banner201

banner177

banner207

YENİ SEÇİM BARAJI BELLİ OLDU

AK Parti ve MHP'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı seçim ve siyasi partiler yasası TBMM başkanlığına sunuldu. Çalışmayı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız birlikte açıkladı. Düzenlemeye göre seçim barajı yüzde 10'da yüzde 7'ye indiriliyor.

BURSA 14.03.2022, 11:37
YENİ SEÇİM BARAJI BELLİ OLDU

AK Parti 24 Haziran seçimleri sonrasında başlattığı Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyumlu hale getirilme çalışmaları kapsamında hazırlanan taslak, daha sonra Cumhur İttifakı ortağı MHP ile paylaşıldı.

MHP ve AK Partili kurmayların çalışması sonucunda son şekil verilen düzenleme TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Düzenlemeyi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız birlikte açıklıyor.

15 maddeden oluşan düzenleme ile seçim barajı yüzde 7'ye düşünülürken, seçime girmek için Mecliste grup kurmak yeterli olmayacak.

Seçim ve siyasi partiler düzenlemesinde öne çıkan bir diğer başlık ise vekil transferi ile seçime katılma düzenlemesi oldu. Taslak ile siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis'te 20 milletvekili ile grup kurma şartı kaldırılıyor. Partilerin, en az 41 ilde seçimden 6 ay önce örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek. Bu madde ile milletvekili transferinin önüne geçilmiş olacak.

İl seçim kurulu başkanı kura ile belirlenecek

Düzenleme ile yapılacak bir diğer değişiklik ise il seçim kurulu başkanı belirlenmesinde oldu. Mevcutta ildeki en kıdemli hakim, il seçim kurulu başkanlığı görevini yürütüyordu. Taslak ile en kıdemli üç hakim arasında kura çekilecek. İl seçim kurulu başkanı kura ile belirlenecek.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:11
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P