banner177

banner193

Vatandaşlık verilen Suriyeli sayısı! Ne kadarı geri dönecek?

POLİTİKA 02.08.2019, 18:13 02.08.2019, 18:18
Vatandaşlık verilen Suriyeli sayısı! Ne kadarı geri dönecek?

Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüşlerinin nasıl olacağının sorulması üzerine Soylu, “Kendileri ile yaptığımız mülakatlarda, araştırma ve anketlerde orası güvenli olduğu andan itibaren ben dönerim diyenlerin oranı yüzde 65-70 civarında. Ama ben orada kelebek etkisinin de yaşanacağının oranın daha da artacağını düşünüyorum. Ama bir kısmının vatandaşlık bir kısmının ise ikametgah vasıtasıyla Türkiye’de kalmasının o saatten sonra sorun yaşatacağını düşünmüyorum” diye konuştu. 


Kaç Suriyelinin Türkiye vatandaşlığına geçtiği sorusunu cevaplayan Soylu, “Çocuklar da dahil 92 bin 280. Bunların da büyük bir bölümü öğretmen, mühendis gibi nitelikli kendi hayatını kurabilecek kişiler” cevabını verdi. 

Türkiye’ye gelen Suriyelilerin hangi bölgelerden geldiğinin sorulması üzerine Soylu, “Yüzde 64 Halep’ten gelmiş, yüzde 8’i İdlib, yüzde 8 Haseke, yüzde 5 Rakka, yüzde 5 Deyrizor, yüzde 5 yüzde 4 Hama, yüzde 4 Şam yüzde 2 si Humus yüzde 17 PYD'nin kontrol ettiği yerden. Yüzde 66 rejimin kontrol ettiği yerler yüzde 8 muhalefetin kontrol ettiği yerler yüzde 9 da Türkiye'nin kontrol ettiği yerler yani Fırat Kalkanı Harekatı” şeklinde cevap verdi. 


“Okullaşma oranı 61,69” 
Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Ülkemizde; Ocak 2019 itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü verileriyle eğitim çağındaki Suriyeli çocuk sayısı 1 milyon 47 bin 536’dır. Bunların okullaşma oranı, ortalama yüzde 61,69; ilkokullardaki okullaşma oranı yüzde 96,3’tür. Bir karşılaştırma olması için ifade edeyim, mülteciler için dünya genelinde ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 61’dir. Yani biz, göçmenleri sadece içeri alıp bırakmıyoruz. Yüzde 50’si 18 yaşın altında olan, savaş ve şiddet koşullarından travmatik deneyimler yaşayarak Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin eğitim sistemine dahil olmaları konusunda çok başarılı çalışmalar yapıyoruz

Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Düzensiz göçte 2017 yılında 175 bin 752 düzensiz göçmen yakaladık, 2018’de bu sayı 268 bin kişi oldu ve bu yıl, 29 Temmuz itibarıyla 177 bin 654 rakamındayız. Yani, 2017’yi geçtik. 300 bini de aşacağız, öyle gözüküyor. Konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi bu işin başından beri ama özellikle son aylarda, göç konusunda bir bilgi kirliliği, üzülerek söyleyeyim iftira furyasıyla karşı karşıyayız. Suriyelilerin devletten maaş aldığı, hastanelerde öncelikli bakıldığı, Suriyeli öğrencilere devletten bin 200 TL burs verildiği, TOKİ’den bedava ev verildiği, üniversitelere sınavsız kabul edildikleri, araçlarında MTV’den muaf oldukları, Suriyelilerin devlet memurluğuna alındığı, özellikle seçim dönemlerinde Suriyelilerin gelişigüzel vatandaş yapıldığı gibi pek çok asılsız iddia ile karşı karşıya kalıyoruz. Hatta Konya’da bir Suriyeli kişiye ait bedelsiz bir su faturası sosyal medyada konu oldu. İşin aslı sonradan ortaya çıktı. faturanın altında 'kullanım miktarı düşük olduğundan su kullanımının faturalandırılmadığı' ibaresi olduğu anlaşıldı. Kullanım miktarı az olunca herkese yapılan bir uygulama. Yine özellikle son günlerde geri göndermeyle ilgili bir karalama kampanyasıyla karşı karşıyayız. Türkiye'nin bu konuda bir strateji değişikliği olduğu ve insanları ölüme geri gönderdiği tezi üzerinden birtakım haberler çıkıyor. Özellikle Amerika’da yaşayan Suriyeli bir karikatüristin çizdiği provokatif bir çizim üzerinden başlayan bir kampanyayı da hepimiz biliyoruz. Bu tabloya bakınca benim gördüğüm şudur: Türkiye bir istikrar mücadelesi veriyor, terörle mücadele veriyor ve başarılı oluyor. Ancak bunun karşısında dünyada da istikrarsızlığa sebep olduğu bilinen hassas bir konu olan göç üzerinden sarsılmaya çalışılıyor. Fitneye müsait, insanların birbirine düşmesine müsait olan bir konu ve bu konu kolaylıkla istismar edilebilme alanına sahip. Bu son dönemdeki yalan ve iftira politikası sadece göç politikamızı hedef almıyor. Özellikle sınırlarımızın ötesinde yürüttüğümüz terör operasyonlarını hedef alıyor. Garip bir şekilde dün Suriyelileri almamızı eleştirenler, bugün geri göndermiyor olmamıza rağmen bu alanda bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bizim bu noktadaki çizgimiz ve duruşumuz nettir. Biz bu meseleye ensar-muhacir anlayışıyla yaklaştık, halen de bu bakışımızı sürdürüyoruz ve şunun bilinmesini isterim ki Türkiye’nin göç yönetimi politikasının ana eksenini, ensar-muhacır anlayışımız oluşturmaktadır ve bizim buradan herhangi bir şekilde sarfınazar etmemiz söz konusu değildir. Önümüzdeki süreçteki politikamızda tek değişiklik, vatandaşlarımıza, kamuoyuna daha fazla bilgilendirme yapmak olacaktır. İstanbul özelinde de yaptığımız, kimseyi geldiği ülkeye göndermek değildir. Sadece İstanbul’da bir yığılmanın önüne geçebilmek için, Suriyeli kardeşlerimizin, kayıt oldukları şehirlerde ikametini temin etmeye çalışmaktır ki bu da zaten olması gereken bir şeydir. Önümüzdeki süreçte, iftira ve yalanlara fırsat bırakmamayı hedefliyoruz.” 

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P