banner177

banner193

Kal-Met Kalibrasyon üretilmeyeni üretiyor Ekonomiye değer katıyor!

Kal-Met Kalibrasyon ve UVE markalarının kurucusu Uğur Uslukılıç, 1997  yılında Bursa’da 35 metrekarelik bir dükkanda başladığı kalibrasyon işinde 22 yılı geride bıraktı.  Bursa başta olmak üzere Ankara ve İzmir’de kalibrasyon hizmeti verirken 60 kişiye istihdam sağlıyor. Uslukılıç kurduğu  Kal-Met Kalibrasyon çatısı altında UVE markasıyla Türkiye’de üretimi olmayan yurtdışından ihraç edilen test ve kalibrasyon amaçlı kullanılan ürünleri üretiyor.

EKONOMİ 26.09.2019, 10:53 26.09.2019, 11:15
Kal-Met Kalibrasyon üretilmeyeni üretiyor Ekonomiye değer katıyor!

Özel Haber: Sercan GÜLER

UVE markasıyla üretilen ürünler Türkiye’nin önde gelen kurum ve kuruluşlarında kullanılıyor. Bu kuruluşlar arasında; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ), TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Suudi Arabistan Meteoroloji Ensitüsü, Türk Standartları Ensitüsü Gebze Kampüsü, TÜBİTAK-MAM, TÜBİTAK UME yer alıyor. Bursa’nın iki büyük otomobil  üretim fabrikası bünyesinde yerleşik laboratuvarlar ile de kalibrasyon hizmeti veriyor.

22 YILI GERİDE BIRAKTI

Kal-Met Kalibrasyon ve UVE markalarının kurucusu Uğur Uslukılıç, mevcut tecrübemizi kullanarak Türkiye’ye nasıl katma değer sağlayabiliriz ve bu tecrübeyle Türkiye’de üretilmeyen neleri üretebiliriz sorusuna cevap aradıklarını belirterek kuruluş serüvenini şu sözlerle anlattı, “1997 yılında Bursa’da Sırameşeler Mahallesi’nde 35 metrekarelik dükkanda eşimle birlikte işe başladık. O yıllarda sadece 4 tane cihazın kalibrasyonunu yapabiliyorduk. Şu anda Türkiye’nin en kapsamlı altyapısı en sağlam özel kalibrasyon laboratuvarlarından biriyiz. 22 yılı geride bıraktık. Ankara’da ve İzmir’de kalibrasyon hizmeti veren şubelerimiz var şu anda 60 kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’de üretimi olmayan test ve kalibrasyon cihazlarını, dünyada kendini ispatlamış markalarla kalite rekabeti sağlayacak şekilde üretmeyi hedefliyoruz”

3 BİNİN ÜZERİNDE MÜŞTERİYE HİZMET

Kal-Met Kalibrasyon Tic. Ltd. Şti. Kasım 1997’de Boyut Ölçme Cihazları ve Terazi Kalibrasyonu ile hizmet vermeye başladı. Müşteri ihtiyaç ve beklentilerini dikkate alarak hizmet alanı sürekli genişletilerek Boyut ( 3-D koordinat ölçüm cihazları dahil ), Kuvvet ( Yük hücreleri dahil ), Tork, Sertlik, Basınç, Kütle / Terazi, Hacim, Yoğunluk, Sıcaklık / Nem, Elektrik ve Optik alanında kalibrasyon hizmeti veren Türkiye’nin en kapsamlı, özel laboratuvarı durumuna geldi. Başta Otomotiv olmak üzere İnşaat, Gıda, Tarım, Tekstil ve Havacılık sektöründe 3000’nin üzerinde müşteriye periyodik kalibrasyon hizmeti vermektedir. Kalibrasyon alanında elde edilmiş birikimin diğer kuruluşlarla paylaşılması amacıyla metroloji ve kalibrasyon alanında eğitimler verilmektedir. Yine metroloji ve kalibrasyon alanında elde edilmiş birikimi ile Türkiye endüstrisine katkı sağlamak amacıyla referans cihazlar tasarlanmakta ve üretilmektedir.

Uğur Uslukılıç

11 YILLIK TECRÜBE ANKARA İLE TAÇLANDI

Kal-Met Metroloji San. ve Tic. Ltd. Şti. Mayıs 2008’de 11 yıllık bir tecrübenin sonucu olarak Ankara’da kurulmuş ve hizmete başladı. Kapsamında boyut ölçme cihazları kalibrasyonu, kuvvet kalibrasyonu, terazi ve kütle kalibrasyonu, malzeme test makinaları kalibrasyonu, sertlik ölçme cihazları kalibrasyonu, sıcaklık ölçme cihazları kalibrasyonu, nem ölçme cihazları kalibrasyonu, basınç ölçme cihazları kalibrasyonu, tork el aletleri kalibrasyonu, hacim ve yoğunluk ölçerlerin kalibrasyonu bulunuyor.

“ÜRETİLMEYENİ ÜRETİYORUZ”                 

Kal-Met Kalibrasyon ve UVE markalarının kurucusu Uğur Uslukılıç üretim politikalarına değinerek şunları söyledi, “İmalatlarımızı Bursa’da yapıyoruz. Hedefimiz, politikamız; Türkiye’de üretimi olmayan katma değeri yüksek, teknolojik ürünleri üretmektir.  Türkiye’de üretimi mevcut olan ürünleri üreterek yerli üreticilerle rekabet etmek istemiyoruz.”

ALANINDA TÜRKİYE’NİN EN İYİLERİNDEN

1997’de 4 tane cihaz ile kalibrasyon işine başladıklarını şu anda Türkiye’nin en kapsamlı altyapısı en sağlam özel kalibrasyon laboratuvarlarından biri olduklarını belirten Uslukılıç işbirliği içerisinde oldukları firmaları şu sözlerle özetledi, “UVE markasıyla üretilen ürünler Türkiye’nin önde gelen kurum ve kuruluşlarında kullanılıyor. Bu kuruluşlardan bazıları; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ), TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Suudi Arabistan Meteoroloji Ensitüsü, Türk Standartları Ensitüsü Gebze Kampüsü, TÜBİTAK-MAM, TÜBİTAK UME’dir.”

CARİ AÇIĞI AŞAĞIYA ÇEKİYOR

Türkiye’de ürettikleri ürünlerle kendi alanlarında ithalatın önüne geçmeye çalıştıklarını  ifade eden Uslukılıç, “Bizim yaptığımız her ürün cari açığı aşağıya çekiyor. Her sattığımız ürün hem işletmemize hem de ülke ekonomimize katkı sağlıyor.”

 BURSA, ANKARA VE İZMİR

Kal-Met Kalibrasyon ; 1997’den bu yana Bursa’da, Ankara’da 2008’den, İzmir’de ise 2019 yılının başında kalibrasyon hizmetlerini sürdürüyor.

 SANAYİCİNİN EN BÜYÜK SIKINTISI YER SORUNU

 Uslukılıç yer problemine de dikkat çekerek, “Sanayicilerin en büyük sorununun yer problemi olduğunu düşünüyorum. Bursa’da bir arsa alıp o arsaya fabrika kurduğunuz zaman işiniz için harcamanız gereken sermaye araziye ve fabrika kurulumuna gitmektedir. Bu da işletmelerin sermayesini ve enerjisini bitirmekte esas hedefleri olan üretim ve hizmete gerekli yatırımları yapamamalarına sebep olmaktadır. Bu konuyu Bursa’nın genel sıkıntısı olarak görüyorum.” dedi. Öte yandan çok hassas bir iş yaptıklarını dile getiren Uslukılıç, “Bizler mevcut işlerimizi geliştirebilecek potansiyele sahibiz ancak her gelişme ve büyüme yer sıkıntısı sebebiyle gerçekleştirilememektedir.”

 

TÜRKİYE’NİN İHYA OLMASI 10’SENE SÜRMEZ

Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıları çözüm önerileriyle anlatan Uslukılıç, “Türkiye’nin ihya olması 10 sene sürmez.  En azından kendi firmam için söyleyebilirim ki; mevcut iş yerimin arazisi ve binası için harcanan para işletme sermayesi olarak kullanılsaydı ekonomik büyüklük ve istihdam olarak 2-3 kat daha büyük firma haline gelebilirdik.  Dolayısıyla sanayicinin yer problemi çözülmesi sanayinin çok hızlı gelişmesine ve istihdamın artmasına katkı sağlayacaktır. İkinci bir husus ise Türk malı imajının ve değerinin arttırılması için çalışma yapmak şarttır. Bu Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasının en önemli koşullarından biridir.”

HASSAS VE DOĞRU ÖLÇÜM

Uslukılıç, yaptıkları işin ne kadar hassas ve önemli olduğunu şu sözlerle anlattı, “Fiziğin temel kurallarını kullanarak ölçüm yapan cihazlar üretiyoruz. Ölçüm işi çok hassas bir iş olmakla birlikte istatistik bir faaliyettir. Ne kadar hassas ve doğru ölçüm yapan ürünler üretebilirsek o kadar katma değeri yüksek bir iş yapmış oluruz.”

“DEVLET, HİBE DEĞİL FAİZSİZ KREDİ VERMELİ”

İşletmelerin nakit sıkıntısı yaşadığını belirten Uslukılıç çözüm önerisi olarak şu açıklamayı yaptı, “Devletin çeşitli hibe destekleri var, ben farklı düşünüyorum. İşletmelere hibe yerine proje bazlı teminat karşılığı da olan daha yüksek miktarda faizsiz veya düşük faizli kredi imkanı ve ödeme vadelerinde kolaylık sağlamalıdır.” Uslukılıç, sanayicilerin ve üretimin tüm paydaşlarının içinde bulunduğu sıkıntıları şu sözlerle anlattı  “İhracatta hedeflerimiz çok daha yüksekler ise gerçekten, buna sadece üreterek ulaşamayız. Bu hedeflere Türk malının değerini arttırarak ulaşabiliriz.”

MUTLAKA ÜRETECEK BİR ÜRÜN BULUNMALI

Uzun yıllar otomotiv yan sanayi hizmeti veren firmalarda danışmanlık yaptığını belirten Uslukılıç, “Danışmanlık yıllarımda çalıştığım yan sanayi firmalarına mutlaka üretecek özgün bir ürün bulmalarını ve tecrübelerini katma değeri yüksek ve marka ürünlere geçmek için kullanmaları gerektiğini tavsiye ettim. 22 yıllık çalışma hayatımın ilk 16 senesinde sürekli olarak bir ürün bulmak için arayış içerisinde oldum. 2013 yılından itibaren de UVE markası altında tasarımı, yazılımı kendimize ait olan ürünler üretmeye başladık.” ifadelerini kullandı.

MALTA İLE AB’YE GİRECECEĞİZ

Kal-Met Kalibrasyon Ticaret Limited Şirketi Müdürü Uğur Uslukılıç, şirket çalışanlarının mühendis ağırlıklı olduğunu belirterek, kadın çalışanın erkeklerden daha fazla olduğunu söyledi. AB’ye kalibrasyon hizmeti vermeye başladıklarını belirten Uslukılıç,  “Malta’dan buraya cihazlar geliyor. Kalibrasyonlarını yapıp, gönderiyoruz. Yakın gelecekte kendi personelimiz orada gezici kalibrasyon hizmeti vermeye başlayacağız.” dedi.

MESLEK ETİĞİ ÖNEMLİ

Faaliyet gösterdikleri sektörün belge ağırlıklı olduğunu hatırlatan Uslukılıç, bu işin ciddi yapılması gerektiğini vurguladı. Sektörde etiğin önemine dikkat çeken Uslukılıç, “İnsanlar bir işe girerken, işi yapmak için değil. ‘Birileri buradan para kazandı, bende kazanabilirim’ diye giriyor. Girildiği zaman zor oyunu bozuyor. Ticaret anlayışı iş anlayışı değişiyor kolaycılığa kaçılıyor. Ticari ahlak da bozuluyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:17
Öğle 13:09
İkindi 16:51
Akşam 19:50
Yatsı 21:15
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P