banner201

banner177

banner207

Emir Sultan’da bitmeyen restorasyon çilesi

Bursa’nın tarihi Emirsultan Camii’sinde 2018’in başında başlayan restorasyon çalışmaları bölge halkı ve esnafını çileden çıkardı. Haziran ayı içerisinde tamamen kapanma noktasına gelen cami ve türbe için Bursa milletvekilleri Osman Mesten ve Mustafa Esgin’le birlikte Vali Yakup Canbolat devreye girerken, Emir Sultan’ın manevi atmosferi bir buçuk yıllık süreçte restorasyon engeline takıldı.

ÖZEL HABER 08.07.2019, 08:57
Emir Sultan’da bitmeyen restorasyon çilesi

Bursa’da inanç turizminin en önemli noktalarından biri olan Emir Sultan Camii’nde uzayan restorasyon halkı ve esnafı mağdur ettiği gibi Bursa turizmini de büyük zarara uğrattı. Çalışmalar 2018’in Ocak ayında başlarken yüklenici firmanın yılsonuna kadar süresi bulunuyor.

KOMPLE KAPATACAKLARDI!

Konu ile ilgili Bursahaberdar’a açıklamalarda bulunan Mahalle Muhtarı Yusuf Ziya Aydınlı, caminin kapanma noktasına geldiğini ve yaşanan süreci şu sözlerle anlattı, “Haziran ayı içerisinde cami ve türbe restorasyon nedeniyle komple kapanıyordu. Bununla ilgili itirazlar oldu ve Vali Yakup Canbolat devreye girdi ve tamamen kapanmasının önüne geçilmiş oldu. Şu anda türbe kısmı açık ancak Caminin içi ve avlusunun bir bölümü tadilat nedeniyle kapalı bulunuyor. Namaz vakitlerinde avluda yer alan bölümlerde namaz kılınıyor. Bursa denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olan Emir Sultan Camii ve Türbesi’nde 2018 Ocak ayında başlayan restorasyon çalışması hala devam ediyor. 1 buçuk yılı aşkın süredir sadece dış cephede restorasyon yapıldı. İç kısmına daha yeni geçildi.”

 “BİR KAÇ KİŞİYLE İŞ Mİ OLUR ?”

Bölge esnafı ise bu durumdan en büyük mağduriyetini kendilerinin yaşadıklarını, büyük bir sorumsuzluğun burada gözler önüne serildiğinden şikayetçi olduklarını dile getirdiler. İsmini vermek istemeyen bölge esnafı ise, “Burada iki Ramazan geçti. Bu  zamana kadar çalışmalar birkaç kişiyle veya hiç olmuyordu. Böylesine önemli ve büyük bir yerde bir iki işçi ile restorasyon olur mu? En azından geceleri de çalışarak bu süreç daha da kısaltılamaz mı?” ifadelerinin kullandı. 

“MANEVİ RUHU BİTİRDİLER”

Emir Sultan Camii cemaatinden bir vatandaş ise duruma şu sözlerle tepki gösterdi, “Çok kısa bir sürede yapılması geren tadilat 2 senedir yapılamıyor. Cemaat tahtaların arasında namaz kılmaya çalışıyor. Cumaların, Ramazanların özel günlerin burada ayrı bir maneviyatı vardı. Bu manevi hava 2 senede adeta yok oldu. Buranın ruhunu bitirdiler, ziyarete gelenlerin sayısı yüzde 90 düştü, turlar düzenlenmiyor. Önceden meydandaki işletmelerde boş yer bulunamıyordu şuan hepsi boş. Esnaf şu anda bitmiş durumda. Böyle rezillik olmaz. Bu çalışmayı neden yaptılar anlamış değilim tadilata gerek yoktu.” ifadelerini kullandı.

SORULAR CEVAPSIZ KALDI

Yılsonuna kadar restorasyonun tamamlanması için süresi bulunan yüklenici firma “Rast Madencilik Taşımacılık İnşaat Enerji Petrol Tic. San. A.Ş” hakkında restorasyon çalışmaların bir buçuk yıllık süreçte çok yavaş ilerlediği zaman zaman ise durma noktasına geldiği yönündeki eleştirilerle hedef haline gelirken, Şantiye Şefi Mimar Mesut Mustafa Bursahaberdar’ın  çalışan işçi sayısı ve benzeri konulardaki sorularını yanıtsız bıraktı. Bu da vatandaşların firma ile ilgili eleştirilerinin önemli ölçüde doğru olduğunu gözler önüne serdi. Restorasyonu süren caminin içerisinden görüntü alınmasına da izin verilmedi. Firmanın restorasyonu tamamlaması için yıl sonuna kadar süresi bulunuyor.  

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:11
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P