banner177

banner193

“NİLÜFER TARIMIN BAŞKENTİ OLACAK”

Bursa’nın sorunlarını uzun yıllardır bilen, takip eden ve özellikle Nilüfer’e kazandırılan birçok projenin gerçekleşmesinde rol oynayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursahaberdar Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Başkan Erdem, Bursa’nın sorunlarına da değindiği açıklamasında, “2023 yılında Nilüfer tarım kenti olacak.” dedi.

NİLÜFER BELEDİYESİ 23.09.2020, 01:34
“NİLÜFER TARIMIN BAŞKENTİ OLACAK”

Özel Haber: Fetih Bağcı

1959 Bursa doğumlu olan Başkan Erdem,  1985 yılında Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nde çeşitli görevler alarak Bursa’nın sorunlarıyla yakından ilgilendi. Turgay Erdem, 1998 yılından itibaren 3 dönem Mimarlar Odası Başkanı seçilirken, 2006 yılında dönemin Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in başkan yardımcısı oldu.  Nilüfer ve Bursa’nın çok yakından tanıdığı bir isim olan Turgay Erdem 2019 yerel seçimlerinde Nilüfer Belediye Başkanı oldu. Erdem kısa zamanda hayata geçirdiği projelerle de Bursa halkının takdirini kazandı.

BURSA’NIN EN BÜYÜK SORUNU ULAŞIM

Bursahaberdar Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Erdem, Bursa ile ilgili açıklamalarda bulundu.  Bursa’nın en büyük sorunun yapılan araştırmalara göre ulaşım olduğunun altını çizen Erdem, “Nilüfer özelinde ise en büyük sorun şüphesiz kentsel dönüşüm ancak şuan ki önceliğimiz koronavirüs salgınını en az zararla atlatmak,  fakat bunun için öncelikle vatandaşlarımız duyarlı olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“RAYLI SİSTEM DOĞRU PLANLANMALI”

Bursa’nın trafik ve ulaşım sorunun çözülemeyecek bir sorun olmadığını aktaran Erdem, “Planları geleceği düşünerek yapmak gerekiyor. Kamulaştırmalar ile beraber yeni alternatif yol planları oluşturularak bu sorunun altından kalkılabilir. Toplu taşımaya daha çok önem verilmeli ve doğru adımların atılması gerekiyor. T2 Tramvay Hattı hiç doğru olmayan bir yatırımdı. Bursa’nın kaynaklarının gereksiz yere kullanımıdır. Öncelik orası değildi, bu kaynak kent içerisindeki vatandaşlarımızı doğru yerlere ulaşması için kullanılsaydı daha doğru olurdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın elinde bulduğu bir projeydi, mecburen tamamlamak zorunda kaldı. Bundan sonraki süreçte raylı sistemi doğru şekilde planlayarak yol almak gerekiyor. Çağdaş taşıma sistemi metrodur. Hafif raylı sistem doğru bir yaklaşım değildir.” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİR MERKEZLERİNİ DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Şehir merkezlerindeki nüfus yoğunluğunun birçok sorunu da beraberinde getirdiğini aktaran Erdem, “Kenti desantralize etmek lazım. Şehir merkezlerini değiştirerek merkezleri birçok bölgeye yaymak gerekiyor. Kent içerisindeki bu karmaşayı, ortadan kaldırabilecek farklı merkezler yaratmak lazım. Bunun için yüz binlik planları ve 2050 projeksiyonunu ortaya koyup, kenti iyi planlamak gerekiyor. Tabi bunların birçoğu Büyükşehir’in yapması gereken çalışmalar. Bu tip çalışmalara her zaman destek olmaya hazırız. İlçe belediyeleri olarak bunların daha alt ölçeğindeki çalışmalarda yetkiliyiz.” dedi.

NİLÜFER, TARIMDA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR

Nilüfer Belediyesi olarak 2020 yılını tarım yılı ilan ettiklerini aktaran Erdem, “Vatandaşlarımızı topraktan uzaklaştırdık. Girdi maliyetleri çok yüksek bir hale dönüştü. İthal gıda ürünlerinin Türkiye’ye çok sık, gümrüksüz bir şekilde girmesi de Türkiye’deki tarımı da ciddi anlamda etkiledi. Daha sağlıklı bir tarım politikasına ihtiyaç var. Bu anlamda 2020’yi tarım yılı ilan ederek bir farkındalık yaratmaya çalıştık. Toprağı verimli hale getirmemiz gerektiğinin farkındalığını yaratmaya çalıştık. Güzel geri dönüşler alıyoruz. Hayallerimiz çok daha fazla. Nilüfer’de tarım ile ilgili bir merkez planımız var. Çiftçilerimizi eğitip bu konuda neler yapabileceklerini öğreterek, ürünlerin pazarlaması, paketlenmesi, ürünlerin işlenmesine kadar tüm süreçleri uygulayabileceğimiz bir tesisi olgunlaştırmaya çalışıyoruz.  Küçük merkezler oluşturarak oralarda bu ürünleri satmayı hedefliyoruz. Küçük çaplı örneğini belediyemizin önünde gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

“2023 YILINDA NİLÜFER TARIM KENTİ OLACAK”

 NİLKOOP S.S. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile tarım ve hayvancılık konularının gelişmesini hedeflediklerini belirten Erdem gelecek hedeflerini şöyle anlattı, “NİLKOOP çatısı altında üretilen ürünleri bir merkezde depolayarak Türkiye’deki farklı kooperatiflerle de işbirliği içinde çiftçimize destek oluyoruz. Kentimiz içerisinde ve köy yapısı içerisindeki mahallerimizde üretilenleri şehir merkezinde pazarlayarak onlara bir şekilde destek oluyoruz. Aşama, aşama gidiyoruz. 2023 yılında tam anlamıyla Nilüfer’inde bir tarım kenti olduğunu yaptığımız çalışmalarla gösterme hedefindeyiz.”

NİLÜFER, YERLİ TOHUM ÜRETİYOR TOPRAĞI VE CARİ AÇIĞI KORUYOR 

Nilüfer Kent bostanlarında  240 çeşit ata tohumu ürettiklerini anlatan Erdem, “ Yerli tohumlar üretiyoruz.  İlaçlı tarım yapmıyoruz, istemiyoruz.  Geleneksel tohumlarımızdan yola çıkarak insanların organik gıdaya erişimini sağlamalıyız. Türkiye neticede tarım konusunda doğru bir noktaya geliyor. İthal tohumlarla çiftçilik yapmanın çok doğru olmadığını, verimi yüksekte olsa, toprağa zarar verdiğini ve bir şekilde dışa bağımlı hale getirdiğini biliyoruz. Yerli tohumlarda böyle bir süreç yok. Bizde bu konuda elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

DEV PROJEYE, KAYNAK ENGELİ

“Turizm konusunda, geçtiğimiz dönem Sayın Mustafa Bozbey ile beraber başlatmış olduğumuz  Bursa ve Türkiye’nin ilk kültür zenginliği projesi Anadolu Arastası projemizi tamamlamak istiyoruz. Bursa’da turizmin gelişmesine ciddi katkı sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Türkiye’deki bütün ilin özgün mimari yapısı temsil eden ve o alanda birleşen Anadolu Arastası projemizi tamamlamayı hayal ediyorum. 200 milyon liraya yaklaşan bir maliyeti var. Bizim gibi belediyelerin bu maliyetin altından kalkması şu şartlarda maalesef mümkün değil. Belki bir işbirliğiyle proje tamamlanabilir. Bursa turizmi açısından ciddi bir dönüm noktası olabilir. Şuan ki şartlarda da bu pek mümkün görünmüyor.”

“HER MAHALLEYE KREŞ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

“Eğitim ile ilgili ise her mahallemizin mutlaka bir kreşinin olması gerekiyor.  Nilüfer içerisinde kreş sayımızı arttırmaya çalışıyoruz. Kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanarak imkanlar dahilinde hayallerimizi gerçekleştiriyoruz.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P