banner204

banner177

banner193

Burkay MÜSİAD Yönetim Kurulu toplantısının konuğu oldu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, MÜSİAD Bursa Şubesi’nin haftalık yönetim kurulu toplantısına konuk oldu. Telekonferans ile gerçekleşen görüşmede konuşan BTSO Başkanı Burkay, firmalar için büyük önem taşıyan Kısa Çalışma Ödeneği’nin tüm çalışanları kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Başkan Burkay, Ekonomik İstikrar Kalkanı’ndaki Mücbir sebep desteklerinden tüm sektörlerin faydalanması gerektiğini de vurguladı.

EKONOMİ 15.04.2020, 17:05
Burkay MÜSİAD Yönetim Kurulu toplantısının konuğu oldu

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan BTSO Başkanı Burkay, Odanın tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) sürecinde yürüttüğü çalışmalar ve ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Burkay, Çin’de ortaya çıkan salgınının tüm dünyada olduğu gibi Bursa’da da sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkilediğini söyledi. Oda ile üye arasındaki iletişim bağını güçlü tutmak için acil eylem planını harekete geçirdiklerini ifade eden Başkan Burkay, “Bursa iş dünyasının bu zorlu süreci en az hasarla atlatması için kriz yönetim ekibimizle birlikte hazırladığımız ‘Acil Eylem Planımız’ doğrultusunda önemli adımlar attık. Bizlere ulaşan tüm sorunları ve çözüm önerilerimizi Bakanlıklarımız ve TOBB ile paylaştık.” dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÇAĞRISI: “TÜM ÇALIŞANLARI KAPSAMALI”

İstihdamı korumak adına uygulanan ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ şartları da önemli oranda iyileştirildiğini belirten Başkan Burkay, “Her gün ortalama 1.500 firmamız bu ödenek için başvuru yapıyor. Bursa’da şu anda 730 bin SGK’lı çalışan bulunuyor. Yaklaşık 75 bin işletmemiz var. Kısa Çalışma Ödeneği firmalar için önemli bir destek. Fakat prim gün sayısının 450 güne indirilmesi toplam çalışanların yüzde 60’ını bu işin içine dahil ediyor. Kalan yüzde 40, bu kapsam içine girmiyor. Bizim en önemli talebimiz, kısa çalışma ödeneğinin şartlarının esneklik yapılarak tüm çalışanları kapsayacak hale getirilmesidir.” diye konuştu.

SÜREÇTEN TÜM FİRMALAR ETKİLENDİ

Başkan Burkay, Covid-19 ile mücadelede "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketi içinde yer alan "Mücbir sebep" hükümlerinden tüm sektörlerin faydalanması gerektiğini belirterek, “Bu krizden etkilemeyen hiçbir sektör kalmadı. Mücbir sebep kapsamının tüm sektörleri kapsayacak şekilde genişletilmesi için yeni bir düzenlemenin acil olarak hayata geçirilmesini talep ediyoruz.” dedi.

“NEFES KREDİSİNDE SON AŞAMAYA GELDİK”

Acil eylem planı doğrultusunda alınması gereken ilave tedbirleri ekonomi yönetimine aktardıklarını belirten Başkan Burkay, Nefes Kredisi hazırlıklarının son aşamaya gelindiğini ifade etti. İbrahim Burkay, “TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ile Nefes Kredisi çalışmalarında son aşamaya geldik.  Bu zorlu süreçten en az hasarla çıkabilmek için hep birlikte elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Bursa iş dünyası olarak bu zor dönemde de tavrımız, ülkemizin ve milletimizin yanında olmaktır. Bu kredi hayata geçtiğinde nakit sıkışıklığı çeken firmalarımıza bu zor dönemde nefes aldıracak. BTSO olarak kaynaklarımızın önemli bir kısmını burada kullanacağız. Bu zorlu dönemi milli birliğimizi koruyarak ve dayanışma içinde hareket ederek aşabiliriz.” dedi.

“KRİZDEN ÇIKIŞA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Başkan Burkay, dünyanın 100 yıldır ilk defa böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığını belirterek, salgının ne zaman ve nasıl sonuçlanacağı konusunda belirsizlik hakim olduğunu vurguladı. Dünya ticaretinde çok büyük değişiklikler olacağını ifade eden Başkan Burkay, “Herkesi derinden etkileyecek bu süreci çok iyi okumalıyız. Krizden çıkışa hazırlıklı olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“KADİM DEĞERLERİMİZLE ÖRTÜŞEN YARDIMLAR”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başından beri bu salgınla alakalı yerinde ve zamanında tedbirler aldığını hatırlatan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay ise, alınan bu tedbirler dolayısıyla Türkiye’de, salgının yayılım hızının diğer ülkelerden daha az olduğuna dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti’nden dünyanın pek çok ülkesine yapılan yardımlara da değinen Alpay, “Devletimizin uluslararası alanda yapma çalıştığı ve yaptığı yardımların bizim kadim değerlerimizde önemli bir karşılığı var. Biz aslında bu salgınla mücadele eden İtalya, İspanya, Balkan ülkelerine de sağlık yardımları göndererek kadim medeniyetimizin gereğini yapıyoruz,” dedi.

“BU MUSİBETTEN DERS ALMALIYIZ”

Devlet eliyle yurtiçinde yapılan resmi yardımlara STK’ların da önemli katkılar sunduğuna işaret eden Nihat Alpay, “STK’larımızın yaptığı yardımların bizim değerlerimiz açısından da büyük önemi var. Bu salgını değerlendirirken, ‘biran evvel bu salgından kurtulalım ve işlerimize dönelim’ şeklinde anlayışın yanında; ibret alınması gereken, bundan sonraki hayatımıza yön vermesi açısından önemli bir musibet olduğunu da değerlendirmemiz gerekiyor. Bu salgını manevi değerlerimizin nazarında da değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’a toplantıya katılımlarından ötürü teşekkür eden MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, ayrıca MÜSİAD Bursa Şubesi olarak sahada yürütülen farklı etkinlikler aracılığıyla yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için gayret etiklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P