekstil ağırlıklı ve yerleşim yerlerinin içinde kalan bir bölge olarak, su ve hava kirliliği hassasiyetini en üst noktaya taşımak için çaba gösterdiklerini belirterek, “Uludağ Üniversitesi ile birlikte Bursa’daki 6 OSB, hava kirliliği ve filtre sistemleri ile ilgili ortak çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

Bölgedeki kamulaştırma çalışmalarıyla ilgili de bilgiler veren Başkan Yunus Aydın,  “10 yıl önce yüzde 8 donatı alanları konusunda eksi 47 bin metrekarede olan bölgemizi bugün hem bu şartı yerine getirmiş hem de 50 bin metrekare alanı olan bir duruma getirdik. Devam eden kamulaştırmalarla OSB’nin 100 bin metrekare arsası olacak. Bu alanları yatırıma kazandıracağız. 2023’te sorunlarını çözmüş, 1 milyar dolar ihracatı olan bir bölge yaratmak amacımız” şeklinde konuştu.

ARA ELEMAN SIKINTISI İÇİN AR-GE MERKEZİ KURULUYOR

Bursa’nın sanayi şehri olduğuna vurgu yapan Yunus Aydın, son dönemde ara eleman konusunun her sanayi bölgesi için ciddi bir sorun olduğunu vurguladı. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile imzaladıkları protokolle bu soruna el atmak istediklerini belirten Aydın, 2023 yılına kadar Uludağ OSB’de bir Ar-Ge merkezi kurmak istediklerini ifade etti.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:34
Güneş 06:07
Öğle 13:07
İkindi 16:53
Akşam 19:57
Yatsı 21:24
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P