banner177

banner193

O ÜLKE TÜRKİYE'YE 30 MİLYAR DOLARLIK DAVA AÇTI

Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar, Kürdistan Bölgesi'nin petrol sözleşmelerinin araştırılmasını istediklerini söyledi. Iraklı Bakan, "Uluslararası mahkemelerde Türkiye aleyhine açtığımız davaları kazanırsak bize 30 milyar dolar tazminat ödenecek" dedi.

GÜNDEM 10.11.2022, 16:46
O ÜLKE TÜRKİYE'YE 30 MİLYAR DOLARLIK DAVA AÇTI

Irak devlet medyasına konuşan Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar, "Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol sözleşmelerini denetlemek istedik, ancak bunu yapmakta istek yaklaştılar. Sözleşmeler ile Kürdistan Bölgesi'nden çıkarılan petrol miktarı arasında büyük bir fark var" diye konuştu.

Federal Yüksek Mahkeme'nin Kürdistan Bölgesi petrol ve doğalgaz yasası hakkındaki kararının "adil" olduğunu savunan Abdulcabbar, "Uluslararası mahkemelerde Türkiye aleyhine açtığımız davaları kazanırsak bize 30 milyar dolar tazminat ödenecek" ifadesini kullandı. 

Basra Petrol Şirketi tarafından "çıkarları zedelenen kişiler" nedeniyle hakkında 38 dava açıldığını ifade eden Iraklı Bakan, tüm davaların yargı tarafından kapatıldığını kaydetti.

Ne olmuştu?

15 Şubat 2022'de Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasasını "anayasaya aykırı" olduğuna ve petrol ürünlerini federal hükümete devretmesine karar verdi.

Karar, Kürdistan Bölgesi yönetimi tarafından sert bir şekilde kınanarak reddedildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Başbakanlık ve Parlamento Başkanlığı, kararın "siyasi" olduğunu ve çözüme hizmet etmediğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Konseyi de, 17 Mayıs 2022 tarihli açıklamasında, Kürdistan Bölgesi hükumetinin petrol ve doğalgaz dosyasına yaklaşımı ile bu konuda attığı adımların Irak anayasası ve Kürdistan Parlamentosu'nun çıkardığı petrol ve gaz yasasıyla uyumlu olduğuna vurgu yaptı. 

Irak anayasasının 110'uncu maddesine göre, petrol ve doğalgaz dosyası hakkındaki özel yetkilerin federal hükumetin yetki alanı dışında olduğuna vurgu yapan Konsey, Irak anayasasının 112'inci maddesinin, federal hükümet, Kürdistan Bölgesi hükumeti ve petrol üreten vilayetlere, 2005 yılından sonra keşfedilen petrol sahalarında imtiyaz yetkisini yerel hükumet veya yönetime verdiğine dikkat çekti, Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol ve gaz sahalarının da bu kapsama girdiğini belirtti.

Yüksek Yargı Konseyi, 2007'de Kürdistan Parlamentosu tarafından çıkarılan "Kürdistan Bölgesi Petrol ve Doğalgaz Yasası"nın da Irak Anayasasına aykırı olmadığını yineledi.

Kürdistan Petrol ve Gaz Yasası

Kürdistan Parlamentosu, 6 Ağustos 2007'de "Kürdistan Bölgesi Petrol Yasası"nı kabul etmişti.

Parlamento'da onaylanan yasaya göre, bölgedeki petrollerin işletilmesi için "Kürdistan Ulusal Petrol Şirketi" kurulmasına karar verilmişti.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:04
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:27
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P