banner204

banner177

banner193

banner205

O HORMON ERKEKLERİ CİMRİ YAPIYOR

Bilim insanları ilginç bir çalışmaya daha imza attı. Yapılan araştırmaya göre erkeklerin cimri olmasının sebebi hormonları olduğu ortaya çıktı. İşte ilginç araştırmanın detayları

SAĞLIK 18.03.2021, 13:58
O HORMON ERKEKLERİ CİMRİ YAPIYOR

Çin’de yapılan araştırmada testosteron artışı erkekleri cimri yapıyor. Testosteron seviyesi fazla olan erkekler daha az cömert oluyor  ve maddiyata daha fazla düşkün oluyorlar. Öte yandan bu erkeklik hormonu karar vermede güçlüğe ve antisosyal davranışları da tetikliyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences'ta (PNAS) yayınlanan makalede bilim insanları, erkek gönüllülerle yaptıkları deneyleri ve erkeklerde testosteron seviyelerinin etkisi hakkında öğrendiklerini açıkladı.

ANTİ-SOSYAL DAVRANIŞLAR DA GÖZLENİYOR

Bununla birlikte, önceki araştırmalar, erkeklerde yüksek testosteron seviyelerinin karar vermede değişikliklere, antisosyal davranışlara, romantik ilişkilere zarar verdiğine ve bazı durumlarda maddi yata sahip olma arzusunda bir artışa neden olabileceğini gösterdi.

Erkek cinsiyet hormonu olan testosteron testislerde ve adrenal bezlerde üretilir. Üretilen hormon miktarının ise  beyinde değişen etkileri bulunuyor. Yeni çalışmada araştırmacılar, yüksek hormon seviyelerinin cömertlik üzerinde bir etkisi olup olmayacağını merak etti.

Bilim insanları yapılan çalışma kapsamında 18-25 yaşları arasındaki 70 erkek gönüllüyü inceledi.  Denekler iki gruba ayrıldı ve  her grubun kollarının üst kısmına ve omuzlarına bir jel sürüldü. 35 kişiye uygulanan jelde 150 miligram testosteron, diğer yarısında kullanılan jelde iseplasebo bulunuyordu. 

TESTOSTERON SEVİYESİ YÜKSELENLERDE EMPATİ YETENEĞİ DÜŞTÜ

Araştırmacılar, çalışmanın ikinci kısmında erkek gönüllülerden çevresindeki insanlarla olan duygusal yakınlıklarını tanımlamasını istedi. Çevresindeki insanlar olumsuz ilişkileri olduğunu belirten gönüllüler deneyden çıkarıldı ve kalanlara bir miktar nakit para verildi. Ardından katılımcılardan verilen parayı çevresinde yakın gördükleri insanlara paylaştırması istendi. Katılımcılar para dağıtırken, beyin aktivitelerini anlamak amacıyla bir fMRI makinesiyle görüntülendi. 

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P