banner177

banner193

ORHANELİ BELEDİYE BAŞKANI ALİ AYKURT: KENTSEL DEĞİL, KIRSAL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR

Orhaneli’nin tecrübeli Belediye Başkanı Ali Aykurt, Bursa’nın kırsal turizm anlamında yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Doğanın ve yeşil alanların koruma altına alınması gerektiğini belirten Aykurt, “Bursa’nın kentsel değil, kırsal dönüşüme ihtiyacı var” dedi.

ORHANELİ BELEDİYESİ 03.11.2021, 13:00 03.11.2021, 15:29
ORHANELİ BELEDİYE BAŞKANI ALİ AYKURT: KENTSEL DEĞİL, KIRSAL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR

Bursa’nın doğa harikası ilçelerinden biri olan Orhaneli’de kırsal turizm hamleleri devam ediyor. Bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek için faaliyetlerini sürdüren Belediye Başkanı Ali Aykurt, yapımı tamamlanan ve devam eden projeler hakkında Bursa Haberdar Gazetesi’ne çok önemli açıklamalarda bulundu. Rafting parkurundan, zayıflama kampına, sıcak su çalışmalarından alt yapı projelerine kadar birçok konu hakkında bilgiler veren Başkan Aykurt, Orhaneli’nin geleceğini de koruma altına almak istediğini söyledi.

RAFTİNG PARKURU YABANCI TURİSTLERİN GÖZDESİ

Orhaneli’de açılan rafting parkuru özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekti. Yaz döneminin geride kalmasına rağmen hala parkura ilgi olduğunu dile getiren Başkan Aykurt, “Hızlı bir sezonu geride bıraktık. Vatandaşlarımız da sezon bitti diye düşünmesin. Çünkü spora uygun kıyafetlerimiz var. Dalgıç kıyafetini giydiğinizde suda üşümeniz mümkün değil. Bir rehber eşliğinde yapıldığı için her kesime hitap edebilen bir spor. Herkes gelip rahatlıkla, rafting heyecanı yaşayabilir.” dedi. Rafting alanına yapılacak yeni çalışmalarla bölgenin cazibe merkezi haline getirileceğine de değinen Başkan Aykurt, bungolov tarzı evlerin yapımının devam ettiğini dile getirdi. Aykurt, “Yine aynı bölgede güzel bir restoran projelerimiz var. Bunları tamamladığımızda rafting alanı gündelik turizmden çıkıp, kalıcı bir turizm alanı haline de gelecek.” diye konuştu.

Bu yıl 4 aylık kısa bir zaman içinde rafting sayesinde, bin 500 turist ağırladık. Şu an özellikle rafting sporuna meraklı olan kişiler, hafta sonu gelip parkurda, bu heyecanı doyasıya yaşıyor.

HEDEF DOĞA TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK

Orhaneli’de vatandaşların talepleri doğrultusunda, turizmcilerle istişare yaparak, yeni fikirler ortaya çıkarmak istediklerini dile getiren Başkan Aykurt, “Doğamızı korumak kaidesiyle, insanlara yeşil alanlarımızı açmak istiyoruz. Bugün doğaseverlerin çok farklı istekleri var. Maceracıların jumping, paintball gibi hayvan severlerin at biniciliği gibi, kamp severlerin karavan ve çadır alanı gibi birçok örnekle arttıracağımız istekler var. Orhaneli bunların hepsine cevap verebilecek bir bölge. Akarsuları, kanyonu, ormanı kısaca bütün doğası ile herkesin isteklerini karşılayabilecek bir bölgedeyiz. 3 milyonu aşmış bir şehrin 20 bin nüfusuna sahip bir ilçeyiz. Bursa’nın çevresini de kattığımızda 20 milyonu geçen bir nüfusa hitap edebilecek doğal turizm potansiyelimiz var. Doğa turizmi diye adlandırdığımız başlıkları iyi noktalara getirmemiz gerekiyor. Bununla alakalı Bursa’daki üniversitelere önerilerde de bulundum; doğal turizm için bir bölüm açılmasıyla ilgili, yani inşallah o da gerçekleştirilir.” dedi.

KIRSAL DÖNÜŞÜM VURGUSU

“Dünyada yaklaşık 50 yılda bir göçler olur. Geçtiğimiz 50 yılda sanayi göçleri oldu. Ancak bundan sonra kırsal alanlara göçün olacağını düşünüyorum. Özelikle pandeminin ardından kırsal göç gerçekleşmeye başladı. Zamanla daha da artarak devam edecektir. Bununla ilgili her alanda söylediğim bir söz var; ‘Kentsel dönüşüm değil, kırsal dönüşüme’ ihtiyaç var. Ben Bursa aşığı olan bir insanım. Bursa’nın da kırsal dönüşüme oldukça fazla ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Kırsal dönüşüm derken, sadece Orhaneli de anlaşılmasın. Bunun alt başlıklarının da tamamlanmasını istiyorum. Bugün, Karacabey’in de Mustafakemalpaşa’nın da Yenişehir’in de Gürsu’nun İnegöl’ün Kestel’in bizimde içinde bulunduğumuz dağ ilçelerinin yani kısacası her yerin kırsal alanı var. Bizler bu alanları imara açtığımız da insanların geleceğini elinden almış oluruz. Bu hassasiyete göre davranmamız gerekiyor.”

SULAMA ALANLARI ARTACAK, DOĞA KORUNACAK

Özellikle yöneticilerin kolayı değil zoru tercih etmeleri gerektiğine dikkat çeken Başkan Aykurt, “Yöneticilerin doğayı koruması gerek. Bizler Orhaneli’de bu konuya büyük hassasiyet gösteriyoruz. TOKİ’leri yaparken, altı taş alan bölgeyi tercih ettik. Bugün 850 dönüm sulama alanımız var. Biz bunu 6 bin 100 dönüme çıkarmayı hedefliyoruz. Kırsal dönüşüm bizler için önemli. Tarım sınıf arazilerini değerlendirmemiz gerekiyor. 4.,5. sınıf tarım arazileri için bir şeyler yapmalıyız. Bursa’ya baktığımızda imara açılan çoğu yer tarım arazisi. Sondajla 4 metreye indiğiniz zaman su çıkabilecek alanlar. Bunları gelecek adına iyi değerlendirmek gerekiyor. Yakın dönemde, ‘Ova Koruma Kanunu’ getirildi. Böyle uygulamaların artması lazım. Bizler de yöneticiler olarak doğayı koruma adına alınabilecek her karara destek olmalıyız.” diye konuştu.

“BURSA’YI TERMALİN BAŞKENTİ YAPALIM””

Bursa’nın Osmanlı döneminde kaynak su başkenti olduğuna dikkat çeken Aykurt, Orhaneli’de de bu alanda çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Aykurt sözlerine şöyle devam etti: “Yapmış olduğumuz ön çalışmalarda biz şunu gördük; çok zengin kaynaklar üzerinde oturuyoruz. Sadece sıcak su olarak da değil, mineralli suları da değerlendirdiğimiz de çok zengin bir alt yapıya sahibiz. İlk etapta sıcak su ile ilgili çalışmalar yaptık. Şu an 16 tane doğal kaynağımız bulunuyor. Bunların turizme, bölgeye kazandırılabilmesi için devlet gücü gerekiyor. Bizler gittiğimiz her ortamda projemizi söylüyoruz. Bizlere destek olsunlar, Bursa’yı tekrardan termalin başkenti yapalım. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili Afyon Belediye Başkanı ile bir araya geldim. Baktığımız zaman Afyon’da 800 metreden su çıkarılıyor. Bizim sularımız ise kendiliğinden çıkıyor. Bunlara az ve öz bir müdahale yaparsak, Bursa termal turizmin başkenti olur. Doğayı ve termali buluşturarak, çok güzel bir kombin yakalayabiliriz. Bursa kamuoyunun da bu konuya destek vermesi gerekir. “

BÖLGEYE BİN KİŞİLİK CEZAEVİ YAPILIYOR

Orhaneli’ye açık ve kapalı olmak üzere 2 adet cezaevi yapılacağını anlatan Ali Aykurt, getirilen eleştirilere de cevap verdi. Aykurt, “İnsanlardan, ‘cezaevi bölgeye ne katacak?’ diye sorular alıyoruz. Her yatırım bölgeye yeni bir değer katar. En az bin kişilik bir cezaevi yapılacak. Cezaevine aylık ortalama 2 bin 500-3 bin ziyaretçi olacağını düşünüyoruz. Çalışan personelin de olduğunu düşünürsek bölgeyi ekonomik olarak geliştirecek.” Orhaneli’de gerçekleştirilen meydan projesiyle ilgili de bilgiler veren, Başkan Aykurt,“Orhaneli’nin güzel bir meydana ihtiyacı vardı. Burasıyla ilgili çalışmalara başladık. 4 etapta projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. İlk etabı tamamladık. Kamulaştırmalarla birlikte 4. etaba geldiğinde Orhaneli 50 yıllık büyük bir meydana kavuşmuş olacak.” Orhaneli’de açılan doğal gaz kullanımının haklı oldukça mutlu ettiğini söyleyen Başkan Aykurt, “Doğal gaz bölgemiz için çok büyük nimet. Özellikle yaşlı nüfusun yoğun olduğu Orhaneli için rahatlatıcı bir çalışma oldu. Bunun yanında üst yapı çalışmalarımız tamamlandı. İçe suyuyla ilgili problemleri büyük ölçüde çözdük.” dedi.

“BURSA’NIN GELECEĞİNİ GARANTİ ALTINA ALMALIYIZ”

“Bursa’nın planlanmasıyla ilgili çok ciddi çalışmalara ihtiyaç var. 100 binlik imar planları henüz tamamlanmış değil. Bunların bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bursa’nın 5 yılı kurtarmak için değil gelecek 50 yılını garanti altına almak için çalışmalar yapılmalı. Ben, Orhaneli’de çalışmalarımı yaparken, gelecek adına 50 yıllık planlar yapmaya çalışıyorum. Gelecek adına kararlar alırken de kendi kendime kararlar almam. Orhaneli’yi konuşurken fikir sunabilecek insanları yanıma alırım. Onlarla istişare kültürü içerisinde, konuşmalar yaparım. Karar alırken de bunları dikkate alırım. Bursa içinde böyle yapılmalı. Şimdi Orhaneli’den Bursa’yı mı konuşacaksın? diye sorular gelebilir. Ama benim Bursa’yı da konuşmam gerekiyor. Çünkü benim birçok memleketlim Orhaneli’den Bursa’ya göç etmiş durumda. Bugün Bursa’da bir deprem olsa herkesten fazla ben endişe içerisindeyim. Çünkü 50 yıl önce bizim vatandaşlarımız buradan göç edip, şu anda eski yapıların fazla olduğu yerlerde yaşıyorlar. Buralarda dönüşüme ihtiyaç var. Ancak söylediğim gibi ana başlığımız kentsel değil, kırsal dönüşüm olmalı. Bugün Avrupa ülkelerinin çalışmalarını incelediğimizde hiçbir sanayi bölgesini aynı alana toplamadıklarını görüyoruz. Ya da işletmeler aynı alanlarda kurulmamış. Farklı farklı noktalarda tesisleşmeye gitmişler. Yeni yapılacak imar planlarının da bu mantıkla yapılması gerektiğini düşünenlerdenim.” 

“BURSA’DA 500 BİN DAĞLI VAR”

“Cumhuriyetin ilk yıllarında bir yerin il olabilmesi için ülke nüfusunun 124’te 1’i kadar nüfusa sahip olması gerekiyordu. O zamanlar Orhaneli de bu şartı sağlıyordu. Bugünkü nüfusu baz aldığımızda yaklaşık 600-700 bin arası bir rakama tekabül ediyor. Bunların belli bir kısmını sildiğimizi düşünsek, bugün ben Bursa’da yaklaşık 500 bin dağlı nüfusunun olduğunu tahmin ediyorum. Özellikle 1950’li yıllardan sonra çok ciddi bir göç var. 1953 yılında benim kendi köyümün nüfusu 680 kişi. Bugün köyde 200 kişi var. Buradan nasıl bir göçün yaşandığını anlayabiliriz. Bayramlarda köyümüzde 2 bin 500 kişi nüfus oluyor. Benim göç eden insanları tekrardan kendi köylerine çekmem lazım. Bunun içinde kırsal turizm çok önemli.”

Kırsal turizm ana başlığı altında çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bursa’nın genelinde de kırsal dönüşüm hamlesi hayata geçirilmeli.

ORHANELİ, SOSYAL BELEDİYECİLİKTE DE ÖRNEK

Göreve geldiklerinde sosyal işler birimini kurduklarını ifade eden Aykurt, bu birimde biri kadın biri erkek 2 kişi görevlendirdiğini ifade etti. Aykurt, “Ölümden, doğuma kadar her şeyle bu iki arkadaşımız ilgileniyor. Bizler engelli vatandaşlarımızın doğum gününü kutluyoruz. İhtiyacı varsa, onları çözüyoruz. Yeni doğan bebeklerin ailelerine ulaşıyoruz, hediyemizi veriyoruz. Orhaneli’de sosyal anlamda belediyeciliğin en güzel örneklerini göstermeye çalışıyoruz.” dedi.

HER ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE BURS VERİLİYOR

Gençler için de birçok yeni projenin hayata geçirildiği Orhaneli’de ‘Bizim Gençlik’ projesiyle, öğrencilere nefes olunuyor. Projenin detaylarını anlatan Başkan Aykurt, “Orhaneli’de yaşayan ve 4 yıllık üniversite kazanan bütün öğrencilere 200 TL’lik burs veriyoruz. İlçe müftülüğüyle bu çalışmayı yürütüyoruz. Yaklaşık 260 öğrencimiz bursumuzdan yararlanıyor. Sadece burs vermekle kalmıyoruz. Her öğrencimizle ilgilenen bir öğretmenimiz, imamımız var. Öğrencilerimizi sürekli takip ediyoruz. Gittikleri yerlerde bir sorunları ya da ihtiyaçları var mı? diye, görevli öğretmen ve imam arkadaşlarımız öğrencilerimizi arıyor. Öğrencilerimizden gelen sorunlar ya da istekler bende toparlanıyor. Sonrasında müftümüz, kaymakamımızla birlikte bu isteklere cevap veriyoruz. Bu açıdan Orhanelili öğrenciler gerçekten çok şanslı.”

BÖLGEYE DEĞER KATACAK PROJE: ‘FİT KAMP’

İki ayrı kırsal turizm projesinin startını verdiklerini belirten Ali Aykurt, “Özel müteşebbislerle bu projeyi yöneteceğiz. İmar planları düzenlendi. Önümüzdeki süreçte çalışmalara başlayacağız. Bunlardan bir tanesi zayıflama kampı. Özellikle çağımızın hastalığı olan obeziteye karşı mücadele anlamında böyle bir projeye imza atacağız. Türkiye’de sadece bir bölgede olduğunu biliyoruz. Özellikle yabancı ülkelerde revaçta olan bu kamplardan bir tanesini bölgemize kazandırmayı düşünüyoruz. Bizim önerimizle, şu an ismini vermek istemediğimiz bir yatırımcı bu projeyi gerçekleştiriyor. Projenin adı; ‘Fit Kamp’ olacak. Yaklaşık bin rakımlı bir alanda, çam ormanın içinde, doktorlar eşliğinde doğal beslenmeye özendiren bir tesis hayal ediyoruz. Bittiğinde Türkiye’ye örnek bir proje olacak. İnşallah önümüzdeki yıl bu projeyi Orhaneli’ye kazandırmayı düşünüyoruz. Bursa’nın, Marmara’nın hatta Türkiye’nin sayılı tesislerinden biri olacak.” İfadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:17
Öğle 13:09
İkindi 16:51
Akşam 19:50
Yatsı 21:15
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P