banner177

banner193

Bursa iş dünyasından FAİZ açıklaması

BURSA - Merkez Bankası’nın almış olduğu politika faizlerindeki 425 baz puan indirim kararını değerlendiren Bursa iş dünyası temsilcileri, faiz indirimini olumlu bulurken, indirimlerin kademeli bir şekilde devam etmesi gerektiği görüşünde birleşti.

EKONOMİ 26.07.2019, 15:41
Bursa iş dünyasından FAİZ açıklaması

Bursa iş dünyası temsilcilerinin görüşleri şu şekilde:

TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Şerbetçioğlu:

"Faiz indirimi kararını, makroekonomik dengeler ve piyasanın canlanması açısından son derece doğru buluyorum. Faizin yüzde 20 bandının altına çekilmesinin de ayrıca iş dünyasının moral motivasyonu adına önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Ekonomik büyümenin devam etmesi, piyasaların daha da hareketlenmesi, yerli ve yabancı sermaye yatırımlarının artması için bu indirimlerin faydalı olacağı kanısındayım.

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan:

TCMB Para Politikası Kurulu’nun böyle kritik bir dönemde attığı bu önemli adımı oldukça yerinde ve isabetli buluyorum. Ekonomiye olumlu etkileri olacak bu kararı, üretim ve istihdamı arttıracak çalışmalar da mutlaka takip etmeli. 2023 yılına kadar seçim atmosferi de yaşamadan tamamen ekonomiye odaklanmalı ve orta ile uzun vadede ve birçok alanda uygulanması gereken radikal ve reformist kararları almalıyız. Böylece yeniden canlanma ve yatırım döneminin startını vermiş oluruz. Biz büyük bir ülkeyiz ve tüm bunları uyum içerisinde gerçekleştirecek gücümüzün olduğuna inanıyoruz.

TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar:

Orta vadede ekonomiye olumlu etkileri olacak olan bu karar ve devamında yapılması muhtemel faiz indirimleri, ekonomide bir denge unsuru oluşturarak yatırımı hızlandıracak ve bununla birlikte aynı zamanda enflasyon oranının da düşüşünü düzenli olarak sürdürmesine katkı sağlayacaktır. Umarım finansman piyasaları da TCMB'nin attığı bu adıma karşılık pozitif adımlar atarak destek sağlar.

BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Bozdemir:

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizindeki 425 baz puanlık indirim kararını çok olumlu ve doğru buluyorum. Uygun bir zamanda faiz indirim yapıldığını belirtmeliyim. Özellikle dış finans kaynakları ile zamanlama isabetli oldu. Artık kredi faizlerinde ve bilhassa konut kredileri faiz oranlarında düşüş bekliyoruz, kredi faizlerinde beklenen düşüşler ile birlikte faiz indiriminin ekonomiye çok olumlu yansımaları olacaktır. Merkez Bankası’ndan bu uygulamanın yılsonuna kadar devamını bekliyoruz.

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirimi kararı, ülkemiz ve inşaat sektörü tarafından olumlu karşılanmıştır. Yüksek faiz yükünü en fazla hisseden sektör inşaat sektörüdür. O yüzden, faizde indirim tabii ki son derece iyi, fakat bir defaya mahsus değil, konut kredi faizleri yüzde 1’in, mevduat faizleri de önceki yıllardaki seviyelere inene kadar bu faiz indirimi sürmeli. TCMB’nin faiz indirimi kararının bankaların özellikle konut kredisi faiz oranlarına konut alıcıları lehine hızlı bir şekilde yansımasını temenni ediyoruz. Bu da doğrudan ekonomimize olumlu yansıyacaktır. Çünkü bankalar tarafından konut alıcılarına sunulan konut kredilerinin maliyetleri düşmedikçe, inşaat sektörü gibi 250 alt sektörü ayakta tutan ekonomimizin lokomotifi olan bir sektörün canlanması mümkün değildir.

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Demiral:

TCMB’nin faiz indirimi kararını piyasayı canlandıracak ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacak önemli bir adım olarak görüyoruz. Son aylardaki cari açıkta azalma, enflasyonun düşmesi ve finansal koşullarda yaşanan iyileşmenin etkisi olarak yansıyan faiz indirimi kararı, iş dünyasının güvenini de artıracak bir hamledir. Bu anlamda Merkez Bankası’nın kararın iş dünyasına canlanma getireceğini düşünüyor ve gelecek aylarda da istikrarlı ekonomik hamlelerle, faizin kademeli olarak düşmesini arzuluyoruz.

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK), yeni başkan Murat Uysal'ın da katılımıyla yapılan toplantısında aldığı politika faizindeki 425 baz puanlık indirimi kararı ekonomide yeni bir dönem başlatacaktır. Faizde yapılmış olan indirim ile birlikte kredi faizlerindeki düşüşün hızlanıp ekonomideki toparlanmayı destekleyeceğini, her şeyden önce morallerin artacağını söyleyebiliriz. Ancak faiz indirimi tek başına yeterli olmayacağından, yapısal reformların da kısa sürede tamamlanması gerektiğini söylemeliyiz. Bu anlamda, sanayi üretimi cari açığın kapatılması için en büyük etkendir. 2023 hedeflerinin tutturulması için imalat sanayinin ve ihracatın önünün daha da açılmasını dileriz. Örneğin, elektrik fiyatlarında 15 aylık artış oranı yüzde 130 olmuştur. Bu tarife metodu ile fiyatlar ay bittikten sonra netleştiğinden gelen zamlardan sanayicimiz üretim yapıp fiyatını verdikten sonra bilgi sahibi olabilmektedir. Bu da sanayi bölgeleri yönetimleri ile sanayiciler arasında büyük sıkıntılar doğurmaktadır. Talebimiz, OSB’lerde Son Kaynak Tedarik Tarifesinin uygulanmasından vazgeçilerek Ulusal Tarifelerde OSB’ler özelinde bir tarife belirlenmesidir. İkinci önerimiz ise sistem değişikliği olmayacaksa Son Kaynak Tedarik Tarifesinde yer alan YEKDEM bedelinin üretim merkezleri olan OSB’lerden alınmamasıdır.

Kayapa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy:

Merkez Bankası’nın politika faizindeki 4,25 puanlık indirimi kararı olum ancak indirim oranı daha fazla olabilirdi. Faiz oranı daha da düşürülmeli ve geçmiş yılların seviyesine kadar inmeli. Enflasyonla birlikte faizler de düşmeli. Böylece kredi faizleri de düşecektir.

Yapılan faiz indirimi piyasalara bir canlanma getirecektir. Bu nedenle faiz indirimlerinin devamını bekliyoruz.

BATISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Er:

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını olumlu buluyoruz. Faiz indirimi kararı Türkiye’ye olan yatırım iştahını artıracaktır. Sanayicimiz yeniden yatırıma ve üretime odaklanacak, yeni yatırımların önü açılacaktır. Bu olumlu kararı almış olması nedeniyle Merkez Bankası yönetimine teşekkür ediyoruz. Faiz indiriminin devamını ve bu indirin oranlarının kredi faizleri oranlarına da yansımasını bekliyoruz.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:04
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:27
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P