banner204

banner177

banner193

banner205

19.02.2021, 11:10

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE ÇOK İLGİNÇ AŞILAMA ORANLARI

Öncelikle aşı karşıtlarını yendiğimize çok memnun oldum diyebilirim. Ancak şimdi de salgın karşıtlarını görüyorum ki (özellikle test yok salgın yok sloganını benimsemişler) bu durum ilk dalgadan sonraki rahatlama ile de ortaya çıkmışlardı. Tam bir provokasyon. Ciddiye almamak lazım. Kasım aralık aylarını hastanelerde nasıl geçirdiğimizi biz iyi biliyoruz. Çok sıkıntılıydı.

Aşılanma durumuna geçelim. Ülkemizde halen Sinovac firmasının CoronoVac aşısı uygulanmakta. Çok yerde güvenilirliği %90 civarında dense de 50 ve 70 sayıları da gündeme geldi. Ama bu enfeksiyondan koruma oranları. Yani hastalığa yakalanmadan bahsediyor. Yoğun bakıma yatış ve ölümden koruma oranı %100 olarak verilmiş ki bu herkesin kabul edebileceği bir durum.

Tabi dünün rakamlarına göre konuştuğumuzu belirtmemiz lazım. Uluslararası verilere göre ülkemizde 5.2 milyon. Cumhurbaşkanımız bu rakamı 5.5 milyon olarak açıklamıştı ki diğer veri kaynakları da bu rakamı güncellerler yakında. Ancak biz doğru karşılaştırmalar için 5.2 milyonu baz alalım. Nüfusumuzun %6.5’i aşılanmıştır demek bu. Tüm dünyada bu oran %2.4’lerde. Şimdi diğer ülkelerdeki durumlara geçelim…

İSRAİL VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NDE ÇARPICI RAKAMLAR

En çok aşılama yapılan ülke tabi ki Amerika Birleşik Devletleri. 56 milyon kişi aşılanmış ki bu da nüfusunun %16’sına tekabül ediyor. Tabi nüfusuna göre en çok aşılamanın yapıldığı ülke de İsrail (6.5 milyon aşılama). Ardından Birleşik Arap Emirlikleri (5.28 milyon aşılama). İsrail vatandaşlarının %80’ini aşılarken Birleşik Arap Emirlikleri %56’da. Bu üç ülkenin arasına 16 milyon aşılama ve %16 oran ile İngiltere de girmekte. Bu dört ülke atbaşı gidiyorlar. Aşılamada bu kadar önde olmaları ilgi çekici olsa gerek.

Bunların ardından Şili nüfusunun % 12’sini oluşturan 2.4 milyon kişinin aşılanması ile yerini alıyor. Biz 5.2 milyon kişi ile Ancak %6’lık bir orana sahip olarak sıralamaya buradan giriyoruz. Yerimiz hiç de fena değil yani.

AVRUPA BİRLİĞİ ORTALAMASINI GEÇTİK

Avrupa’da aşılama %6 civarında. Avrupa Birliği denince bu oran %5.2’ye düşüyor. Almanya 4.2 milyon aşılama ile %5.2’de, İtalya % 3.21 milyon aşı ila aynı oranda, Fransa ise 3.21 milyon aşı yaparak nüfusunun %4,8’ini aşılamış durumda. Cebelitarık %80, Seyşeller %78 gibi oranlara sahip ancak bu ülkelerdeki nüfus çok az. Avrupa’da Sırbistan %17 ile zirvede. Danimarka %7.5 civarında, Kıbrıs Rum kesimi %6.8’de, Romanya ise bizim gibi %6.5 aşılama oranına sahip. İsviçre%6.3, Yunanistan, Norveç ve İspanya %5.8’de. Özetle aşılamada en az Avrupa kadar hatta daha iyiyiz.

Bazı ilginç ülkeleri de belirtelim. Örneğin Çin 40 milyon aşılama ile %2.8’de. Aşılamaya popülist propaganda ile başlayan Hindistan 9.5 milyon aşılama ile nüfusunun ancak binde 7’sini aşılayabilmiş durumda.

EN İLGİNÇ DURUM JAPONYA’DA

En ilginç durum Japonya’da. Şu ana kadarki veriler 125 kişinin aşılandığı. Ancak Japonya Hükümeti’nin 144 milyon doz aşı sipariş ettiğini biliyoruz. Yani neredeyse nüfusunun % 60’ını aşılamayı hedeflediğini biliyoruz. Bu ülkede tuhaf bir enjektör krizi olduğunu da hatırlatalım.

Yazının sonuna Afrika’yı bıraktım. Aşılamada tüm dünya milletlerinin sona bıraktığı gibi. Afrika kıtasının hepsinde 2.14 milyon kişi aşılanmış durumda. Bunun 2.08 milyonu Fas‘ta, çok azı de Mısır’da. Anlaşılacağı gibi yine ihmal ettik Afrika’yı. 1974 yılında çiçek hastalığını bitirmek için tüm dünyaya verdiğimiz aşı desteğini bu salgında da bekliyorum. İnşallah yerli aşımız tez zamanda üretilmeye başlanır da hem bize hem de mazlum insanlara çare olunur.

Göstergeler aşılamalar yapılsa da Covid-19’un birkaç sene daha gündemimizde olacağını işaret ediyor. Bu süre zarfında aşılamalarla idare edeceğiz. Ama tam normale dönmek zaman alacağa benziyor. Virüsün geçireceği mutasyonların lehimize olmasını umarak ve dua ederek yazımı bitiriyorum.

Kasım ve aralık aylarındaki duruma dönmemek için kişisel tedbirlere devam...

Yorumlar (1)
Tumali 3 yıl önce
Hocam yazılarınızı özlemişiz. Kaleminize sağlık.
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:38
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:21
Yatsı 20:40
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P