Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, OSB kanunda yapılmasını planlanan değişiklik hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aydın ayrıca, Bursa’nın doğusunda ticareti ve sosyal hareketliliği arttıracak projelerden bahsederek; 2023 yılında yüzde 100 dolulukla 1 milyar dolar ihracata ulaşmak için çalıştıklarını kaydetti.
“OSB’LERİN KAMU MANTIĞIYLA YÖNETİLMESİ TEZAT OLUŞTURACAKTIR”
OSB Kanunu Taslağı’nın yasalaşması durumunda ihracattan yatırıma kadar sanayici birçok alanda olumsuz etkileyeceğini aktaran Yunus Aydın, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 4562 sayılı OSB Kanunu'nda değişiklik yapmayı planlıyor. Bu haliyle kabul edilmesi halinde projelerin aksamasından tedirginlik duyuyoruz. Kanun taslağında genel kurula geçişi tamamlamış OSB'lerin yeniden mülki idari amirlerinin başkanlığındaki müteşebbis heyetlere devredilmesi projelerin aksamasına neden olacaktır Mülki idari amirlerin başkanlığındaki müteşebbis heyetlerin gelişmemiş bölgelerdeki OSB'lere hizmetlerin daha hızlı götürülmesi açısından faydalı ancak genel kurula geçme hakkı elde etmiş OSB'lerde buna gerek yok. Vali ve kaymakamların görev süreleri nedeniyle görev yerlerinin sıklıkla değişmesi durumu OSB'lerdeki projelerde devamlılığın önünde engel. Bir OSB'nin başkanlığını yapan kişi o bölgedeki sanayicilerin genel problemlerini, hatta demografik yapılarını, hayata bakış açılarını ve psikolojilerini anlayıp, ona göre hareket etmeli. İki, üç yılda bir değişen yönetimlerle başarılı olunması mümkün değil. Ayrıca OSB'lerin kamu mantığıyla yönetilmesi de sanayici bakış açısıyla tezat oluşturacaktır. İş insanın bakış açısıyla mülki idari amirin bakış açısı bir değil" dedi.
“BAKANLIĞIN BU MADDESİ BİZLERİ ÜZMÜŞTÜR”
4562 sayılı yasada planlanan değişiklikle OSB'lerin yıllık brüt gelirlerinin yüzde 1'inin Bakanlığa aktarılacağının bir madde olduğunu belirten Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, "Bakanlığın OSB'lere destek olması gerekirken bu maddenin olması bizleri üzmüştür. OSB'lerin geliri sanayicilerin altyapı katılım payı ve yönetim aidatları ile elektrik, doğalgaz gibi hizmet satışlarından elde ediliyor. Olası kanun değişikliği halinde yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırım kararları da olumsuz olarak etkilenecek. Bu sanayicinin parası. Ancak sanayici zaten vergisini veriyor, ihracat ve istihdamla ülkesine katkı sağlıyor" dedi.
260 FİRMA 20 BİN İSTİHDAM
Uludağ OSB ile ilgili genel bilgilerde paylaşan Aydın, “2001 yılında Gürsu Organize Sanayi Bölgesi olarak kurulan ve Kestel 2 No'lu Sanayi Bölgesi'yle birleşmesiyle güç kazanan Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, kuruluşunun 20'nci yılında 260 firma ve 20 bin istihdamla yıllık 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor." dedi.
2023 HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Uludağ OSB başkanlığında 5'inci dönemini geçiren Yunus Aydın, 2023 yılında yüzde tam kapasiteyle 1 mi 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak istediklerini söyledi.
ŞEHRİN DOĞU YAKASINDA İHRACATI HAREKETLENDİRECEK PROJE
Yunus Aydın en önemli projelerden biri olarak gösterilen şehrin doğu yakasına Uludağ OSB girişimleriyle kazandırılması planlanan otel projesi ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Aydın açıklamasında, “Şehrin doğu yakasında maalesef nitelikli bir otel bulunmuyor. Türkiye’nin önemli sanayi noktalarından biri olan Bursa’nın doğu yakasında sanayicilerin yabancı misafirlerini ağırlayabileceği bir otel ihtiyacı vardı. İnşallah o otelin de temelini atacağız. Bursa’nın doğu yakasını sadece Gürsu olarak düşünmeyelim çevre ilçelerle birlikte ciddi bir nüfus burada yaşıyor. Birçok OSB ve sanayi kuruluşunun yanı sıra birçok ülkeden daha fazla ihracatta bulunan Vişne Caddesi’ndeki iş insanlarının şehrin doğu yakasında misafirlerini ağırlayacak yeri yok. Bu soruna Uludağ OSB’nin girişimleriyle neşter vurulmuş olacak. Bunu Uludağ OSB’nin sosyal projesi olarak değerlendirebiliriz. Sanayicimize de direk olarak bir hizmet olarak değerlendirebiliriz. Sanayicilerimize büyük kolaylık sağlayacağı gibi şehir trafiği açısında da büyük önem taşıyor. Türkiye’de en çok trafik sorunun olduğu illerden biri, akşam şehrin doğusundan batısında uzun süre trafikte kalan müşterilerin bakış açısında olumsuz etki oluyor. Şehrin doğusunda ihracat ağırlıklı çalışan firmalar açısından büyük bir sıkıntıyı daha gidermenin hedefindeyiz.” ifadelerini kullandı.
SOSYAL FAALİYET ALANLARI TİCARETİ ETKİLİYOR
Dünyadaki büyük bebe ve çocuk ve konfeksiyon mağazalarının tedarikçileri genellikle İstanbul’dan satın alıyorlar. Bursa’dan satın almıyorlar. Bunun sebebi çok açık. Trafik sorunu, havayolu ulaşım sorunu, buradaki konaklama sorunu ve birtakım sorunlardan dolayı potansiyelimizi iyi değerlendiremiyoruz. Özellikle teksilde dünya markalarının üretim merkezi Türkiye oldu. Uludağ OSB bu büyük firmaların üretim merkezlerinden biri olarak konumlanıyor. Bu sebeplerden dolayı sosyal faaliyet alanlarının oluşması ve her türlü çalışmalara devam ediyoruz.
ULUDAĞ OSB TİMSAHA UĞURLU GELDİ
Bursaspor’a forma kol sponsoru olan Uludağ OSB’nin sponsor olduğu haftada yeşil-beyazlılar sahadan 3-1’lik skorla ayrıldı. Bursaspor camiası için son derece kritik olan haftada kazanılan 3 puan sonrasında sosyal medyada birçok kullanıcı ‘Uludağ OSB Timsaha uğurlu geldi’ yorumunda bulunurken, çocukluğundan bu yana Bursaspor sevgisiyle bilinen Yunus Aydın, “Böyle bir haftada takımın galip gelmesi bizleri ayrıca mutlu etti. Burada önemli olan kulübün başarısı, Türkiye’nin 4. büyük şehrinin Süper Lig’de takımının olması şart. Herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Başarının istikrarla devam etmesini diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
BURSASPOR’DAN AYDIN’A ZİYARET
Geçtiğimiz günlerde Bursaspor Başkanı Hayrettin Gülgüler ile yönetim kurulu üyeleri Osman Uçar ve Ali Ağır, Uludağ Organize Sanayi Başkanı Yunus Aydın ve Müteşebbis Heyet Üyesi Muharrem Akyıldız ile görüştü. Ziyarette Hayrettin Gülgüler, Uludağ OSB logosu ve Yunus Aydın’ın ismini taşıyan özel Bursaspor forması hediye etti. Teşekkürlerini ileten Yunus Aydın, Bursaspor’un bir an önce sportif başarılar kazanarak ait olduğu Süper Lig’e dönmesi dileğinde bulundu.
FELAKETTE MAĞDUR OLAN ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI GİDERİLDİ
Birçok sosyal sorumluk projesinde rol alan ve yardım kampanyalarına desteğini esirgemeyen Bursa Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, Ağustos ayında Kastamonu Bozkurt ilçesindeki sel felaketinde mağdur olan tüm çocuklara sanayicilerin de desteği ile eşofman takımı, kırtasiye ve okul malzemeleri desteğinde bulundu. Öte yandan Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, önümüzdeki günlerde bazı ailelere soba yardımında da bulunacaklarını açıkladı. Başkan Aydın, “Öğrencilerimizin kırtasiye ve okul ihtiyaçlarını giderdik. Sanayicilerimiz ülke için üretip, ülke insanımıza yardımcı olması bizleri mutlu ediyor.” dedi.