banner201

banner177

banner193

DEVLETİN KASASINA BÜYÜK GELİR: İŞTE GELEN PARA İLE YAPILABİLECEKLER

Antalya Havalimanı'nın işletmesi için yapılan 7 milyar 250 milyon euroluk anlaşmanın ilk taksiti olan 2 milyar 138 milyon euroluk kısmı bugün itibarıyla devletin kasasına girdi.

GÜNDEM 28.03.2022, 16:28
DEVLETİN KASASINA BÜYÜK GELİR: İŞTE GELEN PARA İLE YAPILABİLECEKLER

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün Antalya Havalimanı Projesi Kamu-Özel İş Birliği İhalesi Kira Peşinatı Ödeme Töreni'nde konuştu.

Karaismailoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin; bütün ulaşım modlarının, lojistik koridorların, limanların, havalimanlarının ve ticaret rotalarının tam merkezinde olduğunu söyledi.

Bakan Karaismailoğlu, ayrıca Antalya Havalimanı Projesi'ni kazanan konsorsiyumun da, kira bedelinin 2 milyar 138 milyon euroluk ilk taksitini (peşinat) ödediğini bildirdi.

ALINAN BEDELLE YAPILABİLECEKLER

Karaismailoğlu, 2 milyar 138 milyon euroluk tutarla neler yapılabileceğine işaret ederek, "2 tane Boğaz köprüsü yapılabilir. 1 tane Çanakkale Köprüsü artı yanında 3 tane Tokat Havalimanı yapılabilir. 2 tane Avrasya Tüneli yapılabilir." dedi.

"2002'DEN BU YANA 153 MİLYAR EUROLUK YATIRIM YAPTIK"

Adil Karaismailoğlu, "2002 yılından bugüne kadar 153 milyar euroluk bir yatırım yaptık. Bunun sadece yüzde 22'si kamu-özel iş birliğiyle, yüzde 78'ini kamu bütçesinden sağladık. 2053 yılına kadar söylediğim master plan çerçevesinde bütün planlamalarımızı yaptık ve bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Burada, şu an 28 bin 647 kilometreye çıkardığımız bölünmüş yol ağımızı 2035'te 36 bin kilometreye, 2053'te 38 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Karaismailoğlu, şu an 13 bin 22 kilometre olan demir yolu ağını 2035'te 23 bin 627 kilometreye çıkarma hedefi taşıdıklarını bildirdi.

"DEVLETİN CEBİNDEN 1 KURUŞ ÇIKMADI"

Karaismailoğlu, master plan çerçevesinde hayata geçirilecek projelerde devlet bütçesinin yetmediği yerlerde kamu-devlet iş birliğinin devreye girdiğini belirterek, bu projeler sayesinde devletin cebinden bir kuruş çıkmadan ülkenin dört bir yanında devasa yatırımların hayata geçtiğini anlattı.

"YAPIM SÜRECİNDE HİÇ PARA ÖDEMEDİĞİMİZ PROJELERDEN EK GELİR ELDE EDİYORUZ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, kamu-özel iş birliği (KÖİ) projelerinin işleyiş süreçlerine ilişkin bilgi vererek, geçiş garantilerinin tutturulamaması durumunda devletin burayı takviye ettiğini ancak geçmesi halinde ek gelir elde ettiğini bildirerek, "Bu sayede yapım sürecinde hiç para ödemediğimiz projelerden ek gelir elde ediyoruz." dedi.

Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu gibi KÖİ projelerine değinen Karaismailoğlu, bu yatırımların zaman ve yakıt tasarrufu, emisyon azalımı, trafik rahatlığı gibi çok sayıda avantaj sunduğunu kaydetti.

"24 FİRMANIN DOSYA ALDIĞI İHALENİN SÖZLEŞMESİ GİZLİ OLABİLİR Mİ"

KÖİ projelerinin hepsinin açık olduğunu, bu işleri yapan tüm firmaların sürece dahil olabildiğini anlatan Karaismailoğlu, "Sözleşmeler gizli' diyorlar. 24 tane firmanın dosya aldığı ihalenin sözleşmesi gizli olabilir mi? Kamu açısından en uygun teklif kabul edilmektedir." diye konuştu.

Karaismailoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün işletme süresinin 2027 yılında dolacağını ve bu projenin devlete kalacağını belirterek, Türkiye'de inşa edilen projelerin 84 milyon tarafından kullanılmasının mümkün olmadığını, bu nedenle ülkenin dört bir yanında bölge sakinlerinin kullanacağı projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Bakanlığa iş yapan 1.200 müteahhidin bulunduğunu aktaran Karaismailoğlu, büyük projeleri üstlenen firma sayısının ise 5 olmadığını, 40'a yaklaştığını bildirdi.

"(ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ PAHALI ELEŞTİRİLERİ) HİÇBİR SOMUT ŞEY YOK"

Bakan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ilişkin "pahalı" şeklindeki eleştirilere değinirken, şunları kaydetti:

"Somut bir şey getirin bize. Çanakkale Köprüsü'nde 177 bin ton çelik kullanıldı, çeliğin parası belli. 223 bin metreküp beton kullanıldı, onun parası belli. Denizin 45 metre altından 378 tane kazık çakıldı. Bunun da fiyatı üç aşağı beş yukarı belli. Hesaplayın getirin. Kalemler budur, karşılığı da budur. 'Çok pahalı yaptınız' desinler. Hiçbir somut şey yok. Sadece oturdukları yerden 'bu işi pahalı yaptınız...' Kesinlikle öyle değildir. Bizim yatırım bütçelerimizin, maliyetlerimizin tamamı yaklaşık olarak Bakanlığımızdaki uzman arkadaşlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Bunlar açık bir ihale ve yarışma sonucunda gerçekleşiyor."

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:11
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P