banner204

banner177

banner193

banner205

YOĞUN BAKIMDA HASTA YAŞI 30'A DÜŞTÜ

Koronavirüste vaka sayısı yükselirken, doluluk oranları artan yoğun bakımlara yatan hastaların yaşları 30'a kadar düştü. Hastaların tamamını aşı yaptırmayanlar oluşturuyor...

SAĞLIK 07.08.2021, 11:03
YOĞUN BAKIMDA HASTA YAŞI 30'A DÜŞTÜ

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 54 yataklı COVID-19 yoğun bakım servisi, tamamen doldu. Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Özcan, 3 ay öncesinde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 40'lar seviyesindeyken, haziran ayından itibaren yüzde 100'e ulaştığını söyledi.

GENÇ HASTA ARTTI

 Prof. Dr. Özcan özetle şu bilgileri verdi: "Altı ay öncesine göre en büyük farkı yoğun bakıma yatan kişilerin yaş ortalamasında görüyoruz. Çok belirgin şekilde genç hastalarımız var yoğun bakımda yatan. Önceden 65 yaş ve üzerini yoğun bakıma kabul ederken özellikle son 2 ay içinde genç hastaları kabul ettik. Bizim geçen ay 2 tane 18 yaşında yoğun bakım tedavisi gerektiren hastamız oldu. Şu anda da ağırlıklı olarak 30-40 yaş civarında hastaları kabul ediyoruz ve bu hastaların da yüzde 100'ünün aşısız olduğunu söyleyebilirim. Neden aşısız olduklarını sorduğumuzda da aslında hiçbirinin net bir nedeni yok. Sadece 'Olumsuz şeyler duyduk', 'Komşu öyle dedi', 'Bir yerde bir şey okudum' gibi hiçbir dayanağı yok aslında aşı olmamalarının."

HAFİFE ALIYORUZ

Bugüne kadar yoğun bakıma 18 yaşında hiç hasta almadıklarını da vurgulayan Özcan şunları dedi: "Tabii virüs ilk başladığı günkü gibi değil. Zamanla hastalığa da alışıyoruz. 'Koronavirüs' kelimesine, 'COVID-19' kelimesine alışıyoruz ve bundan dolayı da hafife mi alınıyor, bilemiyorum ama virüs kendini değiştiriyor ve artık gençleri de ciddi şekilde etkiliyor. Yoğun bakıma yatan genç hastaların yüzde 100'ü aşısız diyebilirim."

'KEŞKE OLSAYDIM' DİYORLAR...

 Prof. Dr. Ayşe Özcan, gençlere aşı olmaları çağrısında bulundu: "Gençlerin aşı olmamalarına dair hiçbir açıklamaları yok aslında. Pişmanlıklarını kesinlikle yüzlerinde görüyoruz. 'Neden olmadığımı bilmiyorum', 'Keşke olsaydım', 'Bunları yaşayacağımı bilseydim kesinlikle aşı olurdum' diyorlar. Bazısı komşusundan etkilenmiş. Bazısı internette okuduğu bazı yanlış bilgilerden, yanlış yönlendirmelerden etkilenmiş ve aşı olmayı ertelemiş. Şu durumda aşı olmayı kesinlikle erteleyemeyiz."

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P