banner204

banner177

banner193

banner205

Türkiye’nin tek makas üreticisi Çağlayan Makas! Kalitesiyle dünyaya açılmayı hedefliyor

Çağlayan Makas, 1953 senesinde Refik Çağlayan tarafından Altıparmak Caddesi’nin üst sokağı olan Yahudilik bölgesi olarak bilinen bölgede 20 metre kare dükkanda el emeğiyle dövme çelikten makas üretimine başladı. Refik Çağlayan’ın oğlu Sami Çağlayan 1958 yılında 10 yaşındayken babasının yanında çalışmaya başladı. Babasının ustalığını ve zanaatını günümüzde başarıyla sürdüren Sami Çağlayan,  Çağlayan Makas’ın sorumluluğunu omuzlarına alan oğulları Yusuf ve Mesut Çağlayan ile birlikte Türkiye’nin tek makas üreticisi ünvanıyla üretimine devam ediyor.  Yüzde 85’i yurtdışından ihraç edilen makas sektöründe seri üretime geçmeyi hedefleyen Çağlayan Makas, ihracatın önünü keserek paramızın ülkemizde kalması için tüm gücüyle çalışıyor.

ÖZEL HABER 26.09.2019, 17:07 30.09.2019, 17:55
Türkiye’nin tek makas üreticisi Çağlayan Makas! Kalitesiyle dünyaya açılmayı hedefliyor

ÖZEL HABER- SERCAN GÜLER

Çağlayan Makas’ın kurucusu Refik Çağlayan’ın torunu Yusuf Çağlayan, Çağlayan Makas’ın kuruluş hikâyesini Bursahaberdar’a anlattı; “1953 yılında Altıparmak Caddesi’nin üst sokağında halk arasında yahudilik denilen bölgede 20 metrekarelik bir dükkanda dedem Refik Çağlayan dövme çelikten makas yapmaya başlamış. Makasın büyük bir ihtiyaç olduğunu daha fazla üretmeleri gerektiğini anlamış. Refik Usta bunu da yapar mısın? denildiğinde yaparım demiş. Demiri döverek el emeğiyle bir kaportacı makası üretimine başlamış. Daha sonra da bunun tabaka kesme makasını yapmış. Zamanla çeliğe şekil vererek kendini bu alanda geliştirmiş.  Sektörel olarak havalandırmacılar, sobacılar, çatı ve olukçulara devamlı olarak farklı farklı makaslar üretmeye başlamışlar.”

1971’DE İZMİR FUARINA ÇAĞLAYAN İMZASI!

Yıllar boyunca el emeğiyle makas üretimini sürdüren Refik Çağlayan ve 10 yaşından bu güne babasının yanında makas ustası olan Sami Çağlayai 1971’de Çağlayan Makas’ın kurumsallaşması yolunda ilk adımı İzmir Fuarında attıklarını  anlatan torun Yusuf Çağlayan, “Çağlayan Makas, 1971 yılında İzmir Fuar Alanı’na Çağlayan Makas’ın reklamını yapmak ve tanıtmak için stant kurarlar. O zamanlar Ali Durmaz, Baykal Makina, Tiryakioğlu Makina, Şahinler Makine,  İzmir Fuar Alanı’nda yan yana yer alırlar. 1971 yılı Çağlayan Makas’ın en önemli yıllarından biri olur ve markalaşma süreci daha da hız kazanır.”  

REFİK ÇAĞLAYAN’IN VASİYETİ FUAR OLDU

1971 senesinden 2011 yılına kadar Çağlayan Makas hiçbir fuara katılmazken, Yusuf Çağlayan dedesi Refik Çağlayan’ın 2011 yılında vefat etmeden önce ki vasiyetini şu sözlerle anlattı, “Dedemin başında refakatçi olarak dururken, dedi ki; ‘Evlat, sen hemen bir fuara katıl’ tamam dede dedim.  Hasta olmasına rağmen dedem bana bunu söylüyor…  Sabah olduğunda hemen TÜYAP ile iletişime geçtim. En yakın zamanda gerçekleşecek fuarda Çağlayan Makas olarak bulunmak istediğimizi belirttik. On beş, yirmi günlük süre içerisinde katalog çalışması ve stantlar yaptık fuar hazırlığımızı tamamladık. 1971’den 2011 yılına kadar Çağlayan Makas hiçbir fuara katılmamış. 2011 Kalıp Avrasya Fuarı ile biz bu geleneği bozduk ve bizim için 40 yıl aradan sonra ikinci bir dönüm noktası oldu.”

“BU FUARLAR 40 YILDA BİR OLUYOR”

Dedesinin vasiyeti üzerine 40 yıl aradan sonra katıldıkları fuarda başından geçenleri aktaran Yusuf Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü, “Fuarda bizi ziyaret edenler arasında Ermetal’in sahibi Fahrettin Gülener’de vardı. Bursa’mızın eski duayenlerinden, değerli bir büyüğümüz… Velhasıl dedem Refik Çağlayan’ı fuar alanında görünce, duygulandı. ‘Refik Baba sen neredesin? Çağlayan Makas daha var mı?’ dedi.   Bende orada ister istemez söze katıldım dedim ki, ‘Fahrettin amca, bu fuarlar her zaman olmuyor 40 yılda bir oluyor.’  Benim dedem 1971 yılında fuara katılmış, sene 2011 biz yine fuardayız. Bu anlamda 2011 yılı Çağlayan Makas’ın yeni bir atılım yılı oldu.”

BİRÇOK FİRMAYA TEDARİKTE BULUNUYOR

Çağlayan Makas’ın metal kesme makası yaparak işe başladığını ifade eden Çağlayan, “Bizler bu işe metal kesme makaslarıyla başladığımız için bu alanda kendimizi geliştirdik. İnşaat, otomotiv  ve tekstil sektörü başta olmak üzere bir çok sektöre hitap ediyoruz. Sanayinin önde gelen kurumsal firmalarının ihtiyaçlarına da tedarik anlamında cevap vermenin yanı sıra; metal işleme makinalarının satış ve pazarlama bayiliğini de üstleniyoruz. Bursa’nın önde gelen markaları;  Şahinler Makina, Isıtan Makina, CK Emsa Makina, LFSS Makina, Tuğra Makina ile de işbirliği içerisinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Öte yandan aşındırma grubu dediğimiz grupta yer alan zımpara ve kesici taşların,  bayiliğini de Çağlayan Makas olarak sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 “İTHALATIN ÖNÜNÜ KESECEĞİZ”

Özeleştiride bulunarak 2011 yılına kadar kendi halinde üretimine devam eden firma olduklarını belirten Türkiye’nin tek makas üreticisi Çağlayan Makas’ın hedeflerine değinen Yusuf Çağlayan, “Uzun yıllar boyunca hiçbir yatırım yapılmamış. Sektörde beraber rekabet edeceğimiz başka bir firma olsaymış, bizi daha çok atağa kaldırabilirdi. Ancak rekabetin olmamasından dolayı olacak ki uzun yıllar yatırım yapmadan üretimimize devam etmişiz. 2011 yılı bu anlamda bizim için milat oldu. Daha farklı düşünmeye başladık. Sürekli yol alıyoruz, yurtdışından ithal edilen makasların önünü kesmeye çalışacağız. Amerika’nın makas anlamında dünyaca ünlü markaları var, bunlar ucuz iş gücünden dolayı Çin’de imalatı yapılıp, onların markası adı altında Türkiye’ye geliyor. Bu girişlerin, ithalatın, en azından yüzde 20’ye yakını kesmeyi başarırsak bizim için başarı sayılacaktır.” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’NİN 81 İLİNDE BAYİ

“Türkiye’nin 81 ilindeki şehrin en büyük hırdavatçılarının hepsi bizim bayimiz. Makaslarımız profesyonel olduğu için ancak profesyonellere hitap ediyor.  Bu yüzden sirkülasyon hızlı değil.  Bunun yanı sıra herkesin kullanabileceği yeni ürünlerimizde çıktı.  Kısmetse Amerika’dan, Çin’den ithal edilen makaslar tarzında olacak ancak kalite ve özellik olarak onlardan üstün donanıma sahip olup, Türkiye piyasasında güzel sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz.”

YÜZDE YÜZ YERLİ

Makasların yüzde yüz yerli olduğuna ve yüzde 90’ının el yapımı olduğuna vurgu yapan Yusuf Çağlayan, “En kısa sürede Çağlayan Makas’ın garantisi altında, seri üretime geçip Türkiye iç piyasası ve yurtdışındaki piyasaya da hakim olmak için tüm gücümüzle çalışacağız. Bizim makaslarımız en çok şantiyelerde kullanılıyor. 30 yıl önceki makas kullanımı ile şuan ki kullanım arasında büyük farklar var. Teknoloji ile birlikte bazı alanlarda ürünlerimize bağlı ihtiyaç azalsa da, Çağlayan Makas olarak bizlerde gelişen teknoloji ile birlikte yeni doğan ihtiyaçlara yönelik kendimizi geliştirerek, ürün çeşitliliğimizi arttırıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“ROTASINI ÇİZEMEDİĞİN YER SENİN DEĞİLDİR”

Çağlayan Makas’ın bu güne kadar büyümek adına adım atmamasından bahseden Yusuf Çağlayan hedeflerini şöyle anlattı, “Çok güzel ve özel projelerimiz var. Seri bir üretim ağı kurulduğu zaman hem istihdam anlamında hem de ithalat, ihracat anlamında Bursa ve Türkiye’ye değer katmak için bundan sonraki süreçte daha çok gayret göstereceğiz. Türkiye’nin tek makas üretici olan Çağlayan Makas markasını tüm dünyaya tanıtmak için çalışacağız.  Satış ağı ve sipariş adetleri arttığında seri üretim ile birlikte fiyatlarımızda da esneklik o zaman söz konusu olacak. Çünkü, şuan ürünlerimizin yüzde 90’nı el emeğiyle üretiliyor.  Rotasını çizemediğin yer senin değildir. Refik Çağlayan’ın kurduğu Çağlayan Makas markasını,  babamız Sami Çağlayan’ın yeteneğini ve tecrübesini teknoloji ile birleştirerek Türkiye’ye katma değer sağlayacak ürünler üretmeye devam etmek için çalışıyoruz. Allah Türkiye Cumhuriyeti’ne zeval vermesin, tüm sanayicilerimize ve üretimin tüm paydaşlarına başarılar diliyorum.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P