PROJENİN MİMARI, “HASAN SÖZÜNERİ MİMARLIK”
ÖZEL HABER - SERCAN GÜLER
“Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” tarafından 2020 yılında ‘Tasarım Merkezi’ olarak onaylanan Hasan Sözüneri Mimarlık, 1982 yılından bugüne inovatif ve tasarım değeri yüksek projeler üretmeye devam ediyor.
ETTAT İNŞAAT’IN YENİ PROJESİNİ SÖZÜNERİ MİMARLIK PROJELENDİRİLDİ.
Ülkemizde yaşanan deprem felaketlerinin ardından yeniden gündeme gelen sismik izolatörler, kamu binalarında yıllardır uygulanırken Bursa’nın ilk sismik izolatörlü konut sitesi Hasan Sözüneri Mimarlık tarafından projelendirildi. Yüksek inşaat kalitesi ile öne çıkan uzmanlaşmış yapı firması ETTAT İnşaat tarafından hayata geçirilecek proje Bursa’nın Osmangazi ilçesi Veysel Karani Mahallesi’nde inşaa edilecek.
Projenin mimarı, “Hasan Sözüneri Mimarlık” kurucusu Y. Mimar Hasan Sözüneri proje hakkında bilgiler verdiği açıklamasında izolatör sistemlerine ilişkin görüşlerini paylaştı.
“GÜVENLİ VE ESTETİK BİR YAŞAM ALANI SUNACAK”
Projelendirmesi tamamlanan ve yapım aşamasına geçilecek projeye ilişkin bilgiler paylaşan, Y. Mimar Hasan Sözüneri; “ Bursa’nın Osmangazi ilçesi Veysel Karani Mahallesi’nde yapılacak konut sitesi Bursa’da özel sektör tarafından yapılan ilk sismik izolatör sistemine sahip projesi olacak. 10 bloktan oluşan sitede toplamda 370 daire olacak. 8 kat olarak yapılacak konutlar, 18 bin metrekare alan üzerinde projelendirildi. 4+6 bloktan oluşan toplamda 10 blok olacak şekilde tasarlanan ve iki farklı blok tipinin olacağı proje; sosyal yaşam alanları, binadan bağımsız kapalı otopark alanları ile estetik ve güvenli bir yaşam alanı sunacak.” diye konuştu. Projenin 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.
10 BLOKTA TOPLAM 352 ADET SİSMİK İZOLATÖR KULLANILACAK
Deprem izolasyonlu yapı sistemlerinin deprem güvenliği için önemli bir unsur haline geldiğini ifade eden Sözüneri, “ETTAT İnşaat’ın projesinde 2 farklı blok tipi uyguladık. A tipi 6 blokta, her blokta 32 sismik izolatör kullanılacak. B tipi 4 bloğumuzda ise her blokta 40 adet sismik izolatör sistemini uygulayacağız. 10 bloktan oluşan yapıda toplamda 352 adet sismik izolatörümüzle binanın yapı güvenliğini maksimum düzeye çıkarmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
SİSMİK İZOLASYON MALİYETİ YÜZDE 15-20 DAHA FAZLA
Yapıyı oluşturan birçok unsurun sismik izolatörlü sisteme uygun olarak tasarlanması ve uygulanması gerektiğini ifade eden Sözüneri, “Sismik izolatör sistemli bir yapı inşa etmek sadece kolonun altına sismik izolatör koymak değildir. Yapının mimari tasarımı, yapıların yer alacağı arazinin jeoteknik özellikleri, mimari proje ve tasarımının da sismik izolatör sistemine uygun olarak yapılması en sağlıklı sonucu verecektir. Elektrik ve mekanik tesisatın da bu sisteme uygun olarak dizayn edilmesi gibi yapıyı oluşturan birçok unsurun bu sisteme göre planlaması ve uygulanması gerekiyor. İzolatörler dayanıklı malzemeler; doğru tasarım, doğru hesap, doğru boyutlandırma, doğru montaj ile izolatörlerin ömrü bina ömründen daha fazladır.” dedi. Sismik izolasyon maliyetinin kullanılan izolatör tipine, binanın büyüklüğüne göre değiştiğini aktaran Sözüneri, standart yapılara göre yüzde yaklaşık yüzde 15-20 daha maliyetli olduğunu ifade etti.
DEPREM İZOLASYONU SADECE YENİ BİNALARDA MI UYGULANABİLİR ?
Deprem izolasyonu sadece yeni binalarda mı uygulanabilir sorusunu yanıtlayan Sözüneri, “Sismik izolatörlerin dışında deprem güvenliğine yönelik birçok teknik var ancak sismik izolatör doğru uygulandığı zaman en garanti çözümlerinden biri. Mevcut yapılara sismik izolatör eklenmesi çok spesifik bir konu. Zeminin, temelin, taşıyıcı sistemin uygunluğu, betonarme sistemin niteliği gibi birçok kriter var. Çok kolay olduğu söylenemez. Teorik olarak mümkün ancak, pratikte mevcut yapı stoğunu koruma anlamında doğru bir yöntem almaz. Bitişik nizam yapılarda da uygulanamaz. Çok özel uygulamalar ile bazı yapılarda uygun olabilir. Ancak bütün Bursa’ya sismik izolatör koyalım binalar sağlam olsun şeklindeki düşünce sağlıklı bir düşünce değil, bu söz konusu olamaz.” ifadelerini kullandı.