banner204

banner177

banner193

Kültür Okulları'nda Dijital çağda çocuk yetiştirmenin püf noktaları masaya yatırıldı

Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesiyle eğitim sistemine yönelik önemli tespitlerde bulunan Prof. Dr. Uğur Batı, son on yılda dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler nedeniyle artık yeni neslin “Dijital Çocuklar” haline geldiğine dikkati çekti. “Dijital Çocuklar”ın, muhakeme yetenekleri ve yüksek öğrenme kapasiteleri ile önceki nesillerden çok farklı olduklarına işaret eden Prof. Dr. Batı, “Biz ebeveynlerin de bu dijital çağda, yaratıcı ebeveyn olma zorunluluğumuz var. Beynin öğrenme gelişiminin yüzde 60’ı 0 ila 5 yaş arasında gelişiyor. Bu dönemde, her bir günün altın gibi değeri var” dedi.

EĞİTİM 04.01.2020, 12:43
Kültür Okulları'nda Dijital çağda çocuk yetiştirmenin püf noktaları masaya yatırıldı

 

Özel Bursa Kültür Okulları’nın düzenlediği Edutalks/Eğitim Buluşmaları’nın son konuğu Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Uğur Batı oldu. ‘Anne – Baba Olmanın Bir Ehliyeti Olmalı’ başlıklı sunumuyla Bursalı velilerle bir araya gelen Batı, ebeveyn olmanın püf noktalarını, çocukların doğru gelişimi için onlara nasıl ilham ve model olunacağını anlattı.

 

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut başta olmak üzere, okul yöneticileri, öğretmenler ve çok sayıda ebeveyn katıldı.

 

“Aile, eğitim ekosisteminin en önemli parçası”

 

Akademisyen, yazar, reklamcı ve marka danışmanlığının yanı sıra, Harvard Business Review, Bloomberg Buesinessweek, Brandmap gibi uluslararası mecralarda köşe yazarlığı yapan, nöropazarlama alanında önde gelen akademisyenlerden olan ve Kültür Okulları’nın düzenlediği Edutalks/Eğitim Konuşmaları programları kapsamında, Bursalı anne-babalarla bir araya gelen Prof. Dr. Uğur Batı, ‘Anne – Baba Olmanın Bir Ehliyeti Olmalı’ sunumunda doğru çocuk eğitimi ve ebeveyn olmanın püf noktalarını anlattı.

 

Yaptığı konuşmada, Türkiye’deki eğitim sistemine değinen Prof. Dr. Batı, “Eğitim sistemimizin iki büyük sorunu var; birincisi eğitim, ikincisi de sistem. Bizim başka ülkelerin eğitim sistemlerine öykünmek yerine, bize has ve özel kendi eğitim sistemimizi inşa etmeliyiz. Önce kendi formumuzu bulup, onun üstüne eğitim reformlarımızı gerçekleştirmeliyiz. Bu form sadece okulları da ilgilendirmiyor, çünkü anne-baba olmak okuldan daha önemli. Eğitim ekosisteminde, okullara ayrılan pay yüzde 30’u geçmiyor. Aile, çocuğun yetiştiği çevre, arkadaşlar eğitim ekosisteminin en önemli parçaları. Bu faktörlerden en ufak bir parçasını bile dışarıda bırakırsak, çocuklarımızın eğitiminde eksiklik yaşanacaktır” diye konuştu.

 

 

 

İdeal eğitim sistemini anlattı

 

İdeal eğitim sistemi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Batı, “İdeal eğitim sistemleri, çocukların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri, her türlü yaratıcılığa kapı açabilecekleri, bu yaratıcılıklar için gerekli olan beceri setlerini geliştirebilecekleri, kimliklerini özgürce ifade edebilecekleri, zekâ hiyerarşisi dediğimiz şeyin olmadığı, özgün, demokrat katılımcı ortamlarda okuma fırsatı sunmalıdır” dedi.

 

“Yaratıcı ebeveyn olmalıyız”

 

Son on yılda dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin ve dijital çağın yeni yetişen nesiller üzerinde de etkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uğur Batı, “Bugün dünyada yaklaşık 4 milyar 100 milyon internet kullanıcısı var ve bunun 660 milyonu 0 – 4 yaş arası internet kullanıcısı. Bir birey, günde 70 bin veri işliyor, Batı toplumlarında yaşayan bir birey günde 3 bine yakın reklam mesajına maruz kalıyor ve bir günde yaklaşık bin tane irili ufaklı karar veriyoruz. İşte bu çağda yetişen ‘Dijital Çocuklar’ın veri tutma kapasitesi bizim nesillerimizden farklı şekilde gerçekleşiyor. İtiraz ediyorlar, muhakeme yetenekleri var, olanı olduğu haliyle kabul etmiyorlar ve yüksek öğrenme kapasiteleri var. Biz ebeveynlerin de bu dijital çağda, yaratıcı ebeveyn olma zorunluluğumuz var. Beynin öğrenme gelişiminin yüzde 60’ı 0 ila 5 yaş arasında gelişiyor. Bu dönemde, her bir günün altın gibi değeri var. Çocuk gelişimde bu günleri, en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bir alandaki öğrenme biçimi, diğer öğrenme alanlarını da etkiliyor. Bu yüzden çocuğumuzu erken yaşta sanatla tanıştırmalıyız” şeklinde konuştu.

 

“Hikayeler oluşturarak öğretin”

 

Programa katılan ebeveynlere, dijital çağda çocuk yetiştirmek üzerine de tavsiyelerde bulunan Uğur Batı, “Hep öğrenen olmalıyız, çocuklarımız için öğrenmek zorundayız ki, onlara yetişelim. Onların duygu durumlarını bilmeli, oynadıkları dijital oyunların farkında olmalıyız. Onların kimliklerini neyin üzerine ve niye kurduğunu bilmeliyiz. Beyin duygusal olmayan hiçbir bilgiyi öğrenemez, dolayısıyla çocuklara öğretirken; hikayeler oluşturmak, öğrendikleri her şeyin sebebini sabırla anlatmak, tarihlerden ziyade tarih bilincini öğretmeliyiz. Tarih bilincinin şöyle bir önemi var; eğitimde iki ayrı felsefeden bahsedebiliriz; birincisi mutlu çocuklar öğrenir, ikincisi de umutlu çocuk öğrenir. Çocuğun umut duyabilmesi için; kendi yaşadığı kültürün ve onun geliştirdiği zekanın geçmiş dönemler boyunca dünya medeniyetine katkısını, çocuğun bilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

 

“Çocuklarınızı tanıyın ve onların karakterlerine göre öğrenme metotları izleyin” diyen Prof. Dr. Batı, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

 

“Çocuklarla etkileşime geçtiğinizde, onlar da sizle daha fazla iletişim kuracaktır. Bu yüzden, yüksek bir ilişki düzeyi kurmak için, onlarla daha çok konuşmalı, daha fazla şey paylaşmasınız. İnsanların fiziksel, duygusal ve zihinsel potansiyelleri vardır ve bunları baskın, çekingen ve yardımcı olarak kullanırlar. İdeal kişilik ise bu potansiyellerin dengede olmasıdır. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun hangi potansiyelini daha çok kullandığını bulup, ona göre tutum sergilemeli ve bu yönde öğrenme metotları bulmalıyız.”

 

“Amacımız iyi insan yetiştirmek”

 

Özel Bursa Kültür Okulları öğrencilerinin müzik ve dans gösterileriyle başlayan etkinlikte, açılış konuşması yapan Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut ise, okul olarak akademik yönden mükemmeliyeti yakalamayı çalışırken, öğrencilerinin iyi bir insan olarak yetiştirmeyi de amaçladıklarını söyledi.

 

Bulut konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Kültür Okullarını açmadan önce, yönetici arkadaşlarımla beraber dünyayı gezmeye başladık. Avrupa’da, Amerika’da, Uzak Doğu Asya’da eğitim konusunda dünyada marka olan eğitim kurumlarını ziyaret ederek, onlardan öğrendiklerimizi buraya getirmek istedik. Bununla da yetinmedik, 17 üniversitenin işbirliğiyle eğitim sempozyumlarını düzenledik. Ve bu çalışmalarımız sonucunda da Kültür Okulları doğdu. Açtığımız okula da bir numaralı kaydı, kendi çocuğumla yaptım. Sizler de bizlere şeref vererek, okulumuza geldiniz ve çocuklarınızı bize emanet ettiniz.”

 

Türkiye’nin “en”leri arasında

 

Özel Bursa Kültür Okulları olarak, kalitede büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen Bulut, “Bizim okullarımızı şekillendirirken ki temel derdimiz, beklentiye, talebe uygun arzı sunmaktı. Bunun başında da akademik yönden mükemmeli yakalamakla beraber, iyi insanı gerçekleştirmekti. Eğer bir çocuk aile kavramına saygı duymuyorsa, şefkatten, sevgiden, merhametten, dayanışmadan yoksunsa, bu eksiklik giderilmez. Biz öncelikle bunu sağlamaya, sizlere layık evlatlar yetiştirmeye çalışıyoruz. Halihazırda akademik olarak Türkiye’nin en iyileri arasındayız. Bunun keyfini yaşıyor, sizlere de yaşatıyoruz. Biz okul olarak nasıl mükemmeliyeti arıyorsak, ailemizde de mükemmeliyeti arayacağız. Bugün misafirimiz olan değerli hocamız Prof. Dr. Uğur Batı da, sizlere bunu anlatacak” dedi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P