banner177

banner193

Erdoğan, "Trump'tan yaptırımın söz konusu olmayacağını duymuş olduk"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'da düzenlenen G20 zirvesi sonrası bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Sayın Trump da anlattı durumu, yaptırımın söz konusu olmayacağını Trump'tan duymuş olduk." ifadelerini kullandı

POLİTİKA 29.06.2019, 11:58
Erdoğan, "Trump'tan yaptırımın söz konusu olmayacağını duymuş olduk"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Japon makamlarına teşekkür ediyorum. Küresel konular etraflıca ele alındı. 2 gün boyunca muhataplarımızla güncel meseleler hakkında konuştuk. Küresel ekonomideki uluslararası işbirliğini artırmamız noktasında mutbakata vardık. Alt yapı reformlarının itici bir güç olduğu konusunda hemfikiriz. Küresel açıdan sürdürülebilir ve adil vergi konusunu değerlendirdik. Bu konuda uzlaşma temelli bir çözüm üretilmesi gerekiyor. G20 bildirisi geleceğe yön verecek bir bildiriye de imza attık.

Türkiye'nin mültecilerle ilgili çabalarını ifade ettik. Mülteciler için 37 milyar doları aşkın kaynak kullandık. Mültecilerle ilgili önyargılar giderilmedikçe minik yavrular dere kenarlarında ölmeye devam edecektir.

G20 ÜLKELERİ DAHA TUTARLI OLMALIDIR

Çok taraflı ticaret sistemine olan taahhüdümüzü koruyoruz. G20'deki en düşük emisyona sahip olan ülkelerden biri olarak üzerine düşeni yapıyoruz. İklim değişikliği konusunda hakkaniyetli yaklaşım olmalı. Dünya da hala 1 milyara yakın insan elektrikten mahrum yaşıyor. Bu acımasız tabloyu unutmamak gerek. G20 ülkeleri enerji konusunda daha tutarlı olmalıdır.

Terör örgütleri dünyanın her yerinde saldırılar düzenliyor. Teröristin kimliğinin hükmü yoktur. Terörist insanlığının düşmanıdır. Bu açıdan Suriye'de tutarsızlıklar yaşanıyor. PKK/YPG gibi örgütler bazı ülkeler tarafından el üstünde tutuluyor. FETÖ bazı batılı ülkeler tarafından kollanıyor.

BUNUN HESABINI SORMALIYIZ

Uluslararası toplum ırkçı saldırılardan ders çıkarmamıştır. Vatandaşlarını ırkçı saldırılarda kaybetmiş bir ülke olarak kaygılanıyoruz. Benzer durumların yaşanmaması için tepkimizi ortaya koyuyoruz. Bu hassasiyeti merhum Cemal Kaşıkçı cinayetinde de yaşadık. Cinayetin üstünün kapatılmasına izin vermedik. Kaşıkçı cinayetinin tüm yönleriyle aydınlığa kavuşturulması uluslararası toplumun öncelikli görevidir. Ayrıca Mursi'nin şehadeti de unutulmamalıdır. Mahkeme salonunda can çekişen Mursi'ye G20 ülkelerinden daha fazla destek beklerdik. Bu tür şüpheli ölümlerde adli tıp kontrolü gerekir. Bunun hesabını BM başta olmak üzere sormalıyız.

Eğer bu tür olaylar yapanın yanında kar kalırsa, dünya siyaseti açısında da geleceği tehlikelidir. Mısır'daki idam cezalarına ses çıkarılmıyor. Bu zirve sırasında Avrupalı liderler darbecilerin elini sıkmakta hiçbir beis görmemiştir. Uluslararası basının Mursi'nin şüpheli ölümünün üzerine gideceğini düşünüyorum.

Denetimin olmadığı sosyal medya mecrasında yalan haberler hızla yayılıyor. Siber saldırılar büyük şirketlerden devlet kurumlarına hatta seçimlere kadar her şeyi tehdit ediyor. Özgürlük güvenlik dengesi korunarak iletişim önlemleri almak şarttır.

Çocuk işçiliği, zorla çalıştırma, insan kaçaklığı konular hakkında taahhütte bulunduk.

Uzun süredir dünya 5'ten büyüktür diyerek, 5 ülkeye dünyayı teslim etmek doğru değildir. G20 ise bu konuda daha aktif olmalıdır. BM'deki reform ihtiyacını dile getiriyorum. 1. Dünya Harbi'nde kurulmuş bir kurumun sonsuza kadar devam etmesi düşünülemez. Küresel mesafelere adaletle yaklaşmak zorundayız.

Zirve vesilesi liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Küresel gündemin öne çıkan konuları dışında bölgesel meselelerde ele alındı. 2019 zirvesini başarıyla gerçekleştiren Japonya'yı tebrik ediyorum.

"YAPTIRIM SÖZ KONUSU DEĞİL"

S400'lerle ilgili konuda anlaşmamız bitmiştir. Olay teslimat sürecindedir. Böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz bize yakışmaz. Amerika'yla da Patriot konusunda bir adım atmıştık Obama döneminde. Kongre satışın gerçekleşmesine izin vermedi. Biz de en uygun seçeneği Rusya'da bulduk. Sayın Trump da anlattı durumu, yaptırımın söz konusu olmayacağını Trump'tan duymuş olduk. Serbest piyasa ekonomisinin olduğu bir dünyada adımlarımızı atacağız.

"GEREKEN TARAFIMIZDAN YAPILDI"

S400'lerle ilgili kesin bir tarih yok ama Temmuz ayının ilk yarısında teslimat yapılacaktır diye düşünüyorum. Gözlem noktalarına bir rejim tarafından saldırı oldu. Bu saldırılar esnasında bir askerimiz şehit oldu. Gereken tarafımızdan yapıldı. Şu anda bir sukunet söz konusu. Bir daha olmaması gerekir. Bu gözlem kulelerinin varlığı İdlib'in korunmasıdır.

Amerika ile Suriye konusunu görüştük. Askerlerin tamamen terk etmesi konusunu gündeme getirdi. Koalisyon güçleriyle beraber Amerika'nın bölgede olduğunu görmemek mümkün değil. Rusya'yla durumumuz çok daha farklı. Süreçler birbiri ile haberli olarak devam etmiştir. Münbiç''in işgalcilerden kurtarılması Amerika ile atılacak bir adımdır. Belirlenen tarihlerde Münbiç temizlenmedi. Suriye'de bu konuda adımların atılıp, bölgenin gerçek sahiplerine bırakılması gerekir. Bu bölge güvenli bölge haline gelsin ve Batılı ülkelerin desteğiyle orada yapılacak konutlara Suriyelileri yerleştirelim. Bunları anlattık Batılı ülkelere.

Kaşıkçı'nın öldürülmesi esnasındaki kayıtları dinledim. Bu kayıtları İstihbarat Teşkilatımız dinletti. İlk etapta Türkiye'ye gönderilen 15 kişidir. Bu kadar açık. Belgeler kayıtlar ortada, onların hepsini ortaya çıkarması lazım.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P