banner201

banner177

banner193

”TÜRK EV TEKSTİLİ SEKTÖRÜ DÜNYAYA KALİTEYİ SUNUYOR

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Virtual Hometex Turkey 2021’in açılış programında konuştu. Tekstil sektöründe pandemi sürecinin olumsuzluklarına rağmen yıl içinde yaşanan ihracat rakamlarının sektörün potansiyelini bir kez daha gösterdiğini belirterek, yeni yılda da yakaladıkları ivmeyi daha yukarılara taşımak için çalışacaklarını söyledi.

EKONOMİ 13.01.2021, 10:09
”TÜRK EV TEKSTİLİ SEKTÖRÜ DÜNYAYA KALİTEYİ SUNUYOR

Türkiye’nin özellikle ev ve mekân tekstilleri denildiğinde dünya pazarlarında akla ilk gelen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Pınar Taşdelen Engin, “Bugün gelinen noktada Türkiye Ev ve Mekan Tekstilleri Sektörü artık üretimden tanıtıma, tasarımdan pazarlamaya kadar tüm alanlarda dünyadaki en yüksek kaliteyi sunuyor.2020 yılı sonu itibarıyla 2,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye Ev ve Mekân Tekstili Sektörü, toplam pazar büyüklüğü yaklaşık 65 milyar dolar olan dünya mekân tekstilleri pazarından %4 pay almaktadır. Bu bizim için çok önemli bir oran. Türkiye’nin diğer büyük ihracatçı sektörleri ile kıyaslandığında dünya pazar payı açısından ülkemizdeki lider sektörlerden birisidir. Türkiye Ev ve Mekân Tekstilleri Sektörünün 2020 yılı kilogram başına ortalama ihracat değeri de 7,60 dolar oldu. 2020 yılında sektörümüzün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Hollanda ve İtalya oldu. Biz de Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği olarak 2020 yılında pandemiye rağmen sadece %3 azalışla 527 milyon dolar ev tekstili ihracatı gerçekleştirdik. Almanya, Hollanda, Rusya, İspanya, Belarus, Romanya gibi pazarlarda önemli düzeyde artışlar elde ettik. Ortalama ihracat kilogram değerimiz 9,2 dolar gerçekleşti” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ TİCARET NOKTALARINDA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRÜYOR

Ev tekstili sektörünün dünya pazar payını ağırlıklı olarak orta ve üst segment ürünlerle aldığını anlatan Pınar Taşdelen Engin, “Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) olarak uzun zamandır ev tekstili ticaretinde en önemli merkezler olan Frankfurt, İstanbul, Şanghay, Moskova, Como gibi noktalarda, sektör trend alanları, milli katılım organizasyonları, ticaret heyetleri, alım heyetleri gibi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızda sektörümüzdeki diğer Birlikler ve TETSİAD ile ortaklaşa hareket ediyoruz. Ayrıca Messe Frankfurt ile Almanya, Çin, Rusya gibi önemli pazarlarda güçlü işbirliklerimiz uzun yıllardır devam ediyor. Birlikte hareket ederek çok daha başarılı etkinliklere imza atacağımıza da inancım tamdır” ifadelerini kullandı.

İHRACAT RAKAMLARI POTANSİYELİMİZE OLAN İNANCIMIZI ARTTIRDI

Türkiye’nin Avrupa genelinde yatırım ve istihdam ve girişimcilik bakımından tekstil sektöründe lider konumda olduğunu anlatan Pınar Taşdelen Engin, şunları söyledi:

“Bizim Ar-Ge ve Ur-Ge’ye, yeni teknolojilere odaklanmaya devam etmemiz şart. Avrupa Birliği Tekstil sektörünü anahtar sektörlerden biri olarak görüyor ve sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamaya devam etmek istiyor. Benzer şekilde bizim için de Tekstil sektörümüz vazgeçilmez bir hazine. Bir yılda tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veriyor. Bunu etkin bir şekilde değerlendirmeye devam etmeliyiz.  Aralık ayında tekstil sektörümüzde Türkiye’de %28 civarında ihracat artış yakaladık, yeni yıla girerken hepimize moral olan bu ivme, tüm şartlara rağmen ülkemizin 170 milyar dolara yaklaşan ihracat potansiyelinin daha da üstüne çıkabileceğimize dair inancımızı güçlendirmiş oldu. Bu bağlamda yeni rekabet şartlarında, tecrübeli yöneticilerimiz ve nitelikli çalışanlarımız ile hep birlikte çalışmaya her daim hazırız.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P