banner177

banner193

ŞEKERE ZAM KAPIDA: Fiyatlar tatlıya da yansıyacak

"Çeşitli basın organlarında şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi bulunmamaktadır" açıklaması yaptı. Ancak BİM ise "Ülkemizin en büyük tedarikçisi olan kamu kuruluşunun bu günlerde şeker satışını neredeyse durdurması, diğer üreticilerin satış fiyatının yüksek olması sebebiyle, tüketicimize uygun fiyatlı şeker tedarik etmekte zorlanmaktayız." açıklamasında bulundu.

EKONOMİ 14.11.2021, 10:53
ŞEKERE ZAM KAPIDA: Fiyatlar tatlıya da yansıyacak

TÜRKŞEKER'DEN yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "TÜRKŞEKER, 2020-2021 üretim döneminde birçok fabrikasında tüm zamanların rekorunu kırmıştır. 2021-2022 yılı üretim döneminde TÜRKŞEKER, yaklaşık 400 bin ton şeker üretmiş olup, bu miktar kooperatif ve özel sektör fabrikalarının üretimiyle birlikte toplamda 1 milyon 150 bin ton civarındadır. TÜRKŞEKER aynı zamanda, iç piyasaya yönelik üretim sorumluluğunun üzerinde 135 bin ton da ihracat amaçlı şeker (C Şeker) üretmiştir. 300 bin ton ihraç amaçlı şekeri de özel sektör şirketleri üreterek, toplamda tüm şeker sanayinde 435 bin ton ihraç amaçlı şeker üretilmiştir.

Çeşitli basın organlarında şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi bulunmamaktadır. Piyasada bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından dolayı böyle bir ortam oluşmuştur. TÜRKŞEKER, şeker fiyatlarını belirlerken gerek vatandaşımıza uygun fiyatlara ürün sunma, gerekse sanayicimizin hammadde girdi maliyetlerini minimize etme hassasiyeti ile belirlemektedir. Pancar ve şeker üretiminde son yıllarda yakalanan bu ivmenin korunması ve daha ileriye taşınması hususunda TÜRKŞEKER, gerekli adımları bugüne kadar atmış olup, faaliyetlerini de bu perspektifte devam ettirmektedir."

MARKETLERDE ŞEKER NEDEN YOK?

Tüketici marketlerde şeker bulamıyor. Zam, stok iddiaları kulaktan kulağa yayıldı. Girdi maliyetleri nedeniyle, tüketicilerin daha yüksek fiyattan şeker almasının kaçınılmaz olacağını söylüyot. Ağızların tadını kaçıran şeker, şimdi Meclis gündeminde.

HAM MADDE ÜRETİMİNDE DE CİDDİ SIKINTILAR VAR

Yaşanan kuraklık yeterince sulama yapılmaması nedeniyle bu sene TÜİK'in açıkladığı ikinci üretim tahmininde yüzde 15 şeker pancarında azalış gündemde.

PEKİ ŞEKERE YENİ BİR ZAM KAPIDA MI?

Suiçmez, üretimde girdi maliyetlerinin azaltılması, desteklemelerin arttırılması ve kamu şeker fabrikalarının daha etkin hale getirilip kota uygulamalarından vazgeçilmesinin şart olduğunu da söyledi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Şeker raflarının boş kalması ve stoklama yapıldığı iddialarına ilişkin soru önergesi TBMM'ye de taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye söz konusu iddalar için önlem alınıp alınmadığını sordu.

BİM'den boş raf açıklaması: Şeker tedarikinde zorlanıyoruz

İM'de 1 haftadır şeker bulunmaması nedeniyle zam öncesi rafların boşaltıldığı iddia ediliyordu. Konu hakkında bir bilgilendirme yapan market zinciri, stok iddialarını yalanladı.

BİM'den yapılan açıklama şöyle:

"Ülkemizdeki şeker üretiminin yaklaşık yarısı kamu kuruluşu niteliğindeki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından gerçekleştirilmekte, şeker pancarı fiyatı devletimiz tarafından tespit ve ilan edilmektedir. Dolayısıyla şekerin piyasa fiyatı da devletimizin yönetimindeki üretici kuruluşun satış fiyatına göre oluşmaktadır. Şirketimiz bu şekilde oluşan şeker piyasasından temin ettiği şekeri, düşük kar ve asgariye indirilmiş işletme maliyeti ile tüketiciye ulaştırmak gayreti içindedir.

"STOKLAMA GİBİ BİR EYLEMDE BULUNMADIK"

Şeker fiyatını ve piyasasını yöneten, yönlendiren üretimin yaklaşık yarısını temin eden kamu kuruluşlarına şirketimizin güveni sebebi ile hiçbir dönemde stoklama gibi bir eylemde bulunulmamıştır. Devletimizin sahibi olduğu şeker üreticisi kurum kayıtlarından BİM'in stok amaçlı şeker satın almadığı görülecektir. Bu sebepledir ki; ülkemizin en büyük tedarikçisi olan kamu kuruluşunun bu günlerde şeker satışını neredeyse durdurması, diğer üreticilerin satış fiyatının yüksek olması sebebiyle, tüketicimize uygun fiyatlı şeker tedarik etmekte zorlanmaktayız."

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 17 Nisan 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:17
Öğle 13:09
İkindi 16:51
Akşam 19:50
Yatsı 21:15
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P