BİLGİNİN ÜRETİME DÖNÜŞTÜĞÜ ÜNİVERSİTE: BTÜ

Bursa’da 2010 yılında eğitim hayatına başlayan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) kısa zamanda sergilediği büyük atılımla Türkiye’nin tematik üniversitelerinden biri olmayı başardı. Ar-Ge harcamalarında Türkiye’nin 2. üniversitesi olan BTÜ, TEKNOFEST’te elde ettiği başarılarla festivali adeta domine ederken, mezunlarının ilk altı aydaki %70’in üzerinde istihdam oranı ile Türkiye’nin öncü üniversiteleri arasında yerini aldı. BTÜ ayrıca TÜBİTAK-2244 Sanayi Doktora Programı’nda destek alan 23 projesi ile Türkiye 1.si oldu.

YAŞAM 03.11.2021, 11:57 04.11.2021, 13:27
BİLGİNİN ÜRETİME DÖNÜŞTÜĞÜ ÜNİVERSİTE: BTÜ

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif KARADEMİR, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile ilgili bilgiler verdiği açıklamasında, okulun başarısına dikkat çekerken hedeflerini anlattı.

“BİLGİYİ ÜRETEN VE TİCARELEŞTİREREK PAYDAŞ OLAN BİR ÜNİVERSİTEYİZ”

Bursa Teknik Üniversitesi’nin tematik bir üniversite olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arif Karademir, “Tematik, araştırmacı, inovatif ve yeni nesil bir üniversiteyiz. Yeni nesil üniversite sadece bilgiyi aktaran bir üniversite değil, bilgiyi üreten, öğreten ve ticarileştirerek paydaş olan üniversitedir. BTÜ hem akademik kadrosu hem de öğrencileri ile birlikte paydaş olduğu firmalarla beraber kar getirici işler yaparak bilgiyi ekonomiye dönüştüren bir üniversite olma yolunda ilerlemektedir. Yurtdışında örnek gösterilen üniversitelerde böyle üniversitelerdir. Klasik, öğretici, ezberletici değil, somut bir ürün ve hizmet üreten üniversitelerdir.” dedi.  

“ÖĞRENCİLERİMİZİN YANINDAYIZ"

“Fakülte sayımızı ve öğrenci sayımızı çok arttırma niyetinde değiliz. Dünyada dominant ve öne çıkan üniversitelere baktığımızda öğrenci sayıları 20-25 bini geçmiyor. Bu öğrencilerin yarıya yakın bir kısmı da sanayi/sektör odaklı, problem çözme hedefli yüksek lisans doktora yapan öğrencilerdir. Firmalarla iş birliği içerisinde çalışan üniversitelerin öğrencilerinin iş bulma gibi bir sıkıntısı olamaz. Dinamik ve nitelikli akademik kadrosu sanayi/paydaşı tarafından bilinen ve itibar edilen üniversiteler sanayicilerin/paydaşların problemlerini çözme ve marka değerlerini arttırma noktasında güçlü bir paydaş olarak kabul görüyor. Paydaş firmalarımıza şunu ifade ediyoruz; “Sizlerde staj yapan öğrencilerimizi, staj sonunda işe aldığınızda o öğrencilerimizin ömür boyu arkasındayız. Sadece öğrencilerimizi işe almak olarak bakılmamalı konuya, aslında tüm akademik kadromuzu da bir anlamda işe almış oluyorsunuz.”

İNGİLİZCE BTÜ DİL OKULUNDA ÖĞRENİLİR

“İngilizce hazırlık sınıfımızın kalitesi gerçekten tartışılmaz. Yurtdışına yüksek lisans ve doktora eğitimine burslu gidecek öğrencilerin yurtiçinde dil hazırlık okuluna gitmeleri ilgili bakanlıklar tarafından finanse ediliyor. Bu noktada BTÜ, ilgili bakanlıklar tarafından kabul edilen çok nadir sayılı dil eğitimlerinden birisini yönetmektedir. Ayrıca Bursa Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu uluslararası bağımsız bir akreditasyon kuruluşu olan EAQUALS tarafından akredite edilmiştir. Türkiye’de bu akreditasyonu almayı başaran iki devlet üniversitesinden biriyiz. Kısaca, ‘İngilizce Bursa Teknikte öğrenilir’ diyoruz.”

BTÜ-İMEP İLE ÖĞRENCİLER TAM ZAMANLI ÇALIŞIYOR, YÜZDE 70’İ İŞE BAŞLIYOR

"Kalabalık olmayan sınıflar, ferah laboratuvarlarımız, dinamik bir akademik kadroya sahip olmamız, uygulama yoğun eğitimlerimiz ve öğrenci dostu kampüs yanında son sınıfa gelen öğrencilerimizin yapmış olduğu uzun dönemli staj imkanı gençlerimize ayrıcalıklı fırsatlar sunmaktadır. Sektörel Eğitim Programı (SEP) adı verdiğimiz programda öğrenciler 4 ay protokol kapsamında firmalarda çalışıyorlar. Sigortasını biz karşılıyoruz. YÖK bu programımızı birçok üniversiteye daha önerdi ve bu programı İMEP’e (İşletmede Mesleki Eğitim Programı) dönüştürdü. Program kapsamında BTÜ-İMEP ile öğrenciler sekiz dönemlik lisans eğitimlerinin yedinci veya sekizinci dönemini tam zamanlı bire bir çalışma ile sektörde (anlaşmalı firmalarda) ya da laboratuvarlarda uygulama ile geçirmektedir. Proje tabanlı İMEP ile öğrenciler teorik bilgilerini uygulama becerisine dönüştürerek mezuniyet öncesinde çalışma tecrübesi edinebilmektedir. İMEP’e giden öğrencilerimizin yüzde 70’i işe giriyor ki bu rakam Türkiye ortalamasının üzerindedir. Artık günümüzde üniversiteler aldıkları bütçeler, personel ve öğrenci sayıları ile değil, dış kaynaklı aldıkları proje bütçeleri, patent/ürün sayıları, işe giren ve/veya girişimci mezun sayıları ile değerlendirilmektedirler. Kısacası girdi odaklı değil, çıktı odaklı etki analizleri ile yükseköğretim kurumlarımızın değerlendirilmesi çok daha dinamik bir ekosistem ve rekabetçi eğitim kurumlarını geliştirecektir. Bu ve benzer parametreler açısından bakıldığında BTÜ kısa zamanda büyük ilerleme kat etmiştir diyebiliriz.”

“Üniversite sanayi işbirliğine çok önem veren bir üniversiteyiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri ve TÜBİTAK işbirliği içerisinde gerçekleştirilen TÜBİTAK-2244 Sanayi Doktora Programı’nda 23 proje ile Türkiye 1.si olduk. En fazla anlaşma yapan üniversite olduk."

BURSA TTO VE BURSA TEKNOPARK’TA BİLGİ TİCARETE DÖNÜŞÜYOR

“Bünyesinde Teknoloji ve Transfer Ofisi (BURSATTO) ve Teknokent kuran en genç üniversiteyiz. Henüz teknokent yapılandırması olmayan birçok üniversite varken bu başarı tek başımıza kazanılmış bir başarı değildir. Bursa dinamiklerini düşündüğümüzde, BTÜ’nün bu ekosisteme adapte olabilmesi için iyi bir performans göstermesi ve somut projeler ortaya koyması gerekiyor. Bu noktada BURSATTO son derece iyi grafik çizmiş ve teknokent kurulumuna zemin hazırlamıştır. Teknokentler üniversite ile sanayiyi bağlayan köprülerdir. Devlet bütçesiyle finanse edilen bir kampüsün içerisinde ticari şirketlerin olduğu bir yer. Ar-Ge yapılan, inovasyon platformu olan özel ve ayrıcalıklı bir yer. Üniversitede üretilen bilginin girişimcilik yolu ile ticarileştirilmesine destek olmak üzere akademisyen ve öğrencilere yönelik kuluçka hizmeti verilmekte ve hızlandırıcı programlar da yürütülmektedir. Bizim Teknokent, sadece ofis olarak işlev gören değil, ıslak labları, prototip atölyeleri, garaj yapılanması ile yurtdışında oturmuş olan daha fonksiyonel yapıda bir platform sunacaktır. Teknokentlerde diğer bir konuda aktif firmalarda alan çeşitliliği sağlamaktır. Elbette yeterli planlama yapılırsa kümelenme bazlı modüler sistemlere de geçilecektir.”

“Bütçemizin yüzde 18.45’ini ARGE’ye harcayan bir üniversiteyiz. Bu anlamda AR-GE harcama oranlarında Türkiye’nin 2. Üniversitesi BTÜ’dür.”

BTÜ, TEKNOFEST’İ DOMİNE EDİYOR

TEKNOFEST, Bursa Teknik Üniversitesi’nin fazlasıyla öne çıktığı bir organizasyon. Sahip olduğumuz lisans öğrenci sayısına oranla sanırım en fazla takımla başvuran ve finalist çıkaran üniversiteyiz. Bu vesile ile geçenlerde vefat eden Özdemir Bayraktar Beyefendiye rahmet dileriz. Türkiye’de, önceki talihsiz olaylara rağmen, İHA ve havacılık alanında bıkmadan azimle çalışarak yeni bir dönem başlatan büyük insan. TEKNOFEST’e inanan ve teorik bilgilerini özgün tasarımlarıyla çözüm odaklı teknolojik ürünlere dönüştürme kabiliyetinde olan sevgili genç öğrencilerimiz harika işler çıkarıyorlar. Gençlerimize bizler elbette tüm imkanlarımızla destek oluyoruz. Ancak çok kıymetli Bursa sanayicimizin ve yerel yönetimlerimizin destekleri bu noktada her türlü taktirin üzerindedir. 2021 TEKNOFEST’e BTÜ olarak 100 takımla başvurduk ve 52 takımımız finallerde yarıştı. Çok güzel mücadele veren gençlerimiz, planlama, azim, sabır, koordinasyon ve kriz yönetimi gibi sayısız alanlarda paha biçilmez kazanımlar elde ettiler ve onlarca çok değerli derecelere imza attılar. BTÜ, bu anlamda özellikle TEKNOFEST atölye çalışmaları ve yoğun katılımı ile gençlerimiz için gerçekten çok dinamik ve gerçek bir hayata, iş ortamına hazırlanma eğitimi vermektedir.

   

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P