BENNUR KARABURUN, “ASLA VAZGEÇMEYİN”

‘Benim Gazetem’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında Özel Huzur Bakım Merkezi yetkilileri ve bakım evi sakinleri  25. ve 26. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili, Uluslararası Bir Dil Bir Hayat Sosyal Girişimcilik Derneği Başkanı Bennur Karabarun ile bir araya geldi.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışmalarıyla katkı sağlamaya devam Bennur Karaburun ruhsal engelli bireylerin sorularını yanıtladı.

YAŞAM 02.11.2021, 10:09 02.11.2021, 10:19
BENNUR KARABURUN, “ASLA VAZGEÇMEYİN”

Birçok projeye öncülük etmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Karaburun açıklamasında, “Tüm çalışmalarımızda desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen ve bize yol gösterici olan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve AK Parti teşkilatlarına çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin geleceğine yön verecek ve her kesimden herkesin hayatını kolaylaştıracak projelere katkı sağlayıp öncülük etmeye devam edeceğiz” dedi.

BU RÖPORTAJ RUHSAL ENGELLİ BİREYLER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

Bursa'da ve Türkiye'de engelliler ile ilgili vatandaşlar sizce yeterli bilgiye sahip mi? Bu bilinci oluşturmak için neler yapılmalı?

Ülkemizde 2002 yılı öncesinde engellik alanında yapılan çalışmalar çok yeterli değildi. Engellilerimiz sosyal hayata katılımı, kamu ve özel sektörde istihdamı, eğitimde, erişimde, teknoloji kullanımında katılımları yeterli değildi. Engelliler Kanunun hayata kazandırılmasıyla birlikte engellilerimizin önündeki birçok sorun mevzuat yönünden açılmış oldu. Ancak toplumun bu Kanuna adaptasyonu biraz zaman aldı. Ben çalışmalarımda özellikle kamusal alanda çalışmalara, ailelerin haklarını bilmeleri yönünde çalışmalara özen gösterdim. Bilinç oluşturmak biraz da engelli ve yakınlarının sosyal haklarını bilmekten geçiyor. Bu yönde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları içinde aktif görev alıyorum.

İktidar partisinde 2 dönem görev yapmış bir milletvekili olarak Ülkemizdeki engellilerin sorunlarıyla ilgili çalışmalar sizce yeterli mi? Engelliler için üzerinde çalışılan yeni proje var mi?

Ülkemiz her alanda sürekli bir değişim ve gelişim içindedir. Sosyal hayatın değişimi ile birlikte sunulan hizmetlerde sürekli değişim ve çeşitlilik arz etmektedir. Bu kapsamda engellik alanı da, bu alan içinde sunulan hizmetlerde sürekli değişim kaçınılmazdır. Geçmişte farkına varılmayan çoğu hizmete şu an ihtiyaç duyulur haldedir. Örneğin teknolojik alanda çoğu hizmete şu an engellilerimiz hayatlarını kolaylaştırdığı için ihtiyaç duyabilmektedir. Yine bilgiye erişim için teknolojik gelişmelerden yararlanmak gereksinimi sürekli artmaktadır. Bu alanda şu ana kadar yapılan çalışmalar yeterli olmakla beraber sürekli çağa ve ihtiyaçlara göre geliştirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Biz de bu amaçla sürekli mesaimizi engellilerimizin sağlık, eğitim, istihdam, bilgiye erişim noktalarında geliştirmek üzere zaman harcıyor, yeni projeler için başta engellilerimizi yüreklendiriyoruz.

Engellilerin çalışma hayatındaki yeriyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Devlet kadrolarında engelliler için özel kadrolar açılıyor. Özel sektörün bu konudaki tutumu sizce nasıl?

Engellilerimizin çalışma hayatına katılımları her geçen gün artmaktadır. Başta kamu olmak üzere engellilerimizin istihdam oranları bizleri memnun etmektedir. Daha önce kamuda çalışan 5 bin 777 engellimiz varken bugün 60 binin üstünde çalışanımız oldu. 2005 yılında Engeliler Kanunu’nun çıkmasıyla Cumhurbaşkanımız bize değer verdiğini, her alanda iyi olmamızı sağladığı için Aile Bakanlığımız, yerel yönetimler, il müdürlüklerimiz yoluyla hizmete dönüştürdü minnettarız.

 Geçmişte kamuda istihdam oranlan engelli kontenjanları dikkate alındığında % 100 oranlara yaklaşmaktadır. Amacımız kamu da sağladığımız bu başarıyı özel sektörde de yükseltmek. Eğer özel sektörde çalıştırması gereken engelli kadar çalışan sayısı yoksa birtakım cezaları var. Cezalardan toplanan paraları biriktirip kendi işini engelli kardeşlerimize hibe ediyoruz. Bu çok anlamlı. Başta İŞ-KUR un engellilerimize kendi işini kurması yönünde başlattığımız proje desteği olmak üzere engellilerimizin kendi işlerinin patronları olmasını istiyoruz. Yine BTSO, Sendikalar, Fabrika kurucuları engelli istihdamı için sürekli görüşerek teşvik ediyoruz. Özel sektörde çalışan işyeri temsilcileri ile yaptığımız görüşmeden engellilerimizin işe bağlılığı, üretkenliği konusunda sürekli pozitif dönüşümler alıyoruz. Bu da bizi son derece memnun etmekte, bu alanda sürekli çalışmalarımızı motive etmektedir.

Ülkemizde özellikle son dönemde spor alanında olsun farklı alanlarda olsun birçok başarı kazanmış bireyler var. Sizce siyaset alanında bu başarıyı yakalamış birisiniz. Engelli bireyler başarı anahtarına nasıl ulaşır?

Erişebildiğimiz her şeyde başarıyı yakalayabiliriz. İnsanın hedefleri olmalı, sabırla gayretle mücadele etmelidir. Bende bir engelli bireyim ama asla vazgeçmedim benim durumumda olan ve farklı engel gruplarında olan kardeşlerime fayda sağlayabilmek için mücadelemize devam ediyoruz. Engelli bireylerin diğer sağlıklı bireylere daha mücadeleci bir ruha sahip olduğunu düşünüyorum.  Son zamanlarda kamusal alanda engellilerimizin hak ve hizmetlerden faydalanmasının sağlanması, sosyal hayata katılımlarının artması ile birlikte başta spor, sanat, bilim, iş dünyasında birçok başarı öyküsünü artarda duymaya ve sonucunda gururlanmaya başladık. Bu başarı başta siyaset olmak üzere artmaktadır. Bunun için genç engellilerimizi yüreklendirip, imkânlar sunmak, onlara güvenmek ve motivasyonlarını artırarak siyasette de başarılı olacaklarına inancım tamdır.

Yerel belediyelerin ve Büyükşehirin engelli bireyler ile ilgili yaptığı çalışma ve projeleri nasıl değerlendirirsiniz?

Belediyelerin başta alt yapı düzenlenmesi, erişilebilirliğin sağlanması olmak üzere engellilere yönelik çalışmaları hızla sürmektedir. Belediyelere sürekli ortak alanlarının engellilerimizce kullanımını sağlanması yönünde iş birliğini geliştiriyoruz. Yine Belediyelerimizce sunulan evde bakım, meslek edindirme kursları, sosyal ve kültürel faaliyetlerin pandemi sonrasında artarak yapılması ile bu faaliyetlere engellilerimizin katılımın desteklenmesini önemsiyorum. Bursa özelinde düşünecek olursa Büyükşehir Belediyemizi ve diğer belediyelerimizi başarılı buluyorum.  Aile Bakanlığı ile belediyelerimizin koordineli çalışmasıyla bizlere bu hizmet sunuluyor.

Biraz daha yerele inecek olursak Bursa'daki engelliler üzerine çalışan yürüten STK'ların aktif olduğunu düşünüyor musunuz?

Engellik alanında STK' larının önemi çok büyüktür. Özellikle Hükümetimiz döneminde sivil toplum hareketinin katlanarak çoğaldığı söyleyebiliriz. Bursa İlinde ise STK'ların hazırladığı projelerde istihdama yönelik girişimler çok olduğundan şu anda özel sektörde işe yerleşme oranları %100’e yakındır. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzün STK'ları bir araya getirmesiyle yeni projelere imkan sağlıyoruz. Ayrıca engelli bireylerimizin STK'lara katılımı ve STK'larda söz sahibi olmalarına önem veriyoruz.

KAZADAN SONRA HAYATINIZDA NELER DEĞİŞTİ?

7 yaşından 23 yaşına kadar yüzme ve su topu sporlarıyla ilgilenen, su topunda 3 yıl üst üste gol kraliçesi olan, Türkiye dereceleri bulunan Karaburun'un hayatı, bir firmanın Genel Müdürlüğü yaptığı sırada geçirdiği trafik kazasıyla değişti. 1973 Bursa doğumlu olan Bennur Karabarun; 4 üniversite ve 1 yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlamasının yanı sıra doktora eğitimine hazırlanıyor. Geçirdiği kaza sonrasında omurilik felçlisi olarak hayatına devam eden Karaburun kaza anını ve sonrasını şu sözlerle anlattı;  Kazadan önce İstanbul merkezli bir firmanın genel müdürlüğünü yapıyordum. Sağlıklı bir bireydim. Ofisimden o gece annemle babamı yemeğe götürmek için yola çıktım. Arabayı biraz hızlı kullanıyordum, 3 kere emniyet kemerimi çekmeme rağmen gelmedi. Çatalfırın’ın oradaki köprüden aşağıya düştüm. Boynum kırıldı ve her şey o andan sonra değişti.. 1996 30 Mayıs gecesinden sonra her şeyim değişti. Sağlığımı kaybettim, bedenimi kaybettim, paramı kaybettim, evimi kaybettim, aklınıza gelebilecek her şeyi kaybettim. Dibe vurdum. İnsan dibe vurduğunda mücadeleyi asla bırakmamalı. Asla vazgeçmemeli. Ailem hiçbir zaman beni yalnız bırakmadı. O geceden sonra her şeyimi kaybettiğimi düşündüm. Sağlığım geri geldi, daha iyi bir işim oldu. Daha güzel bir evim oldu, hayata daha farklı bir şekilde baktım. Şanslı bir kul olduğumu düşünüyorum. 5 buçuk ay yoğun bakımda kaldım. Hastaneden çıkınca avazım çıkıncaya kadar bağıracağım." diyerek kendime söz verdi. Makinelere bağlı bir şekilde yattığım için sesim dahi çıkmıyordu.” dedi.

 “Karaburun, 5,5 ayın sonunda yoğun bakımdan çıkmayı başardı, boğazındaki hortumlar, bantlar çıkarıldı ve kendisine verdiği sözü tuttu, bir çığlık attı. Karaburun, bu çığlığı, "Öyle bir çığlık attım ki... Hayatımın en güzel çığlıydı. Sesimi duymak, küçük de olsa o andaki özgürlüğümdü." diye tarif ediyor.

Kazadan önce tekstil üzerine çalışıyordum şimdi devletim, milletim için çalıştığım için çok mutluyum. Engelli kardeşlerimizin sorunlarını çözebilmeye aracı olduğum için çok mutluyum.  Hamdolsun.  

Ruhsal engelli bireyler toplum tarafından çok iyi tanınmıyor. Medya da çıkan olumsuz haberlerle biliniyor. Devletimizin bu algıyı değiştirmeye yönelik herhangi bir çalışması var mı?

Zaman zaman basında gerçeği yansıtmayan, ön yargılardan kaynaklanan olumsuz haberleri üzülerek izliyorum. Ruhsal engellilerimiz de toplum içinde fırsat verilirse her işi yapabilecek kabiliyettedir. Ancak sağlık takipleri düzenli yapılamayan ya da toplum içinde ihtiyaç duyduğu desteği alamadığı gibi ön yargılara maruz ruhsal engellilerimiz istenmeyen durumlarla karşılaşmaktadır. Sağlık Bakanlığ’ının Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri bu konuda ruhsal engellilerimize hizmet vererek bu alanda önemli bir fonksiyon gerçekleştirmektedir. Yine bakımını sürdürecek yakını bulunmayan engellilerimiz Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü denetimdeki Bakım Merkezlerine yerleştirilmektedir. Bu kurumlarımız bu alanda hassas bir çalışma sergilemektedir.

Projemizi nasıl buldunuz ?

Muhteşem bir proje. Tebrik ediyorum. İyi ki böyle bir projeyi hayata geçirmişsiniz. Çok başarılı buldum. Ben sizin karşınızda çok heyecanlandım. Başarılarınızın devamını dilerim. İyi ki varsınız.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P