banner204

banner177

banner193

banner205

DÜNYANIN GÖZÜ BUTTİM’DE OLMALI.. 1700 İŞYERİ BİNLERCE ÇALIŞAN !

Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezi (BUTTİM) Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Şengül, 1700 işyerine sahip binlerce çalışanı ile BUTTİM’in Türkiye’nin en önemli ticaret merkezlerinden biri olma hedefinde ilerlediğini belirtti. Şengül ayrıca, “BUTTİM, Bursa ticaretinin kalbi. BUTTİM Serbest Ticaret Bölgesi olduğu zaman 7 gün 24 saat yaşayan bir fuar alanına dönüşebilir. Bugün böyle bir kompleksi inşaa edip yapmak neredeyse imkansız. O yüzden BUTTİM’in değerinin çok iyi bilinmesi, Türkiye ekonomisindeki rolü ve öneminin artırılması için çalışmalıyız.” dedi.

EKONOMİ 01.12.2020, 16:35 01.12.2020, 16:52
DÜNYANIN GÖZÜ BUTTİM’DE OLMALI.. 1700 İŞYERİ BİNLERCE ÇALIŞAN !

Özel Haber: Fetih Bağcı

Bursa’nın merkezi konumundaki ticaret merkezinin geleceği adına önemli çalışmalara imza attıklarını ve imza atacaklarını belirten Sadık Şengül, 1700 işyerine sahip yapısı binlerce çalışanı Türkiye’nin ekonomideki lokomotifi konumundaki Bursa’nın merkezi lokasyonu ile BUTTİM’in Türkiye’nin en önemli ticaret merkezlerinden biri olması gerektiğini anlatarak gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.  

BUTTİM’İ TİCARİ SERBEST BÖLGE YAPMAK HAYAL DEĞİL !

“Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezi (BUTTİM) çok daha iyi yerlerde olması gerekiyor, böylesine bir kompleksi bir Avrupa ülkesi, Asya veya Uzak Doğu’da yapılmış olsa bir dükkan maliyeti 2 milyon dolar olur.  Hem ticari hem de ekonomik olarak gelmesi gereken değerin altındayız. Göreve geldiğimizde BUTTİM’de doluluk oranlarımız yüzde 65-70 civarlarındaydı. Şu anda doluluk oranımız yüzde 90’a yakın. Depolarımız ise yüzde 100 dolu.  Bursa konumu itibariyle de ticarete yön verebilecek bir potansiyelde. Otoban, hızlı tren, deniz ulaşımı, havalimanı… Baktığımız zaman bir yıldız ayağının tam ortasındayız. BUTTİM’i ticari serbest bölge yapma hayalimiz, isteğimiz Yenişehir’e, Bursa turizmine, ekonomisine her alandan her kesime katkı sağlayarak Türkiye’ye katkı sağlayacak.”

BUTTİM’İN BURSA VE TÜRKİYE İÇİN POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK

BUTTİM’in Bursa’ya katkısı çok büyük. Bursa’da yer alan Organize Sanayi Bölgelerinin birçoğuna yaklaşan ihracat değerleri var.  Birçok önemli markamızın irtibat bürosu, showromları BUTTİM’de yer alırken fabrikaları Bursa’nın başka konumlarında olduğundan dolayı ihracat rakamlarına BUTTİM olarak yansımıyor. Tüm bu paydaşları düşündüğümüzde BUTTİM, Bursa ticaretinin kalbi. BUTTİM Serbest Ticaret Bölgesi olduğu zaman 7 gün 24 saat yaşayan bir fuar alanına dönüşebilir. Bugün böyle bir kompleksi inşaa edip yapmak neredeyse imkansız o yüzden BUTTİM’in değerinin çok iyi bilinmesi ve Türkiye ekonomisindeki rolü ve öneminin artırılması için çalışmalıyız.

BUTTİM’İN KAPANMAMASI İÇİN SEFERBERLİK

BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve 2019 yılında başladığını ve kısa zamanda birçok önemli iyileştirmeler ile BUTTİM’in adını yeniden duyurmayı başardıklarını aktaran  Sadık Şengül, “Göreve geldikten sonra ekonomideki verilerin 2019’un son çeyreğinde toparlanacağını ve 2020 yılında ekonomik verilerin olumlu yönde gideceğini tahmin ediyorduk. Ekonominin tüm paydaşları 2020 yılına gerek üretim hacmi gerekse ithalat ve ihracat açısında iyi bir giriş yapmıştı. Ancak mart ayında küresel pandemiyle birlikte dünya ekonomileri gibi Türkiye ekonomisi de ciddi derecede etkilendi. Bu süreçte BUTTİM ekonomisini ayakta tutmaya çalıştık. BUTTİM’in kapanmaması için pandemi önlemlerini çok erkenden üst düzeye çıkardık.” İfadelerini kullandı.

“Verilen destek kredileri bugün artık geri ödenmeye başlandı. Devletimizin; sanayiciye, esnafımıza düşük faizli ek paketler çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Yeni destek paketleri hayata geçmediği takdirde büyük sıkıntılar yaşanabilir.”

“DESTEKLERLE ÇİN’İN BOŞLUĞUNU TÜRKİYE DOLDURABİLİR”

“Aşının piyasa sürülmesi dahilinde 2021 yılına çok daha farklı bir giriş yapılabilir. Tekstil sektörünün önü çok açık. Hastalığın Çin’de ortaya çıkması dünyanın Çin’e bakış açısını değiştirdi. Bu anlamda Türkiye’nin tekstil ihracatının artacağını düşünüyorum. Tekstilin birçok dalı var. Dünyada hızlı bir tüketim var. Avrupa’nın alabileceği en büyük destek Türkiye’de. Devletimizin ihracatçıya yaklaşımı biraz daha farklı olmalı. Avrupa ülkelerine ihracat konusunda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Malı sevkiyatı konusunda ucuz ve hızlı bir lojistik ağının oluşturulması gerekiyor. Şu anda mantıklı yatırımlarla ayakta kalmamız kaçınılmaz.”

TÜRKİYE’NİN TEKSTİLDE DÜNYA MARKALARI OLABİLİR

“Türkiye marka anlamında dünyada çok üst sıralarda olmasa da tekstil sektöründe Türkiye’nin dünya markaları olabilir. Birçok firmamız bu anlamda üst sıralarda yer alıyor. Dünya markalarından üretimi Türkiye’de yapılan birçok marka var. Türkiye’nin yeteneklerini Avrupa çok iyi biliyor. Türkiye’nin bilgisi, teknolojisi tartışılamaz. Gerekli tecrübeye ve bilgiye sahibiz. Sadece tekstil sektöründe değil diğer sektörlerde de Türkiye dünya markalarını çıkarmaya başladı.”

“DİJİTALLEŞEN FİRMALAR ÖNDE OLACAK”

“Pandemi nedeniyle yapılamayan fuarlara değinen Şengül, “Şu anda fuar yapmak firmalara maddi yük getirir. Fuarlara yurt dışından katılım beklemek hayalcilik olur. BTSO’nun gerçekleştirdiği sanal fuarcılık uygulamaları üreticilere destek oluyor. Üretici firmalara düzenli olarak eğitimler veriliyor. Bu dönemde dijitalleşen ve yeniliklere açık olan firmalar markalaşacak, bir adım daha öne çıkacak”

“HAMMADEYE ULAŞIM ZORLAŞTI”

“Dünyada şu anda hammaddeye erişim noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Firmaların düşük kapasiteyle çalışması hammaddeye erişimi zorlaştırıyor, üretimi yavaşlatıyor. Vatandaşın gördüğü en belirgin örneğini araç üretimleri düşmesinden kaynaklı olarak ikinci el araç fiyatlarındaki yükselişi örnek gösterebiliriz.”  

“YATIRIMCININ DÜŞÜK FAİZLERE İHTİYACI VAR”

“Birçok ülke faizleri düşürürken, ülkemizde faiz artırımın yapılmasını çok doğru bulmuyorum. Yabancı sermayenin yatırım yapabilmesi için düşük faizlere ihtiyacı var. Doların hızlı düşüşü ile birlikte piyasadan doların çekilmesine sebep oldu. Kurun stabil bir seviyede olması ülkemizde bazı şeyleri düzene sokar ve ihracatçı firmaların maliyet analizlerindeki sıkıntılar ortadan kalkar.  Yurtdışından yatırımcıları bekliyoruz ama bu faiz oranıyla yatırımcıları Türkiye’ye getiremeyiz. Belirsizlikler yatırımcıları beklemeye itiyor, her bekletilen zaman ülke ekonomisine zarar veriyor.”

BİR SEKTÖRÜN DURMASI EKONOMİNİN DURMASI DEMEK

“Okulların açılmaması bile yüzlerce sektöre şu anda zarar veriyor. Okulların açılmamasıyla kıyafet satışı durdu, kıyafet için kumaş lazımdı, bu kumaşı dokuyan insan vardı. Servisçiler ile bağlantılı olarak oto tamircisi, lastikçi, kaportacı, araç servisleri…Bu liste uzayıp gider. Okuldaki tuvalet kağıdının tüketilmemesi bile bir şeyin üretilmemesine neden oluyor.   Alt alta sıraladığımızda yüzlerce sektörün, bir kalem yüzünden doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiğini görüyoruz. Domino etkisi yaratıyor.  Bunun tek sorumlusu tabi ki pandemi…”

“İstihdam üretimle dengelenir. Üreticiye verilecek desteklerle üretim artarsa istihdamda artacaktır. Ne kadar çok tüketim varsa o kadar çok üretim vardır. İstihdam vardır.  Dijitalleşmeyle birlikte sahada kaybettiğimiz istihdamı, üretimde geri döndürerek istihdamı arttırabiliriz.

İHRATÇI FİRMALARIN HEDEFİ YENİ PAZARLAR OLMALI

“İhracat yapan firmalarımız yeni pazarlara açılması gerekiyor. Güney Amerika’nın bugün nüfusu 500 milyona yaklaştı. Bu nüfusun yüzde 10’nuna mal satabilirsek inanılmaz rakamlar ortaya çıkıyor. Güney Amerika sadece bir örnek. Matematik yalan söylemiyor. Firmalarımız bu rakamlara bakarak e-ticaret ağlarını güçlendirseler, yeni pazarlama stratejileri üretseler, ülke olarak çok daha iyi bir konuma geliriz. Balkan ülkeleri ile ticaret hacmimiz güzel ancak balkan ülkelerinin toplam nüfusu Türkiye’nin üçte biri kadar.  Bu anlamda bakış açımızı değiştirmeliyiz.”

“Pandemi 2021’in sonuna kadar sürerse içinden çıkılmaz bir hal alır. Çünkü ekonomide bir sektörün dahi durması demek domino taşı gibi tüm sektörlerin etkilenmesi demektir. Ancak aşı çalışmaları beni umutlandırıyor.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P