banner204

banner177

banner193

banner205

GALİÇYA ŞEHİTLERİ İÇİN ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞIYOR

İstanbul’da yaşayan Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, Birinci Dünya harbinde savaştığı yedi cepheden biri olan ve 12 bini Ukrayna’da, 6 bini Polonya’da olmak üzere toplam 18 bin Türk askerinin metfun bulunduğu Galiçya’da bulunan 6 Türk şehitliğini tanıtmak için Türkiye’yi dolaşıyor. 2017’den beri Anadolu’yu gezen, Hamit Puhaloğlu 401 ilçe, 80 il gezdi.

GENEL 09.03.2021, 12:45 09.03.2021, 12:48
GALİÇYA ŞEHİTLERİ İÇİN ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞIYOR

İstanbul’da yaşayan Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, Birinci Dünya harbinde savaştığı yedi cepheden biri olan ve 12 bini Ukrayna’da, 6 bini Polonya’da olmak üzere toplam 18 bin Türk askerinin metfun bulunduğu Galiçya’da bulunan 6 Türk şehitliğini tanıtmak için Türkiye’yi dolaşıyor.

ŞEHİTLİKLERİNİN İZLERİ SİLİNİYOR

Şehitliklerden sadece birinin Hıristiyan mezarlığının içinde olduğunu ve bunun şehitliğe uygun olmadığını ifade eden Puhaloğlu, Galiçya'da yatan şehitlere sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Galiçya şehitlerini anlatmak için adım adım Anadolu'yu gezdiğini söyleyen Puhaloğlu, son durağının Van olduğunu kaydetti. Puhaloğlu, Galiçya ziyaretinde bölgede bulunan 6 tane şehitlikten hepsine ulaştığını belirterek, şehitliklere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. BURALARA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ Puhaloğlu konuşmasının devamında, “Türk şehitliklerinin bulunduğu alanın etrafı Hıristiyan mezarlarıyla çevrilmiş durumda. Türk şehitliklerinin izleri siliniyor. Bizim burada yatan 18 bin şehidimiz var. Dolayısıyla devlet olarak buralara sahip çıkmak zorundayız. Özellikle TİKA’nın burada ciddi faaliyet yürütmesi gerekiyor. Buradaki şehitliklerin bakımı yapılarak yok edilmesine müsaade edilmemeli. Galiçya’da 362 kilise var ama bir tane ufak da olsa cami yok. Oysa bizim burada 6 şehitliğimiz var. Buraya bir cami ve aş evi yapılmalı. Mini bir külliye kurulmalı. Buralar adeta sarhoşların uğrak yeri konumunda. Bu şehitlerimizin ruhaniyetine saygısızlık. Bunları engelleyecek çalışmalar yapılmalı” dedi.   GALİÇYA’YA GİDERKEN YANIMDA 100 TANE TÜRK BAYRAĞI GÖTÜRDÜM  Galiçya ziyaretinde bölge insanına yanında götürdüğü Türk bayraklarını dağıttığını söyleyen Gazeteci yazar Hamit Puhaloğlu, Galiçya’ya gidecek olan vatandaşlardan da bölgede mücadele etmiş Türk ecdadını hatırlatmak için yanlarında Türk bayrağı götürerek dağıtmaları tavsiyesinde bulundu. Puhaloğlu; “Ben Galiçya’ya giderken yanımda 100 tane Türk Bayrağı götürdüm ve oradaki vatandaşlara dağıttım. Oraya gidenler de yanlarında Türk Bayrağı götürsün. Türk tarihini anlatan kitaplar götürmekte yine yarar var” dedi. 

,DEVLET BU KONUNUN ÜZERİNE CİDDİ OLARAK EĞİLMELİ 

Galiçya şehitliklerinin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Puhaloğlu, “18 Mart tarihinde Anzaklar atalarını ziyaret etmek için binlerce kilometre öteden geliyorsa, bizde kendi atalarımızı ziyaret etmek zorundayız. Yıl dönümlerinde buraya turlar düzenlenmeli ki unutulmasınlar. Aksi halde buradaki şehitlikler yok olup gidecek. Galiçya’da meftun bulunan şehitlerimiz Çanakkale gazileri olanlar. 33 bin Türk askeri gidiyor. Bunlardan 18 bini şehadet şerbeti içiyor. Her sene ülkemizin her ilinden kafilelerle buralar ziyaret edilmeli. Kuran-ı Kerim okunmalı ve de bugünün anlamına özel etkinlikler düzenlenmeli. Son Rokatin Tren İstasyonu’nda tuzağa düşen Türk askerlerinin şehitliği düzenlenip, müze ve şehitlik haline getirilmeli. Burası Türk toprağı. Ama atalarımız Hıristiyan mezarlığında gömülü. Buraya cami yapılmalı”   
 

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P