banner201

banner177

banner193

MASKE KULLANIMINDAN KAYNAKLI OLUŞAN CİLT SORUNLARINA DİKKAT!

• Covid-19 yayılımının engellenmesi konusunda maske takmanın önemini vurgulayan Özel Esentepe Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Aycan Özden Sezgin, maskelerin neden olabileceği cilt sorunlarına karşı çözüm önerilerini paylaştı.

SAĞLIK 08.09.2020, 12:16
MASKE KULLANIMINDAN KAYNAKLI OLUŞAN CİLT SORUNLARINA DİKKAT!

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadelede maske takmak büyük rol oynamaktadır. Kavuran sıcak havalarda ise maske kullanımı; terleme, tahriş ve yüzde oluşan yüksek nem nedeniyle, bireyler için cilt sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir.

Covid-19 yayılımının engellenmesi konusunda maske takmanın önemini vurgulayan Özel Esentepe Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Aycan Özden Sezgin, “Maskeler bizi virüsten korurken, özellikle sıcak havalarda cilt sorunlarına da neden olabiliyor. Ayrıca sıcak ve nemli havalarda maske kullanımı, ciltte de akne veya renk değişiklikleri gibi sorunlara sebebiyet verebiliyor. Yapılabilecek birkaç önleyici tedbirle bu sorunların önüne geçmek mümkün” dedi.

Akne oluşumuna yol açıyor

Uzm. Dr. Aycan Özden Sezgin, “Özellikle yağlı ciltlerde terlemenin etkisiyle yağ salgısının artması nedeniyle gözenekler tıkanabiliyor ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlıyor. Bu olumsuz etkiyi en aza indirmek adına maskenizi gün içerisinde sık sık değiştirin ve yüzünüzü günde 2 defa cildinize uygun bir temizlik ürünüyle yıkayın. Bunlara ek olarak, haftada bir kere peeling uygulanması, cildinizdeki gözeneklerin tıkanma ihtimalini azaltmaktadır” şeklinde konuştu.

Herhangi bir şikâyet durumunda uzmana görünmekte fayda var

Maske kullanımının yüzde oluşan sıcaklık artışına da neden olduğunu söyleyen Dr. Aycan Özden Sezgin, “Yüzde artan sıcaklık halk arasında gül hastalığı olarak da bilinen rozasea hastalığını tetikler. Yüzde kızarıklıklar ve sivilceler oluşabiliyor. Bu etkilerin önüne geçebilmek için günün sıcak saatlerinde dışarı çıkmamaya çalışın. Baharatlı yiyecekler, asitli içecekler ve alkolden uzaklaşın” dedi.

Maske altında kalan bölgelerde kaşıntı, pullanma ve kızarıklıkların da oluşabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Sezgin şöyle devam etti: “Bu belirtiler halk arasında yağlı egzama olarak bilinen “Seboreik Dermatit” hastalığına işaret eder. Bireyin şikayetlerinin geçmemesi halinde bir uzmana danışmakta fayda var.”

Alerjisi olanlar cilt temasının önüne geçebilir

Maske kumaşına karşı alerjisi olan bireylerde alerjik reaksiyonun gelişebildiğini vurgulayan Sezgin, “Evde pamuklu kumaştan oluşan bir maske yapın ve bunun üzerine normal maskenizi takmayı deneyin. Bu şekilde normal maskenin cildinize direk temasını engellemiş olur ve alerji reaksiyonu büyük oranda engellemiş olursunuz” şeklinde konuştu.

Ciltte renk değişimleri ile karşılaşabilirsiniz

Maskenin dışında kalan bölgelerin güneşten bronzlaşabileceğini açıklayan Özel Esentepe Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Aycan Özden Sezgin şöyle devam etti: “Bu alanları cildinize uygun bir güneş koruyucu ile korursanız bronzlaşmanın önüne geçebilirsiniz ve böylelikle cildinizde renk farklılıkları oluşmaz.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P