banner177

banner193

KUDUZ OLAN KÜÇÜK MUSTAFA'DAN ACI HABER

Bitlis'te köpek saldırısına uğrayan 12 yaşındaki Mustafa Erçetin hayatını kaybetti.

GÜNDEM 09.11.2022, 13:41 09.11.2022, 14:13
KUDUZ OLAN KÜÇÜK MUSTAFA'DAN ACI HABER

Köpek saldırısının ardından kuduz teşisiyle hastaneye kaldırılan ve yakalşık 2 haftadır tedavi altında olan Mustafa Erçetin'den acı haber geldi. Küçük çocuk bugün öğlen saatlerinde hayatını kaybetti. 

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz günlerde Bitlis'in Adilcevaz ilçesinin Göldüzü köyünde yaşanan olayda, M.E. ve P.E., sokak köpekleri tarafından ısırılmıştı. Adilcevaz Onkoloji Hastanesi'nde ilk müdahalesi yapılan çocuklar, kuduz şüphesi ile Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilmişti. Tedavi altına alınan ve sağlık durumu ciddiyetini koruyan M.E'ye kuduz tanısı konulmuştu. P.E.'nin ise yapılan tetkiklerde kuduz olmadığı anlaşılmıştı. 

36 VAKA TESPİT EDİLMİŞTİ

Öte yandan Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde başıboş köpek tarafından ısırılan ve kuduz şüphesiyle Ankara’da tedavileri devam eden 2 çocuktan sonra kentte yürütülen taramada ısırılıp sağlık kuruluşuna başvuru yapmayan 36 vaka daha tespit edilmişti.

SOKAK KÖPEKLERİNE AŞI YAPILDI

Olayla ilgili sıkı çalışmaların yapıldığı köyde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı veteriner hekimler tarafından kedilere ve sokak köpeklerine kuduz aşısı yapılmıştı.

'ERKEN TANI İLE ÖLÜMLER ÖNLENEBİLİR'

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, kuduz belirtileri, ilk müdahale ve dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin de şunları söylemişti:

Ülkemizdeki kuduz vakalarının tamamına yakını köpek ısırması sonucu gerçekleşiyor. Burada önemli olan temastan sonra yaranın temizliğini yapmak. Hasta hayvan, tükürüğündeki mikropları kas içine bulaştırınca, kas içindeki sinirler boyu ilerleyerek omuriliğe, sonra beyne doğru gidiyor. Bulguların çıkması 1-3 ay kadar sürebiliyor. Önemli olan, kuduz virüsü sinir dokusuna daha girmeden oraya girişini engellemek. Bunun için çok iyi yara temizliği yapılması gerekiyor. Akan suda basınçlı olarak yaranın 10-15 dakika temizlenmesi gerekiyor. Bir alkol ile de temizliğin tamamlanması öneriliyor. Bundan sonra hastanın en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Özellikle yüze, beyne yakın yaralanmalar, parmaklardan olan ısırılmalar bizim için daha önemli, virüs buralardan daha kolaylıkla beyne ulaşıyor. Hastanın izlenmesine başlandıktan sonra hayvanın da gözlem altında tutulması lazım. Hastanın özellikle riskli yaralanmada lokal yara bakımından, sonra kuduz aşısının başlanması bizim için önemli. Erken tanı ile tedavisine başlanırsa ölümlerin çoğu engellenmiş oluyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:04
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:27
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P