banner201

banner177

banner193

EYYAM-I BAHUR SICAKLARI GELDİ: 60 DERECEYİ BULACAK

Orman yangınları yurdu etkisi altına alırken hava sıcaklıkları da eyyam-ı bahur etkisi altında. Yeni yangın risklerine karşı uyarı yapıldı hissedilen sıcaklık 60 dereceyi bulacak!

GÜNDEM 03.08.2021, 14:22
EYYAM-I BAHUR SICAKLARI GELDİ: 60 DERECEYİ BULACAK

Ülkemizde halihazırda yüksek olan sıcaklığa şimdi de 1 Ağustos’tan itibaren yazın en sıcak ve kuru günlerinin yaşanacağı ‘eyyam-ı bahur’un etkisi eklenmiş durumda… 

Eskiden yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur sıcaklığı, günümüzde ‘çöl sıcakları’ ve ‘cehennem sıcakları’ olarak adlandırılıyor. Bu sıcaklık, Afrika üzerinden gelen çok sıcak hava kütleleri ve muson uzantılı ‘Basra Alçak Basıncı' ile kuvvetli rüzgârla ülkemize taşınıyor. Böylelikle çok etkili olan boğucu sıcakları meydana getiriyor.

Hem kuru hem de sıcak olan havaya eşlik eden kuvvetli rüzgar orman yangınları için ideal bir ortam oluşturuyor. 

Peki yangınları körükleyen eyyam-ı bahur ne kadar süre daha devam edecek?
Ne zaman serinleyeceğiz?
İklim krizi ile artan sıcaklıkta ülkemizde en ağır yarayı hangi bölgeler alır?

Konuyla ilgili İTÜ, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Şükran Sibel Menteş, Doç. Dr. Ahmet Öztopalve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir hurriyet.com.tr'ye önemli bilgiler verdi.

Aşırı sıcaklıklar, yurdun büyük bir bölümünde etkili olmaya devam ediyor. Haliyle cevap bekleyen en önemli soru bu sıcaklıkların ne kadar daha devam edeceği ve önümüzdeki günlerde hava durumu açısından yurdun büyük bölümünü neler beklediği… Konu hakkında görüşlerine başvurduğum uzmanların hepsi sıcakların perşembe gününe kadar daha da boğucu bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Prof. Dr. Şükran Sibel Menteş, halen Türkiye’nin kuzeydoğu ve doğusunun atmosferin yukarı seviyelerindeki oluğun etkisinde olduğunu belirtiyor ve özellikle batı bölgelerinin Afrika orijinli sıcaklığın etkisinde bulunduğunun altını çiziyor.

Doç. Dr. Ahmet Öztopal ise bu durumun yarına kadar devam edeceğini vurguluyor ve yer seviyesinde ise Arabistan orijinli alçak basınç alanının güneydoğudan kuzeybatıya doğru etki alanını genişleterek ilerleyeceğini söylüyor:

Peki boğucu bir sıcaklığa neden olan ve cehennem sıcakları olarak da bilinen ‘eyyam-ı bahur’dan tam olarak ne zaman kurtulacağız?

Doç. Dr. Ahmet Öztopal, "Eyyam-ı bahur’un halk arasında ağustosun ilk haftası gerçekleştiği düşünülür ama oysa böylesine sıcak hava dalgaları ağustosun ilk haftası dışında da yaşanıyor" diyor. Öztopal bununla birlikte güzel bir haber de veriyor:

“Bugünkü meteorolojik verilere ve değerlendirmelere göre, cumartesiden itibaren sıcaklıklarda 5-6 derecelik düşüşler bekleniyor.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P