ABD’de Chicago Çocuk Hastanesi tarafından yapılan yeni bir çalışmada okul öncesi dönemden 12. sınıfa kadar 32 binden fazla çocuğun uzaktan öğrenme sırasında ne kadar başarılı oldukları değerlendirdi. Sonuçlarda akıl sağlığı endişesi bulunan çocukların oranında endişe verici artışlar görüldü. Yalnız olduklarını söyleyen çocukların oranı, bir yıl içinde  kapanmadan önceki oranlara kıyasla yüzde 28'den fazla arttı.

ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL SAĞLIK PROBLEMLERİ PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE YÜZDE 30 ARTTI

JAMA Network Open'da yayınlanan araştırmaya göre, çocukların yüzde 44’ü pandemiden önce ebeveynleri ile iyi ilişkilere sahipti  ve 'çok azı' okulları kapanmadan önce zihinsel sağlık sorunları belirtileri gösterdi.  Ancak, çalışmanın yazarlarının bildirdiğine göre, öğrenciler dersleri bilgisayar ekranlarında izlemek için evde kalınca durum büyük ölçüde değişti. Daha önce mutlu olan çocukların yüzde 30’unun okulları kapalıyken daha öfkeli oldukları, depresyona girdikleri ya da yalnız kaldığı belirtildi. Bununla birlikte, çocukların yaklaşık üçte ikisinin salgın öncesi yaşıtlarıyla iyi ilişkiler kurduğu, ancak pandeminin ardından bu oranının  yüzde 47’ye düştüğü aktarıldı.  Araştırmanın başyazarı Dr Tali Raviv, “'Bu süre zarfında politika yapıcıların ve  halkın gençlerin ruh sağlığı sorunlarına daha fazla dikkat etmesi, kaynakların uygun şekilde tahsis edilmesine  ve okullar yeniden açılmaya başladığında öğrencilerin refahını desteklemeye yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

YOKSUL YA DA AZINLIK KÖKENLİ AİLELERE SAHİP ÇOCUKLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Öte yandan, araştırmacılar, okulların açılmasının  bir yıllık aranın zihinsel sağlık sonuçlarını geri almak için yeterli olmayabileceği  konusunda uyardı. Bu durum özellikle ABD’de beyaz olmayan ya da daha yoksul çocuklarda özellikle endişe verici olduğu ifade edildi. Çalışmaya göre, siyah öğrenciler arasında kaygı oranları, pandemi öncesi yüzde 8,7 iken, okul kapanmalarından sonra yüzde 15, 2'ye yükseldi.  Ayrıca, bu dönemde üç kat daha fazla sayıda siyahi çocuk “tedirgin veya kızgın” olarak tanımlandı ve depresyon oranları da iki kattan fazla artarak yüzde 8,2'ye çıktı. Hispanik öğrenciler arasında da kaygı oranları yüzde 10,6'dan yüzde 17,8'e yükselirken, tedirgin ve öfkeli olanların oranı üç kattan fazla artış gösterdi.

OKULLAR TOPLUM MERKEZİ OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELİ

Çalışmanın yazarlarından Dr. Kenneth Fox, “ Okullar, yiyecek, sağlık ve akıl sağlığı desteklerine ve hizmetlerine erişimin yanı sıra diğer koruma türlerine erişimi de sağlayan karşılayan önemli toplum merkezleridir. Okulların  bu ihtiyaçları karşılamayı durdurması, savunmasız durumdaki çocuklar için büyük bir risk yaratıyor. Okulların pandemi döneminde, halk sağlığı stratejilerinin uygulandığı  ve ailelere yenilikçi yollarla hizmet etmek için uyum sağlayabileceği toplum iyileştirme alanları olarak hizmet edeceklerini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Editör: Haber Merkezi