banner177

banner193

“RUHSAL ENGELLİLERE YÖNELİK TOPLUMSAL ALGIYI DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Ruhsal engelli bireylerin toplumsal farkındalığının artırılmasına yönelik başlatılan  ‘Benim Gazetem’ Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında Ruhsal engelli bireyler Kızılay Bursa Şubesi'nde Şube Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç ile bir araya geldi.  Şube Başkanı, Prof. Dr. Murat Tutanç ruhsal engelli bireylerin sorularını yanıtladı.

GÜNDEM 07.06.2022, 14:12
“RUHSAL ENGELLİLERE YÖNELİK TOPLUMSAL ALGIYI DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Prof. Dr. Murat Tutanç ruhsal engelli bireylere yönelik yaptığı açıklamasında, “Toplum olarak ruhsal engelli bireyler ile ilgili maalesef yeterli bilgiye sahip değiliz. Türk Kızılay’ın yürüttüğü “Engelsiz Kulüp” projesiyle engelli bireylerin, hayatın her alanına eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarını sağlayamaya özen gösteriyoruz. Diğer yandan ruhsal engelli bireylere yönelik toplumsal algıyı değiştirecek projeler için birlikte çalışmalar yapabiliriz. Sizlerde Kızılay Gönüllüsü olabilirsiniz. Bu çalışmalar ile birlikte engelleri aşma yolunda önemli mesafe kat ederek topluma ne kadar güçlü olduğunuzu gösterebilirsiniz” dedi.

Bursahaberdar Gazetesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Sosyal Sorumluk Projesi kapsamında Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç ruhsal engelli bireylerin hazırlayıp  derlediği soruları yanıtladı.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1976 yılında Mersin’de doğdum. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimimi Mersin’de, Tıp Fakültesi eğitimimi Adana’da tamamladım. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasımı Diyarbakır’da bitirdim.  Van’ın Muradiye ilçesinde mecburi hizmetimi yerine getirdikten sonra 2009 yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde akademisyenlik hayatım başladı. Burada ve Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Klinik kuruculuğunda görev aldım.  Birçok yer ve basamakta idari görevlerde bulundum. Birçok önemli bilimsel ve akademik çalışmaya imza attım, katkı sağladım.  Şu anda Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hasatlıkları Eğitim Kliniği kuruculuğu ve Bursa Kızılay Şubesi Başkanlığı görevini yürütüyorum. Evli ve 3 erkek çocuk babasıyım.

Türk Kızılay’ın görev ve faaliyetleri nelerdir, genel olarak kısaca anlatır mısınız?

Kızılay, 1868 yılında bir grup hekimin çabaları ile savaş alanında yaralanan askerlere ayrım gözetmeksizin yardım etmek arzusuyla kurulmuştur. Afetlerde ve olağan dönemde ihtiyaç sahipleri ve dezavantajlı gruplara   yönelik yardım sağlamak, toplumda yardımlaşmayı geliştirmek ve güvenli kan teminini gerçekleştirme noktasında günümüzde yurt içi ve yurt dışında çalışmalarına devam ediyor. Kısacası dara düşen her insanın yanında Kızılay var diyebilirim.

Kızılay Bursa Şubesi olarak Bursa’da neler yapıyorsunuz? Yardımlar Bursa’da kaç kişiye ulaşıyor?

Bursa’da Kızılay 3 kurum halinde var. Kan hizmetleri; Ankara’da Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı, bildiğiniz üzere kanları hastanelere ulaştırıyor. İkincisi toplum merkezi. Mültecilere yardım ediyor ancak ülkenin veya Kızılay’ın kaynaklarıyla değil, Birleşmiş Milletlerin ve Avrupa Birliği fonlarıyla mültecilere yardım ediyor. Üçüncü kolda şube ve temsilciliklerin yaptığı faaliyetler. Bursa’da Kızılay’ın 6 şubesi ve 4 temsilciliği bulunuyor. Farklı yerlerde çalışmalar yapıyoruz, ihtiyaç sahiplerini belirliyoruz ve yardım ediyoruz. Bursa’da toplamda 20 binin üzerinde ihtiyaç sahibi vatandaşımıza yardım yapıyoruz. Bunların dışında iki iştirakimiz var. Muradiye’de Kızılay Kız Yurdu’nda burslu öğrenciler kalıyor. İlk yardım kursu birimimiz de tüm Türkiye genelinde kaynak oluşturma bakımından ilk sırada yer alıyor.  

Kızılay’ın engelliler ile ilgili yaptığı çalışmalar nelerdir?

Kızılay’ın başlatmış olduğu ı “Engelsiz Kulüp” projesi ile engelli bireylerin, hayata eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanmasını amacıyla gönüllü grubu oluşturduk. Engelli okullarında genç gönüllüler faaliyetler yapıyorlar. Engelliler ile birlikte ortak etkinlikler gerçekleştiriyorlar. Engelli bireylerin, hayatın her alanına eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarını sağlayamaya özen gösteriyoruz.

Kızılay’a başvurular nasıl yapılıyor? Hizmetleriniz neye göre belirleniyor?

İhtiyaç sahibiyim diyerek başvuruda bulunan herkesin ön bilgilerini alıyoruz, haklarında araştırma yapmak üzere izin alıyoruz. Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile protokol çerçevesinde her türlü maddi gelirleri ve mal varlıkları araştırıldıktan sonra evlerine ziyaret gerçekleştirerek değerlendiriyoruz. İhtiyaç seviyesine göre nakit, ayni ve diğer yardımlarda bulunulur. Verilen destek süresi bittikten sonra tekrar kontrol ediyoruz bu çerçevede başvuruları değerlendiriyoruz.

Kızılay’a gönüllü yada personel olmak için ne yapmalıyız? Aranan şartlar nelerdir?

Toplumda problem yaratacak herhangi bir suça veya duruma karışmamış olmak gönüllü olmak için yeterli. Herkes Kızılay’a gönüllü olabilir. Türk Kızılay Gönüllü Yönetim Sistemine (gonulluol.org) üye kaydı yaparak gönüllümüz olunuyor.

Biraz da bizden bahsedecek olursak, ruhsal engelli bireyler ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Şahsi olarak değil de toplum adına cevaplayacak olursam, ruhsal engelli bireyler ile ilgili maalesef yeterli bilgiye sahip değiliz. Kızılay olarak bu farkındalığı sağlamak adına birlikte çalışmalar yapabiliriz. Ruhsal engelli bireyler bu engellerine çalışabilirler ve gönüllük hizmeti yapabilirler. Bu çalışmalar ile birlikte engelleri aşma yolunda önemli mesafe kat edecekler. Sizleri engellerinizi aşmış olarak görüyorum.

Ruhsal engelli bireyleri topluma kazandırmak için neler yapılmalıdır?

Ruhsal engelli bireylerin çeşitli hastalıkları var, bu hastalıklara sahip olan bireylerin neler yapabileceği ortaya koyulmalıdır. Tespitler yapıldıktan sonra başarılı olabilecekleri alanlarda güvenerek çalıştırmak gerekiyor, istihdam oluşturmak burada önemli bir unsur.

Toplumun ruhsal engellilere yönelik bakış açısını nasıl değiştirebiliriz?

Öncelikle ‘Benim Gazetem’ projesi bu konuda oldukça değerli, basın aracılığıyla kendinizi anlatıp, sorunlarınızı anlatma çabanızı destekleyerek bilinirliliğinizi anlatmak gerekiyor. Yapabileceklerinizin sınırı olmadığının farkındayım. Bursa Kızılay Şubesi olarak sizlere faydalı olmaya hazırız.

Sizlerle ortak projelerde yer almak istiyoruz. Birlikte neler yapabiliriz, bizim için düşündüğünüz bir proje oldu mu ?

Ortak projelerde yer alabileceğimizi düşünüyorum, bunu planlamak gerekiyor. Kızılay çeşitli sosyal yardımlarında gönüllü olarak sizlerle ortak işler başarabileceğimize inanıyorum.

Projemizi nasıl değerlendirirsiniz, bizlere tavsiyeleriniz neler olur?

Sizler bugüne kadar o kadar iyi şeyler başarmışsınız ki benim size tavsiye edeceğim şeyler ne kadar haddime olur düşünmem gerekiyor. Hayallerinizden vazgeçmeyin başardıkça güçlü olacaksınız.  Yapabileceğim tavsiye; Türk Kızılay’ın kapısı herkese açık, gelin sizde gönüllü olun. Toplumsal farkındalık açısından faydası olacak her çalışmada memnun oluruz. 

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:04
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:27
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P