banner177

banner193

Emlakçılar krize direniyor!

Haksız rekabet, kriz ve zamlarla boğuşan küçük esnaflar; zor zamanlar yaşıyor. Alternatif Gayrimenkul’ün sahibi İdris Yıldız, uzun vadeli yatırımların Bursa’da kazandıracağını, Bursa’da kira fiyatlarının gerçek bedellerini üzerinde olduğunu, özellikle Bursa’nın batısının TEKNOSAB ile birlikte daha değer kazanacağını ve sektördeki son durumu Bursahaberdar’a anlattı. Yıldız, sektördeki daralma ile birlikte işlerinin yavaşladığını ve kaçak yollarla çalışan kişilerin sektöre zarar verdiğini ifade ederek; yabancı sermayeli çok uluslu şirketlerin gerekli düzeyde denetlenmediğini tüm bunların haksız rekabete yol açtığını açıkladı.

ÖZEL HABER 24.10.2019, 12:04 24.10.2019, 12:21
Emlakçılar krize direniyor!

ÖZEL HABER : SERCAN GÜLER

Gayrimenkul danışmanı İdris Yıldız, Bursa Alternatif Gayrimenkul firmasını 2011 yılında kurduğunu, yaklaşık 12 yıldır sektörün içinde hizmet verdiğini söyledi. Firma olarak gayrimenkul yatırımı, danışmanlık, gayrimenkul pazarlama ve yatırım işi yaptıklarını, Güncel piyasa bilgileri doğrultusunda gelişen sektörle beraber, müşterilerine doğru sunumlar yaparak kazançlı yatırımlar yaptırdıklarını ifade etti. İşlerinin aslında kolay olmadığını dile getiren Yıldız,  paraya yön vermek, iyi değerlendirmek ve müşterilerine  karşı mahçup olmamak gibi büyük sorumlulukları olduğunu hiç bir zaman balon şişirilmiş fiyatların olduğu bölgelere girmediklerini ayakları yere basan gerçek piyasa değerinde olan gelişmiş bölgelere yatırım yaptıklarını Bursahaberdar’a anlattı.     

“AYAKTA KALMALARI ZORLAŞTI”      

 Yıldız, gayrimenkul sektöründeki son durumu değerlendirdi. Kredi faizlerinin son 1 yıldır yüksek olduğundan dolayı konut satışları epey yavaşlamıştı faiz oranlarındaki düşüş ile birlikte son bir aydır sektörde canlanma olduğunu biriken konut stokunun azda olsa azalmaya başladığını vurguladı. Vatandaşın şu anda düşük fiyatlı veya orta segmentteki konutları tercih ettiğini yüksek fiyatlı konut satışının daha az olduğunu, inşaat şirketleri daha önce yapmış oldukları projelerdeki konutlarını satmak için büyük bir çaba harcadığını ,yeni projeler içinse artan inşaat maliyetleri yüzünden biraz düşündüklerini belirtti. Öte yandan küçük ölçekli müteahhitlerin günümüz şartlarında ayakta kalması ve yeni projelerde yer almasının her geçen gün zorlaştığını altını çizerek gündeme dair açıklamalarda bulundu.

FİYATI ALICI BELİRLİYOR

Arazi satışlarındaki son durumu aktaran Yıldız, “Arazi satışlarında da bir yıldır yavaşlama görüyoruz.  Yatırım amaçlı alınan arazi sayısında az olsa da düşüş yaşandı. Fakat son aylarda yaşanan faiz düşüşleri ve teşvikler piyasada canlılık oluşturdu. Satışlarda da belirgin bir artış yaşanıyor. Piyasada satıcının belirlediği fiyattan çok ciddi alıcıların verdiği fiyatlar arazilerin değerini belirliyor.” dedi.

UZUN VADELİ YATIRIMLAR KAZANDIRIR

Uzun vadeli yatırımların Bursa’da kazandıracağını ifade eden Yıldız, “Bursa 4 milyona yaklaşan nüfusu, gelişen sanayisi, nitelikli tarımı Uludağ’ı, denizi, tarihi ile beraber Bursa’nın önünün çok açık olduğunu, uzun vadeli yatırımların her zaman Bursa’da yatırımcısına kazandıracaktır.” açıklamasında bulundu. Yıldız, ayrıca  Bursa’nın yeni yapılan İstanbul İzmir Otoyolu  ile çok büyük değer kazandığını, bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının tavan yaptığını, Büyükşehir ve diğer belediyelerin yapmış oldukları yatırım ve çalışmalarla yatırımcıyı cezbettiğini belirtti. Ülkenin her bölgesinden yatırımcının bölgede yatırım yaptığını büyük şirketlerin yanı sıra orta ve küçük ölçekli yatırımcıda çok büyük arazi arsa alımları yaptıklarını söyledi.

BURSA’NIN BATISI DAHA DEĞERLİ

Yatırımlara bakıldığında Bursa’nın batısının daha da değer kazanacağını özellikle TEKNOSAB’ın bölgeyi hareketlendirdiğini belirten Yıldız, bölgede gelinen aşamayı şöyle anlattı, “TEKNOSAB ile birlikte şehrin batısı daha da değer kazanacak. Şu anda sanayi bölgesinin alt yapısı tamamlanıyor, 2020’de üst yapısına başlanırsa, 2020 yılından sonra bölgenin kaderi değişecek. Nilüfer- Karacabey sınırında özellikle; Badırga, İkizce, Orhaniye, Taşpınar, Hürriyet, Muratlı, Karakoca, İnkaya, Subaşı gibi köyler daha ön planda diyebiliriz. TEKNOSAB ile birlikte yeni kurulacak uydu kentlerin batı bölgesine çok fazla değer katacak. Ayrıca batı bölgesinde kalan Akçalar, Hasanağa, Kayapa bölgelerinde yoğunluk olarak konut fiyatlarında da büyük artışlar yaşanacak.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YANLIŞLAR YAPILDI

Bursa’nın yanlışlarından bir tanesinin de kentsel dönüşüm olduğunu kentsel dönüşümün Bursa’da planlı yapılmadığı ve mağduriyetlerin yaşandığını kaydeden Yıldız, yerel yönetimlere eleştirilerde bulunarak şunları söyledi; “ Yerel yönetimler bir bölgeyi dönüşüme aldığı zaman dönüşüm yapılacağı konut sayısı kadar konut stoku bulundurması gerekiyor. Konut stoku olmadan yapılan dönüşümlerde, yıkılan evde yaşayan vatandaşlar kiraya çıkıyor. Fazla talep sebebiyle kira fiyatları hızla bu sebepten yükseldi. Kentsel dönüşümün şehrin tüm katılımı ile planlanmalı ve her kesimin görüşünün alınması gerekir. Ben bir bölgeyi dönüşüme soktum deyip insanları mağdur ederek yapılacak planlamanın başarılı olması mümkün değildir. Ayrıca halen 3-4 yıldır bitirilemeyen dönüşüm projeleri olduğunu ve buradaki vatandaşın çok büyük sıkıntılar çektiği unutulmamalıdır.”

KİRA FİYATLARI GERÇEK BEDELİN ÜSTÜNDE

Kentsel dönüşümde yapılan yanlışların kira fiyatlarını etkilediğine vurgu yapan Yıldız, Bursa’daki kira bedellerinin gerçek bedellerinin çok üstünde olduğunun altını çizdi. Yıldız, “Bursa’nın güzide yerlerinde fiyatlar aşırı yüksek. Öte yandan demiryolu altı diye bilinen daha eski ve çarpık yapılaşmanın yüksek olduğu bölgelerde bile kira fiyatlarında büyük artış yaşandı.  Kentsel dönüşüm, mülteciler ve hızlı göçten dolayı kiralar gerçek bedelin üstünde. Orta gelir grubunda yer alan vatandaşlar ülkemize gelen mülteci kardeşlerimizden dolayı yeni yapıların olduğu mahallelere taşındı. Bu sebeple talepten dolayı yeni yapıların olduğu bölgelerde, evleri kentsel dönüşüme girmiş vatandaşlarında talepleri  de eklenince kira fiyatların büyük artışlar yaşandı.”

YENİ PROJELERİ İYİ PLANMALI

“Yeni yapılacak olan şehir planlarının ve yatırımların çok iyi analiz edilmesi,deprem bölgesinde olan bölgemiz için sağlıklı depreme hazır evler,deprem toplanma alanları,yesil alanlar ve güvenli yaşam alanları inşaa edilmeli..Doğayla barışık doğayı kirletmeden temiz hava alanları içerinde sanayii alanları planlanmalıdır.

KAÇAK EMLAKÇILAR ZARAR VERİYOR

Son gelen zamların yanı sıra konut ve arsa ilanı vermek için kullanılan internet sitelerinin aylık ilan ücretlerine gelen zamların esnafı zor durumda bıraktığını da ifade eden Yıldız, yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle anlattı, “Satışlarımızın azaldığı şu zamanlarda maliyetlerimiz hızla artıyor. Çok büyük rakamlarla internet sitelerine ilan vermek zorunda kalıyoruz, sektör şuan neredeyse bir firmanın tekelinde ve istediği fiyatı uyguluyor, bu da küçük çaplı emlakçılar için oldukça fazla maliyet yaratıyor. Meslek değiştiren esnaf arkadaşlarımızın sayısında büyük artış yaşanıyor. Bazı emlakçılar birleşerek tek bir ofis üzerinden çalışıyorlar. Emlakçılar ayakçı oldu. Bir dükkanda bir yasal emlakçı bulunurken diğer kişiler kaçak olarak çalışıyor. Bunun ekonomiye zararı olduğu gibi sektörümüze de büyük zararı var.  Vergisini düzenli ödeyip, kirasını veren emlakçılar kaçak yollarla çalışan ayakçılarla haksız bir rekabet içinde piyasada ayakta kalmaya çalışıyor.”

KAÇAK EMLAKÇILAR DENETLENMİYOR

Büyük gayrimenkul şirketlerinde yeterli denetimlerin yapılmadığına denetim eksikliğinin bir çok sorunu da beraberinde getirdiğini kaydeden Yıldız, son olarak şu eleştirilerde bulundu; “Büyük şirketlerde çok sayıda gayrimenkul danışmanı çalışıyor. Türkiye’de iş yapan yabancı gayrimenkul şirketlerinin İsim haklarından tutun çalışanlarından aldığı ücretlere kadar çok büyük paralar kazanıyor. Yabancı Kurumsal firmalar esnaflığı da bitiriyor. ”Esnaf anlayışıyla müşterilerine hizmet vermeye çalıştıklarını alıcı satıcı ve emlakçının da kazandığı doğru düzgün bir alışveriş yaptıklarını belirtti. Piyasanın içinde emlakçı galerici gibi isimlerle bir çok dolandırıcının olduğunu, müşterilerin esnaf odasına kaydı ve yetki belgesi olmayan, yetkisiz kişilerden alışveriş yapmamaları konusunda uyarıyoruz. Eskiden bu konularda çok mağduriyetler yaşandı.  Yanlış bilgi ve belgelerle çok kişi maalesef dolandırıldı.  Son olarak halkımıza emlak ofisleri olan meslektaşlarımızdan çekinmemelerini her konuda ücretsiz danışabileceklerini, mesleğini iyi yapan herkes ile çalışabileceklerini belirtmek istiyorum dedi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:04
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:27
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P