banner177

banner193

IRAK, SURİYE TEZKERESİ KABUL EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye ve Irak'a sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl uzatan tezkere, TBMM Genel Kurulu’nda AKP, MHP ve İyi Parti'nin “evet” oylarıyla kabul edilirken, CHP’nin “hayır” oyu vermesi, Ankara’nın başlıca gündemi oldu.

GÜNDEM 27.10.2021, 11:19
IRAK, SURİYE TEZKERESİ KABUL EDİLDİ

CHP’nin önceki gün toplanan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında iktidarın Suriye politikasına yönelik eleştiriler dile getirilse de CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun önceki tezkerelerde olduğu gibi bu tezkereye de evet demekten yana olduğu ancak grup toplantısında konuyu bir kez daha masaya yatırmak istediği ifade edilmişti. Daha önce bir yıllığına uzatılan tezkerelerin bu kez iki yıl olarak öngörülmesi, Astana sürecindeki taahhütlerin yerine getirilmemiş olması CHP’nin itirazına dayanak noktası oluşturdu. HDP’nin tezkere ile ilgili itirazlarının da CHP’nin kararını etkilediği yorumları yapıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yapılan görüşmeler sonucunda CHP, tezkereye hayır deme kararı aldı. CHP, 2014'ten bu yana ilk kez bir sınır ötesi operasyona hayır oyu vermiş oldu.

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini içeren tezkerenin süresi, CHP, HDP ve TİP’in “hayır” oylarına karşı AKP, MHP, İYİ Parti’nin “evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı. CHP'den kopan Muharrem İnce ve arkadaşlarının kurduğu Memleket Partisi milletvekillerinin yine "evet" oyu kullandıkları belirtildi.

Görüşmelere Devlet Bahçeli de katıldı

TBMM Genel Kurulu önemli günlerinden birini yaşarken, Cumhurbaşkanlığı’nın Irak ve Suriye'de asker bulundurulmasının süresinin 2 yıl daha uzatılmasını öngören tezkere ele alınıp kabul edildi. Görüşmelere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı.

Kılıçdaroğlu grup toplantısında sinyali verdi

Genel Kurul’daki görüşmelerden önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce partisinin yetkililerince “kerhen de olsa destek vereceğiz” açıklamalarının aksine tezkereye “hayır” diyeceklerinin ilk sinyalini verdi. Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Kılıçdaroğlu, “Suriye ile savaş değil, barışacağız. Büyükelçilikleri açacağız, sonra buradaki Suriyelilere diyeceğiz ki 'sizin yolunuzu, okulunuzu, köprünüzü, kreşinizi hepsini yapacağız' AB fonlarının desteği ile yapacağız. Bizim müteahhitler yapacak. Yeter mi hayır. 'Buradan gelen Suriyeli kardeşlerimizin can ve mal güvenliğini teminat altına almak durumundayız' bunu söyleyeceğiz karşı tarafa ve teminat altına alacağız” ifadelerini kullandı.

Tezkere ile ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, “Gelinir bilgi verilir, arkasından da yeni bir tezkere gelir veya olay biterdi. Şimdi 2 yıl. Niçin 2 yıl, bilen var mı? Bu işle ilgilenenler de bilmiyorlar. Gazeteciler de bilmiyor, akademik dünya da bilmiyor. Neden 2 yıl? 'Ben iki yıl getiriyorum sen de oy vermek zorundasın' niye kardeşim? Herkesi papağan gibi görme alışkanlığı var. Onu başkaları yapabilir. Ama biz CHP'yiz. Biz bu ülkenin menfaatini ve çıkarlarını düşünüyoruz” diyerek tezkereye “hayır” diyeceklerinin ilk sinyalini verdi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P