banner201

banner177

banner193

27.06.2020, 10:15

 TEVEKKÜLÜN İNCELİKLERİ

Bu satırların aciz yazarı için iman, hayat denen insanlığın evrensel serüveninin ta kendisidir. İman her şeyin esasıdır ve tüm insani ilişkiler de, iman merkezli ahlâk anlayışının hayata tam tatbikinden ibarettir.

Elbette ki, bin bir türlü kusur ve günahlarla malulüz… Fakat bu arızalarımız; hayata bakış açımızı asla değiştirmemeli, bilakis her vesile ile dua ve tevbe etmemizi isteyen Rabbimizin muradına muvafık bir idrak iklimine intibakımızda motive edici bir unsur olmalıdır.

Bu yazımızda imanı hayatının merkezine koyup onunla amel etmiş ve bu fiilleri sebebiyle ‘Allah’ın ipine sımsıkı sarılmak’ hakikatinin keyfiyetine muttali olmaklığın tabii bir neticesi olarak, ‘hikmetle’ nimetlendirilmiş gerçek bir mutasavvıfın, İbn Ataullah İskenderi’nin, çok değerli bir eserinden söz edeceğiz.

‘Tevekkülün İncelikleri!’ Eserin Türkçe tercümesinin adı bu… Üsküdar Yayınevi tarafından Türkçeye kazandırılan bu eser, tabirimi mazur görün, okumaya başladığımda, ‘işte benim iman idrakime hitap eden kitap bu!’ dememe sebep olmuştu…

Bir hikmet bahçesi hükmündeki sahifelerinde gezinirken, doğrusu, kendinizi saadet-i dareyn için yetiştirilmiş enva-i çeşit ezharın, itikat rayihaları saçan bir ikliminde buluyorsunuz!..

Kıymetini bilenler için değerli bir rehber ve paha biçilmez bir yol haritası…

Bakınız kitap nasıl hitap ediyor:

Ey Kardeşim! Allah seni, O’nu sevenlerden eylesin. Sana kendisine yakın olmayı nasip eylesin. Aşık olanların şarabından sana tattırsın. Vuslatın devamlılığıyla, yüz çevirmesinden ve uzaklaşmasından seni güvence altına alsın. Seni; Özel olarak temasa geçip mektuplaştığı (hikmet ile nimetlendirdiği);

Ve gözlerin O’nu idrak edemeyeceğini anladıkları zaman kalpleri kırılan;

Ve onların kırık kalplerini tecellilerinin nurlarıyla onardığı;

Kalp bahçelerini açıp oradan onların kalplerine hoş kokulu esintilerin vâridâtını estirdiği; Önceden haklarında tasarlamış olduğu şeyi onlara gösterdiği;

Ve onların da yuları (iradelerini) O’na teslim ettiği; Yarattığı şeylerdeki lütfunun gizemini kaldırıp kendilerine gösterdiği;

Ve böylece tartışma ve inattan kurtardığı kullarının arasına katsın!

Zikredilen bu bahtiyar insanlar, O’na teslim olmuşlar ve bütün işlerinde O’na dayanıp tevekkül etmişlerdir. Çünkü onlar bilirler ki, hiçbir kul, razı olmadan rızaya eremez ve tam anlamıyla kazâya teslim olmadan gerçek kulluğa ulaşamaz!

Allah’tan başkası onların kapısını çalmaz ve onların kalplerinde başkalarına yer yoktur. Tasa ve keder onların semtine uğramaz. Onlardan birinin dediği gibi:

Başlarına gelenler etkilemez onları

Güçlü hatîbin elindedir gemleri!

Evet, giriş kısmından yaptığımız bu kısa iktibas, aslında kitap hakkında bir fikir edinmemizi de sağlıyor. Hayatın, ‘Kûn’ yani ‘Ol!’ emr-i İlahisinden başka bir şey olmadığı kanaatini paylaşanlar için zevkle ve hikmetle tanışık olmayı sağlayan bu eserden, nasibimize düşen hikmetleri zaman zaman sizlerle paylaşacağız.

Bu cihanşümul hakikatlere muttali olduğumuz oranda ve bu vesile ile gelişen hadisleri sağlıklı bir şekilde değerlendirme imkânına ulaşacağız, hiç şüphesiz.

İnsanların çoğunluğunun, dörtnala cehenneme koşturduğu bir zamanda, hikmete talip olanlara ne mutlu…

Nihat NASIR

[email protected]

     

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:11
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P