GÖKHAN YÜNKÜL, “EN KAPSAMLI TOPLU SÖZLEŞMEYE İMZA ATTIK”

Kamu İşvereni ile mutabakata varılan 6. Dönem Toplu Sözleşme’deki kazanımları aktaran Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül, 6. Dönem Toplu Sözleşme ile emeğin değerini artırdıklarını ifade ederek, Memur-Sen olarak hem genel teklifler hem de hizmet kollarındaki sendikaların teklifleri ile birlikte pek çok kazanıma imza atıldığını ifade etti.

GÜNDEM 10.10.2021, 15:42
GÖKHAN YÜNKÜL, “EN KAPSAMLI TOPLU SÖZLEŞMEYE İMZA ATTIK”

Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Gökhan Yünkül yaptığı açıklamada,

“2022 yılı için %5+7, 2023 için %8+6 oranındaki zam artışının yanı sıra ilavelerle birlikte kamu görevlilerinin maaşlarında önemli oranda artış sağlandı. Bunun yanı sıra toplu sözleşme ikramiyesini 400 TL’ye yükselttik. Yüzdelik olarak bakıldığında %28,61 oranında bir zam var. Bununla birlikte hizmet kollarında birçok yeni kazanımımız söz konusu. Sadece hizmet kollarında toplamda 7 milyar TL’lik bir kazanıma imza attık. Yıllarca toplu sözleşme masasında görüşülemez denilen 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler konularını görüştük ve karara bağladık. 2022 yılı içerisinde bakanlık ve yetkili konfederasyon arasında çalışmalar yapılacak ve tamamlanacak. ”dedi.

“EN REFORMİST KAZANIMLAR BU DÖNEM ELDE EDİLDİ”

Mali haklar yönüyle maaş ve ücretlere ilişkin oransal artış bakımından toplu sözleşme tarihinin; hem en yüksek toplam oranını, hem en yüksek yıllık oranını hem de en yüksek dönemlik oranlarını içeren toplu sözleşmeyi imzaladıklarına dikkat çeken YÜNKÜL, “Kapsam, oran, tutar, hak, fırsat, imkan ve değişim yönleriyle kamu görevlileri ve emeklileri için toplu sözleşme tarihinin en yüksek, en fazla ve en reformist kazanımlarını elde ettiğimiz 6. Dönem Toplu Sözleşme; Türkiye’de sendikal mücadele, örgütlü güç, emek kesimi ve kamu emekçileri adına tam anlamıyla milattır. Bu milat; konfederasyonumuzdan, sendikalarımıza, il teşkilatlarımızdan üyelere 1 milyonluk büyük Memur-Sen ailesinin, mücadelesinin, emeğinin, alın terinin eseridir. Huzurumuzu, mutluluğumuzu, onurumuzu ve emeğe hizmet etme gururumuzu artıran bu sonuç; emanetin hakkını verme hassasiyetinin ve geleceğe erdemli bir iz bırakma gayretinin sonucudur” dedi.

SENDİKALILAR İÇİN MİLAT OLUŞTURDUK

Yıllardır sendikal mücadelede en önemli eksikliğin örgütlenme olduğunu ifade eden YÜNKÜL, “Bizler sürekli sendika üyesi olan ile olmayan arasında fark olması gerektiğini ifade ettik. İşçi sendikalarında olan dayanışma aidatı veya yetkili sendikaya üye olmayanların toplu sözleşmeden faydalanmaması örneğinin kamu çalışanları sendikalarında da uygulanması gerektiğini ifade ettik. Sahada yaptığımız mücadele ile elde ettiğimiz kazanımları sendika üyesi de alıyor olmayanda alıyor. Üye olmayan çalışanlar ondan sonrada “niye sendikalara üye olalım ki?” diyor. Bizler sendikacı olarak bu yaklaşımdan ciddi şekilde muzdariptik. Mesela toplu sözleşme sürecinde Ankara Anadolu Meydanı’nda 15 bin kişilik tarihi bir miting yaptık. Türkiye’nin dört bir yanından üyelerimiz teşkilatımız mitinge geldi. Bizler bu emekleri verirken, sosyal medyada kazanımlarımızı değersizleştiren kişiler birde bunun üzerine sendikasızlaşma propagandası yapıyordu. Ancak iş toplu sözleşme kazanımlarından faydalanmaya gelince en ön safta da o kişileri görüyorduk. Bu kazanılan ikramiye artışı ile birlikte artık sendikalı ile sendikasız arasındaki fark ortaya çıkmış olacak. Sendika üyesi çalışanlar Ocak ayından itibaren 400 TL toplu sözleşme ikramiyesi alacak.

“SENDİKALARIN KASASINA 1 KURUŞ BİLE GİRMEYECEK”

 “Sendikalar aidatlarını arttırıyor” şeklinde oluşturulmak istenen algıya da değinen, “Şunu da ifade etmem gerekiyor ki; bu ikramiye artışını bile manipüle edip “sendikalar aidatlarını arttırıyor” diyen kişiler var. Şunu net olarak ifade edelim ki, bu ikramiye artışının üyelerimizin aidatları ile bir bağlantısı yok. Üye aidat kesintisinde ne bir artış nede bir değişim var. Kanuna göre “maaşlardan” yapılması gereken kesinti yapılıyor ve bu aynı şekilde devam edecek. Bu 400 TL ikramiyeden sendikaların kasasına 1 kuruş bile girmeyecek. Üç ayda bir sendika üyesi kamu çalışanları 400 lira ikramiye almış olacak.

  TOPLU SÖZLEŞME YASASININ DEĞİŞMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

4688 sayılı kanunun memur toplu sözleşmeleri için olumsuz bir durum oluşturduğunu sürekli olarak ifade ettiklerini belirten YÜNKÜL, “Toplu sözleşme, bize verilen süre ve yürütülen süreç bakımından işçi toplu sözleşmeleriyle karşılaştırıldığında oldukça yetersiz. İşçiler mevcut enflasyon üzerinden pazarlıklarını yürütürken, biz öngörülen enflasyon üzerinden masaya oturuyoruz. Bu bizim için büyük bir dezavantaj oluşturuyor. Onlar 2021 yılının ilk 6 ayında enflasyonu görüyor ona ilişkin bir teklif veriyorlar ve bu teklif üzerinden zamları peşin olarak maaşlarına yansıyor. Bizim yaptığımız sözleşme ise 2022 yılının başında yürürlüğe girecek. Ayrıca işçilerde 2 ay olan toplu sözleşme süresi bizde hakem süreci dahil 1 ay. Biz bu ayrımların kaldırılması, işçi toplu sözleşmesinde gösterilen hassasiyetin memurlar için de gösterilmesi için yıllardır mücadele ediyoruz ve bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz. 4688 sayılı yasanın toplu sözleşmeye ilişkin tüm bu olumsuzlukların giderilmesi konusunda mücadelemizi sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Yorumlar (1)
Bülent çelik 2 yıl önce
Doğru sendika için kazanım var ama memurun cebine beş kuruş yok .birde zafer kazanmış gibi algı yapıyorsunuz ,memuru iyice açlığa mahkum ettiniz
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P