banner201

banner177

banner193

28.03.2020, 15:32

COVİD-19'dan nasıl korunmalıyız ?

Önerileri tekrarlayalım;

1. Sokakta kimseye yaklaşmıyoruz, öpmüyoruz, tokalaşmıyoruz, konuşmak zorunda olduklarımızla yüz yüze değil yan yana konuşuyoruz.

3. Çok dokunulan yerlere dokunduğumuzda(merdiven trabzanı, asansör düğmesi, şifre girilen yerler, kapı kolları, araba ön tarafı, otobüste tutamaçlar,  taharet muslukları vs. ) elimizi ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürmeden dezenfektan veya kolonya ile elimizin her tarafını dezenfekte ediyoruz, ilk fırsatta yıkıyoruz.

4. Alışverişi eldivenli tezgahtarlardan yapmıyoruz. Zorunda isek çıkartmasını istiyoruz. Biz de eldiven takmıyoruz. Eldivensiziz diye stres oluyorsak onu da takmayacağız. Elimizi yıkayacağız.

5. Dışardan neyi getirirsek getirelim 4-5 saat havadar bir yerde bırakıp öyle kullanmaya başlıyoruz. Yiyecekle bulaştığı görülmemiş ama yiyeceklere de aynı muameleyi çekiyoruz.

6. Maskeyi başkasına hastalık bulaştırmamak İçin takıyoruz. Haricinde takanları sallamıyoruz.

7. Virüs damlacıklar bulaşıyor. Hasta birinin konuşurken ağzından çıktığında en fazla 40 santim, öksürdüğünde en fazla 120 santim uzaklaşıp yere düşüyor. ‘Yere düşüyor’. Bu yüzden eve girildiğinde ayakkabıları 2-3 saat dışarda bekletmeliyiz. Riskli yerde yere bir şe düşürürsek alıp kolonya vs. ile siliyoruz.

8. Dışardan gelen evin girişinde kolonya ile elini iyice temizliyor. Eve girer girmez palto-mont vs. yi sık kullanılmayan bir yere asıyor. Sonra doğru lavaboya, ellerini yıkıyor, üstünü değiştiriyor, sonra ellerini, yüzünü güzelce yıkıyoruz. Riskli yerden geldiysek duş alıyoruz.

9. Sigarayı hemen bırakıyoruz. (Sonra gene başlarız). Şekerimizi ve tansiyonumuzu yükseltmiyoruz. Hafif egzersiz yapıyoruz. Özel diyetlerle değil normal ve dengeli besleniyoruz. Bol sıvı alıyoruz(evdeyiz zaten çişimiz gelirse tuvalet yakın).

9. Paranoid, obsesif-kompülsif bozukluğu içselleştirip el dezenfektanı, kolonya ile elimizi sık sık avcarlıyoruz, fırsat bulunca yıkıyoruz.

Yorumlar (3)
Scetin 4 yıl önce
Bukadar güzel bir anlatımı anlamayacak yok herhalde. Dilinize sağlık...
Savaş Y 4 yıl önce
Herkesin anlayabileceği çok güzel sade bir anlatım olmuş.. Teşkürler hocam...
Recep YAĞCI 4 yıl önce
Ağzına sağlık hocam. Keşke bütün hekimler bu süreçte birazda olsa inisiyatif alıp katkı aağlasalar. Özellikle TTB
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:11
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P