banner201

banner177

banner193

MUTASYONA KARŞI AŞILAR ETKİSİNİ YİTİRİR Mİ ?

Türkiye ve dünyada aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ederken Türkiye’de de rastlanmaya başlayan mutasyonlu vakalar endişe yaratıyor. Yüksek ihtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Eğitim Görevlisi Doçent Doktor Murat Tutanç, mutasyon geçirmiş virüslere karşı aşıların hangi durumda etkili olup olmayacağını Bursa Haberdar’a anlattı.

SAĞLIK 08.02.2021, 14:05
MUTASYONA KARŞI AŞILAR ETKİSİNİ YİTİRİR Mİ ?

Özel Haber: Sercan Güler

Doç. Dr. Murat Tutanç mutasyon ile ilgili yaptığı açıklamada, “Herhangi bir canlının genetik kodundaki değişimlerdir kısaca. Ölümcül sonuçları da olur, hayatı uzatan çeşitleri de. GDO’lu besinler öyledir mesela. Genetiği değiştirilerek dayanıklılığı artırılmıştır bazılarının. İşte virüste mutasyon olunca da çeşitli sonuçları olabiliyor. Virüsün bulaşıcılığı artabilir/ azalabilir, hastalık yapıcı özelliği azalabilir/aratabilir, hastalığın ciddiyeti artabilir/azalabilir. Virüs geçirdiği genetik değişime göre bu özelliklerini değiştirebilir.” dedi.

MUTASYONA KARŞI AŞILAR ETKİSİNİ YİTİRİR Mİ ?

Mutasyon geçirmiş virüslere karşı aşıların etkisini yitirip yitirmeyeceği konusuna da değinen Tutanç, Bu sorunun cevabı, bazen… Örnek olarak bağışıklık sistemimiz virüslerin proteinlerine karşı savunma oluşturuyorlar. En çok da virüsün bağlanma proteinine karşı oluşan savunma çok etkili. Aşılanma sonucunda virüsün bağlanma proteinine karşı bağışıklık geliştirdiğimizi varsayalım.  Virüsün geçirdiği mutasyon sonucunda bağlanma proteininde değişiklik olursa bağışıklık sistemi için yabancı hale gelebilir. Ama aynı değişiklik bağlanmada zayıflamaya dolayısı ile hastalık yapıcı etkide azalmaya sebep olabilir. Tabi bunların tam tersi de geçerli. Bağışıklığımız daha kuvvetli olabilir veya hastalık yapıcı etkisi artabilir. Burada tam virüs parçacığı içeren ölü aşılar ve zayıflatılmış aşılar nispeten daha avantajlı hale geçiyor. Yeni teknoloji aşılar tek bir proteine karşı bağışıklığı uyarıyor. Mutasyondaki büyüklük bu aşıların etkilerinde azalmaya sebep olabilir.” ifadelerini kullandı.

MEVCUT MUTASYONLARDA AŞILAR ETKİSİZ HALE GELDİ Mİ?’

Açıklamalarını sürdüren Tutanç sıkça sorulan, ‘Mevcut mutasyonlarda aşılar etkisiz hale geldi mi?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi; “Şu andaki bilgilerimize göre hayır. Aşılat etkisiz olur mu? Evet olabilir. O zaman mutant yeni virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları başlar. Yeni teknoloji aşıların avantajı daha hızlı geliştirilebilmesi olacak.  Peki biz ne yapacağız? Tedbire devam. Evet, çok sıkıldık ama aşılar gerektiği kadar yapılana kadar hayatımız böyle devam edecek. Belki bıçak kemiğe dayandı diyenlerimiz olacak. Ama yayılması hızlanan virüse karşı yapacağımız tedbirlerde daha dikkatli davranmak olmalı.”

YERLİ AŞIMIZ TÜRKİYE’Yİ RAHATLATACAK

Dünyada ve Türkiye’deki aşılama çalışmalarını aktaran Tutanç, “Dünyada toplam 130 milyon kişi aşılandı. Oran % 2’den az. Ülkemizde aşılanan sayısı 2.5 milyondan fazla. Bu da % 3’den fazlaya denk geliyor. Anlamı aşı tedarik sıkıntısı her yerde var. Ancak aşılama oranımız dünya ortalamasının üstünde diyebiliriz. Yerli aşımız kullanıma girdiğinde elbette bu konuda rahatlama yaşayacağız.   Aldığımız tedbir kadar güçlü ve güvendeyiz.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P